Pekmezle kemikler erimez

Kadınlarda sık görülen kemik erimesi hastalığı, ihmale gelmiyor. Gazlı ve şekerli içeceklerin kemikleri zayıflattığını belirten uzmanlar pekmezin şifalı gücüne dikkat çekiyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 07 Eylül 2019 Güncelleme 07 Eylül 2019, 07:59
Pekmezle kemikler erimez

İÇİNDEKİLER

Osteoporoz, yani toplumda bilinen adıyla kemik erimesi, 30'lu yaşlardan itibaren ortaya çıkabiliyor. Genellikle kadınlarda görülen bu hastalık, sinsi ilerliyor. Kimi zaman kemiklerde kırılmalar görülene dek kendini belli etmiyor. Ortopedi ve Travmatoloji Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Sabri Zafer Kaçmaz, kemik erimesiyle ilgili bilinmesi gerekenleri TAKVİM okuyucularına açıklıyor.
ERKEĞİN DE DÜŞMANI
Kemik erimesi, vücudun kemik yapımının azaldığı bir hastalık olarak biliniyor. Bu hastalıkta kemiklerde incelme başlıyor. Osteoporoz hastalığı kemiği zamanla zayıflatıyor ve kemiklerin kırılma riskini artırıyor. Kemik erimesi genellikle 30'lu yaşların ortasında başlıyor. Kemik erimesi kadınlarda daha fazla görülmekle birlikte, erkeklerde de ortaya çıkabiliyor. Erkeklerde genellikle başka bir hastalığa bağlı hormonal vs. ikincil kemik erimesi
HER GÜN 1 ELMA YİYİN
Kemikleri güçlendirmek için sağlıklı beslenmek gerekiyor. Pekmez, erik kurusu, elma ve ananas gibi besinler, iskelet sağlığını koruyor. Kalsiyum içeren süt ve süt ürünleri, yeşil sebzeler, kuru baklagiller ve pekmez, kemik sağlığını destekliyor.
SADECE SÜT YETMEZ
Kemikleri güçlendirmek için süt içmenin şart olduğunu düşünülüyor. Sütte bulunan kalsiyum elbette kemikleri güçlendiriyor. Ancak sağlıklı kemikler için sadece süt içmek yetmiyor. Kişinin, çocukluk döneminden itibaren beslenmeye dikkat etmesi gerekiyor.
KOLA İÇMEYİN
Şekerli içecekler, tüm vücudun sağlığını bozuyor. Kemiklere de zarar veriyor. İçerisindeki şekerin hiçbir besleyici yanı bulunmuyor. Kalp hastalıklarından şişmanlığa, diş çürüklerinden kemik erimesine kadar yüzlerce kronik hastalığa neden oluyor. Gazlı içecekler çocukların da gelişimini bozarak ileri yaşlarda birtakım hastalıklara neden olabiliyor.
Kemik erimesi, genellikle belirti vermiyor. Hastalık ilerlediğinde şu şikayetler ortaya çıkıyor:
Sırt, bel ve boyun ağrı
Boy kısalması
Öne eğik ve kambur vücut duruşu
El bileği, kalça ve omurga gibi kemiklerde kırıklar
Yaygın kemik ağrıları ve kemiklerde hassasiyet
Kemiklerdeki erimeden kaynaklanan vücuttaki şekil bozuklukları
Ağrı ve kırıklardan dolayı hastada giderek artan hareketsizlik


YARIN: SKOLYOZ NEDİR?

A'DAN Z'YE KEMİK SAĞLIĞI-3 / OP. DR. SABRİ ZAFER KAÇMAZ