Renklerin gücü adına | Rengarenk besinler bağışıklığı güçlendiriyor

Sağlıklı bir hayatın yolu, sağlıklı besinleri tüketmekten geçiyor. Sonbahar hastalıkla geliyor. Uzm. Dyt. Müge Özyurt Şafak, rengarenk besinlerin bağışıklığı güçlendirdiğini söylüyor. İşte Takvim Gazetesi’nin 10 Eylül 2019 tarihli sağlık sayfalarından derlediğimiz haberler…

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 10 Eylül 2019 Güncelleme 10 Eylül 2019, 07:55
Renklerin gücü adına | Rengarenk besinler bağışıklığı güçlendiriyor

İÇİNDEKİLER



Sağlıklı
bir hayatın yolu, sağlıklı besinleri tüketmekten geçiyor. Uzman Diyetisyen Müge Özyurt Şafak, besinlerin şifalı gücüne değiniyor. Yazı dizisinin ilk gününde bağışıklığı güçlendirmenin yollarını TAKVİM'e açıklıyor.

DENGELİ BESLENİN
Mevsim geçişlerinin yaşandığı şu günlerde grip ve soğuk algınlığı bağışıklığın zayıf olduğu anı bekliyor. Bu dönemde vücut direncini artırmak için yeterli ve dengeli beslenmek gerekiyor. Uzm. Dyt. Şafak, her öğünde 4 ana besin grubunu (et-kuru baklagil grubu, süt ve süt ürünleri, ekmek-tahıl grubu, sebze-meyve grubu) tüketmek gerektiğini söylüyor.


ANTİOKSİDANSIZ OLMAZ
Deniz ürünleri, yumurta, tam tahıllı besinler, ceviz, fındık, badem gibi kuruyemişler, kuru baklagiller ile sebze meyveler, sağlıklı bir hayatın temel taşlarını oluşturuyor. C vitamini hastalıklara savaş açıyor. 1 bardak portakal suyu 100 mg C vitamini içeriyor. Maydanoz, yeşilbiber, kuşburnu, portakal, greyfurt, çilek ve domates de C vitamini deposu besinler olarak biliniyor.



MUTLAKA SU İÇİN
Havaların soğumasıyla birlikte susama isteği de azalıyor. Oysa su, besinlerin emilimi, sindirimi, zararlı maddelerin vücuttan atılması ve vücut ısısının ayarlanmasına yardımcı oluyor. Bu nedenle günde 8-10 bardak su içmek gerekiyor. Yaşam kaynağı olan su, vücudu zararlı toksinlerden arındırıyor. Sindirimi hızlandırıyor. Hastalıklara karşı koruyor.


YARIN: ÜLSER

BESİNLERDEN GELEN ŞİFA-1 / UZM. DİYETİSYEN MÜGE ÖZYURT ŞAFAK



SİYAH SARIMSAK ZAMANI DURDURUR
Vitamin ve mineral deposu siyah sarımsak, normal sarımsağın kurutulmasıyla elde ediliyor. İçerdiği vitamin ve mineraller sayesinde antibiyotik etkisi gösteriyor. Kolesterolü düşürüyor. Kronik hastalıklara karşı koruma sağlıyor. Alzheimer riskini azaltan siyah sarımsak, enfeksiyonlarla savaşıyor. Damar sertliği riskini azaltıyor. Beyin hücrelerini besleyerek hafıza bozukluklarını engelliyor. Tansiyonu dengeliyor ve gençleştiriyor.


KOLESTEROLÜN ÇARESİ ZEYTİN
Ağızları tatlandıran zeytin, tansiyonu dengeler. Kalp ve damar hastalıkları riskini azaltır. Kolesterolü düşürür. Diyabetle savaşır. Kanser riskini azaltır. Beyni güçlendirir.


ALZHEİMER'A KARŞI SAFRAN
Kırmızı rengiyle gönülleri çalan safran, prostat kanseri riskini azaltır. Böbrekleri güçlendirir. Karaciğer sağlığını korur. Beyin hücrelerini besler ve Alzheimer'dan korur.


HER DERDE HANIMELİ
Hoş kokusuyla bile enerji veren hanımeli, üst solunum yolu enfeksiyonlarını iyileştirir. Baş ağrısını hafifletir. Ağız kokusunu bitirir. Diyabet riskini azaltır.


KEMİKLERİN DOSTU KURU
Ağızları tatlandıran kuru fasulye, liflidir. Sindirimi hızlandırır. Kalbi güçlendirir. Kan şekerini dengeler. Hafızayı güçlendirir. Kemikleri korur.


BÖBREK DÜŞMANI OBEZİTE
Böbreklerde kötü huylu hücrelerin büyümesiyle oluşan böbrek kanseri sinsi ilerliyor. Üroloji Uzmanı Op. Dr. A. Egemen İşgören, genellikle 60-70 yaşlarında görülen bu hastalığın yüksek tansiyon, kansızlık, ateş, yorgunluk ve kilo kaybı gibi şikayetlere neden olduğunu söylüyor. "Kadınlarda görülen obezite, kansere yakalanma riskini artırır. Yüksek tansiyon hastalarında da üç kat daha sık görülmektedir" diyor. Kanserin evresi, kitlenin büyüklüğü, kitlenin böbreğin hangi bölgesinde olduğuna bakılarak tedavi seçeneklerinin değerlendirildiğini vurguluyor.


YUMURTANIN SIRRI
Sabah kahvaltılarını lezzetlendiren yumurta, hem vücudu koruyor hem de zayıflamaya yardımcı oluyor. Beyin sağlığını koruyan yumurta, gözleri besliyor. Kolesterolü düşürüyor. Zayıflamaya yardımcı oluyor. Model Lily Aldridge, formda kalmak için sabahları kahvaltıda bir tane yumurta yediğini açıkladı.


TAVUK KANSER EDER!
Fabrikada antibiyotikle şişirilen tavuklar, zehir saçıyor. Besin değerini yitiren tavuklar, kanserden obeziteye kadar pek çok rahatsızlığa neden oluyor. Oxford Üniversitesi'nin yaptığı araştırmaya göre kümes hayvanlarını yemek kan kanseri ve prostat kanseri riskini artırıyor.


TANE TANE MUCİZE!
Üzüm, yazları taze kışları kuru haliyle ağızları tatlandırıyor. İçerdiği antioksidanlar ile hücreleri yeniliyor. Kansere karşı koruyor. Beslenme Danışmanı Dyt. Vildan Çelik, üzümün kalp hastalıklarından koruduğuna dikkat çekiyor. Çekirdeğiyle yendiğinde faydasını ikiye katlıyor. Yaşlanmayı geciktiriyor. Şeker oranı yüksek olduğunden diyabetlilerin ölçülü tüketmesi öneriliyor.