Sıkıntıları paylaşın | Nafiz Karagözoğlu'na sorulan sorular (8 Eylül 2019)

Evlilikte yaşanan sorunların aşılmasında, çiftlerin birbirine desteği önem taşıyor. Özellikle cinsel hayattaki sorunlar çiftlerin arasını açıyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Nafiz Karagözoğlu cinsel sorunlarınıza en sağlıklı cevapları vermeye devam ediyor. İşte Nafiz Karagözoğlu'nun 8 Eylül 2019 tarihli Takvim gazetesi yazısında okurlarından gelen sorulara verdiği cevaplar...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 08 Eylül 2019 Güncelleme 08 Eylül 2019, 08:01
Sıkıntıları paylaşın | Nafiz Karagözoğlu’na sorulan sorular 8 Eylül 2019

İÇİNDEKİLER

Evlilikte yaşanan sorunların aşılmasında, çiftlerin birbirine desteği önem taşıyor. Özellikle cinsel hayattaki sorunlar çiftlerin arasını açıyor. İç Hastalıkları Uzmanı M. Nafiz Karagözoğlu, çiftlere birbirilerine anlayışlı olmalarını ve sıkıntılarını paylaşmalarını öneriyor.
SORUNUM ERKEN BOŞALMA
5 yıldır evliyim. Erken boşalma sorunum var. Geciktirici jel varmış ama doktorlar önermedi. Acaba sizin önereceğiniz bir şey var mı?
Cinsel ilişki öncesi halin erken boşalmanın en sık rastlanan sebebidir. Stres-depresyon ve kullandığın ilaçlar da cinselliğe etki eder. Performansın azalacağı düşüncesiyle devam eden, 'performans anksiyetesi' dediğimiz evham, başarısızlığın en büyük sebebidir. Eşinin olumsuz tavrı, ona karşı şefkat hissin ilişki sırasındaki aşırı kontrolcü halin başarısızlığı kaçınılmaz kılar. Sen bunları hallet. Ayrıca testosteron, prolaktin, TSH gibi hormonların ölçülmesi gerekebilir. Bazen cinsel organının kan dolaşımı için ultrason gibi görüntülemeler gerekebilir. Seni muayene etmeden önerebileceklerim bunlar.
ELİNİ BİLE SÜRMÜYOR
5 aylık evliyim. Konuşacak kimsem yok. İlk geceden beri eşim bana elini sürmüyor. Öpüyor, seviyor ama sıra o işe gelince bir şey olmuyor. Sordum, kızdı. Kavga ettik. Hep bir bahane sunuyor. Ne olmuş olabilir? Lütfen yardım edin.

Panik yok. Evliliğin maddi, manevi ve cinsel farklılıklarına uyum sağlamak zaman alabilir. Eşinle kavga yerine muhabbet et. Çünkü yanlış ve eksik bilgilerle büyümüş olabilir. 'Ya olmazsa' diye düşünerek ilişkiye girmemeyi göze almış olabilir. Düğün yapana kadar eş-dost-akraba-konu komşu için birçok evliliğin yıkıldığı bir ülkeyiz sonuçta. Eğer bedensel sıkıntılar varsa iç hastalıkları uzmanı, üroloji uzmanı gerekebilir. Ruhsal ve sosyal sorunlar için psikolog, psikiyatrist muayenesi uygun olur. Sen de kendini sıkma. Aklına gelen sebeple uzaktan yakından ilgisi olmayan bir durumdur belki. Sabır, gayret.
EŞİME İSTEK DUYMUYORUM
2 yıllık evliyim. 5 aylık bebeğim var. Gebe kaldığımdan beri cinsel ilişki isteğim neredeyse kalmadı. Çocuğumu emziriyorum. Bununla ilgisi var mı? Ne yapayım?

Sık karşılaşılan bir şikayetiniz var. Cinsel isteksizlik diye tarif edilir. Cinsel ilişkiye girme isteği özellikle gebelik ve annelik sürecinde azalabilir. "Anneyim ayıp değil mi?" sorusu akılda yankılanabilir. Gebelik ve anneliğe ait sorumluluklar, yorgunluklar ve stresler cinsel ilişki isteğini geri plana atabilir. Hatta eşinizde yine aynı nedenlerle size cinsel anlamda talepte bulunmayabilir. Eşinizle bu konuyu paylaşın. Birlikte çözüm üretin. Gerekirse psikolog, kadın hastalıkları uzmanı veya iç hastalıkları uzmanından destek alın. Bugünün işini yarına bırakmayın.
REGL TAKİBİ
17 yaşındayım. 3 yıldır adet görüyorum. Adet dönemlerimi takip etmemi söylüyorlar. Ama ben nasıl yapacağımı bilmiyorum. Lütfen bana yardım edin.

Bak şimdi. Son adetin ilk günü ile gelecek adetin ilk günü arasındaki zamana dikkat et. Adet, doğurganlık özelliğinin başladığının işaretidir. Bir kadının yumurtalıkları her ay bir yumurta üretir. Eğer gebe kalınmazsa gebeliğe hazırlanmış rahim içi zarı adet kanaması olarak dışarı dökülür. Bunun zamanı da geçen adetin birinci gününden itibaren 14.-16. günler civarıdır. Bu dökülme kanaması 4-5 gün sürer ve adet kanaması olarak adlandırılır. Eğer kadın 22 günden erken adet görüyorsa veya 40 günden geç adet görüyorsa 'adet düzensizliği var' denilebilir.
ERKEN MENOPOZ
10 yıldır sigara içiyorum. Sigara menopoz yapar mı? İçmeyen menopoza girmeyecek mi?

Menopoza değil menopozun başlama yaşına etkisi var. Sigara içen kadınlarda yaklaşık 2-4 yıl önce menopoza girildiği biliniyor. Sigara dumanındaki kimyasal maddeler üreme fonksiyonlarının azalmasına ve yumurtaların azalmasına neden oluyor. Bu yüzden sigara içenlerde menopoz (adetten kesilme) içmeyenlerden yaklaşık 2-4 yıl daha erken meydana geliyor. Günlük içilen sigara miktarının artması ve sigara içme süresinin uzaması da yumurtalıklardaki yumurtaların daha erken dönemde tükenmesini hızlandırmaktadır.
AŞKTA BAŞARISIZIM
İşten ayrıldım. Eve eşim bakıyor. Son 2 aydır cinsel ilişkide başarısızım. Hiçbir şey yapamaz hale geldim. Artık bunaldım. 'Maddi olarak sıkıntı verir' diye cinsel ilaç da kullanamıyorum. Ne yapayım, siz söyleyin?

Bulunduğun durumu onur ve gurur meselesi yapmışsın. İktidarın hem dışta, hem içte bitti sanıyorsun. Başarısızlık hissi kendine olan güvenini bitirmiş. Hemen iş bulup çalış. Eşin fedakar. Bir an önce bu huzursuz ruh halinden kurtul. 'Şimdi ne yapabilirim?' diye kendine sor. 'Cinsel güç arttırıcı' diye bilinen ilaçları kullanmana gerek yok. Moralin yerine gelince cinsel gücün yerine gelir. Düzenli beslenmek, uyumak, cinsel ilişki öncesi dinlenmiş olmak önemlidir.