Çürük dişin zararları nelerdir? Hangi hastalıklara sebep oluyor...

Hemen hemen herkesin ağzında mutlaka bir tane bulunabilen çürük diş, tüm vücut sağlığına zarar veriyor. Dt. Utku Gaye Dikme Güveli, diş ve diş etlerinde oluşacak sorunların diyabet, kalp hastalığı, gebelik komplikasyonları ve iltihaplı eklem romatizmasına neden olduğunu söylüyor. İşte haberin detayları ve 17 Eylül 2019 tarihli Takvim Gazetesi'nden derlediğimiz sağlık haberleri....

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 17 Eylül 2019 Güncelleme 17 Eylül 2019, 07:56
Çürük dişin zararları nelerdir? Hangi hastalıklara sebep oluyor...

İÇİNDEKİLER

Hemen hemen herkesin ağzında mutlaka bir tane bulunabilen çürük diş, tüm vücut sağlığına zarar veriyor. Dt. Utku Gaye Dikme Güveli, diş ve diş etlerinde oluşacak sorunların diyabet, kalp hastalığı, gebelik komplikasyonları ve iltihaplı eklem romatizmasına neden olduğunu söylüyor. Aynı şekilde; bazı sistemik hastalıkların diş eti ve ağız içi bulguları olmasından dolayı, sık sık diş hekimi kontrolü öneriyor.


SAĞLIK Z'İNCİR'İ
Zengin C vitamini içeriğiyle incir, hem ağızları tatlandırıyor hem de sağlığı koruyor. Düşük kalorili bir meyve olan incir, vücudu tepeden tırnağa onarıyor. Faydaları şöyle özetleniyor:
Amerika'da yapılan araştırmaya göre beyin hücrelerini güçlendiren incir, Alzheimer'dan korur.
Kalp ve damar sağlığını korur. Damar sertleşmesini engeller.
Meme kanseri riskini azaltır.
Saçları güçlendirir.
Bronşit ve astım şikayetlerini azaltır.
Kabızlığı engeller.
Tansiyonu dengeler.
Bağışıklık sistemini güçlendirir.


DERDE DEVA FINDIK
Ülkemizin en önemli tarımsal ürünlerinden biri olan fındık, sağlığı da korumaya yardımcı oluyor. Ordu Üniversitesi (ODÜ)
Tıp Fakültesi'nde yapılan araştırmaya göre kendisi küçük etkisi büyük olan fındık, kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltıyor. Hastalıklara karşı koruyan, tansiyonu ve kolesterolü düşüren fındık, yaraların da iyileşmesini hızlandırıyor. Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Alper Çıraklı, E vitamini ve selenyum içeren fındığın yaraların iyileşmesini hızlandırdığını vurguluyor.



PROSTATA BİBER!
Kapya
biber, araştırmalara göre yeşil biberden daha çok vitamin ve mineral barındırıyor. Çiğ tüketilebilen hatta salçasıyla yemekleri de lezzetlendiren kapya biberin sağlığa pek çok faydası bulunuyor. İçerdiği likopen sayesinde kanserle savaşan biberin faydaları şöyle sıralanıyor:
Prostat, pankreas ve rahim kanserine karşı koruma sağlar.
Kalp rahatsızlığı riskini azaltır.
Kilo vermeyi sağlar.
İçerdiği A vitamini sayesinde bağışıklığı güçlendirir. Gözlere iyi gelir.
Beyin gelişimini destekler. Alzheimer riskini azaltır.


OBEZiTEYİ YİYEREK YENİN
Yanlış
beslenme ve hareketsiz yaşam obeziteye neden oluyor. Dünya Sağlık Örgütü, fazla kilolardan kurtulmak için sağlıklı beslenmek gerektiğini söylüyor. Şu besinlerin tüketilmesini öneriyor:
DOMATES: Bolca likopen içerir. Toksinleri temizler.
YEŞİL MERCİMEK: Vücuttaki yağların yakılmasını sağlar.
FINDIK: Bir avuç yendiğinde zayıflamaya yardımcı olur.
BALIK: Zayıflamak için en ideal besindir.
KIRMIZI MEYVELER: Vücudun yağ depolamasını engeller.
YEŞİL SEBZELER: Vücutta yağ yakımını hızlandırır.

KARACİĞERE ŞEFTALİ
Lif
deposu şeftali, içerdiği C vitamini sayesinde kemikleri güçlendirir. İdrar söktürücüdür. Kansızlığı bitirir. Karaciğeri toksinlerden temizler. Bağırsak hareketlerini hızlandırır.

MİDE DOSTU LİMON SUYU
Vücut
direncini artıran limonun, bir bardak suya sıkılarak içilmesi kolon kanseri riskini azaltır. Kataraktı önler. Mide reflüsü şikayetlerini azaltır.

KOLESTEROLE HAVUÇ
İçerdiği
vitamin ve minerallerle havuç, bolca lif içerir. Meme kanserinden korur. Kolesterolü düşürür. Kalp krizi riskini azaltır. Gözleri besler.