Kısırlık sorunu | Nafiz Karagözoğlu'na sorulan sorular (7 Eylül 2019)

Günümüzde çiftler arasında kısırlık sorunu giderek yaygınlaşıyor. Düzenli ilişkiye rağmen 1 yıl boyunca çocuk sahibi olamayan çiftlerin doktora başvurması gerekiyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Nafiz Karagözoğlu cinsel sorunlarınıza en sağlıklı cevapları vermeye devam ediyor. İşte Nafiz Karagözoğlu'nun 7 Eylül 2019 tarihli Takvim gazetesi yazısında okurlarından gelen sorulara verdiği cevaplar...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 07 Eylül 2019 Güncelleme 07 Eylül 2019, 07:59
Kısırlık sorunu | Nafiz Karagözoğlu’na sorulan sorular 7 Eylül 2019

İÇİNDEKİLER

Günümüzde çiftler arasında kısırlık sorunu giderek yaygınlaşıyor. Düzenli ilişkiye rağmen 1 yıl boyunca çocuk sahibi olamayan çiftlerin doktora başvurması gerekiyor. İç Hastalıkları Uzmanı M. Nafiz Karagözoğlu, çiftleri aşk hayatı ve kısırlık konusunda bilgilendiriyor.
KIRILDIYSA TAMİR ET
2 aylık evliyim. Düğün gecesi ailelerimize ait sıkıntılarımız oldu. İlişkide hep "Çok ağrıdı" diyor. Bana kızdığı için mi böyle yapıyor? Yardım edin!

Cinsel birleşme sırasında ağrı, acı, yanma, batma gibi durumlarına cinsel ilişki ağrısı denir. Kadınlarda sık karşılaştığımız bir durumdur. Kadın hastalıkları uzmanına muayene olması gerekir. Ayrıca psikolog veya psikiyatrist desteği de gerekebilir. İhmal etmeyin. Evlilik öncesi sıkıntılar ne kadar katkıda bulunur belli olmaz. Yine de eşinin gönlünü al. Kız evi naz evi. Kırıldıysa tamir et.
ADET DÜZENSİZLİĞİ
77 aydır adet düzensizliğim var. Göğüslerim şiş ve ağrılı. Ara sıra ucundan süt gibi sıvı geliyor. Hastalık mı bu?

Olabilir. TSH, Prolaktin testi yaptırmalısın. Adet düzensizliği, gebe kalamama ve göğüslerden emzirme dönemi dışında süt gelmesi halinde prolaktin hormonu ölçümü yapılması gerekir. Eğer bu hormon yüksekse hipofiz dediğimiz beyindeki hormon kontrol merkezinin filmine ihtiyaç olabilir. İhmal etme.

SERTLEŞME SORUNUM VAR
33 yaşındayım. Evli değilim. Erken boşalma ve sertleşme sorunu yaşıyorum. Ne yapayım?
Erken boşalmanın en önemli sebebi stres, sıkıntı, korku ve kaygıdır. Bunun üstüne yorgunluk, uykusuzluk, ispatlama çabası ve isteksizlik de eklenince 3 tane hap yutsan nafile. Mutlaka üroloji uzmanına muayene ol. Ayrıca sana dediklerimi yapmana rağmen şikayetlerin geçmezse mutlaka psikolojik destek al. Gerilim erken boşalmayı tetikler. Aynı anda eşin de haz duyuyorsa mesele yok.
İSTEĞİ AZALTIR
Erken boşalma sorunum var. Ne yapmalıyım?

Huzursuzluk, cinsel ilişki isteğini azaltır. Stres-depresyon ve bunun için kullandığın ilaçlar varsa bunlarda olumsuz katkıda bulunur. Cinsel performansın azalacağı fikriyle devam eden performans anksiyetesi dediğimiz evham başarısızlığın en büyük sebebidir. Eşinin olumsuz tavrı, kibri, ilişki sırasındaki aşırı kontrolcü halin ise başarısızlığı kaçınılmaz kılar. Sen bunları halletmeye başla. Ayrıca testosteron, prolaktin ve TSH gibi hormonların ölçülmesi gerekebilir. Bazen cinsel organının kan dolaşımı ve diğer özelliklerini öğrenmek için ultrason gibi görüntülemeler gerekebilir.
KEÇİBOYNUZU VE AŞK
62 yaşındayım. Arkadaşlar keçiboynuzu yemişler. Sonra da evde mutlu olmuşlar. Nedir bu keçiboynuzunun sırrı?

Keçiboynuzu oldukça faydalı bir gıdadır. Ama cinsel konularda tek bir gıdayı tüketerek mucizeler yaşayamazsınız. 'Ya olmazsa' kaygısı bile mutsuzluk sebebi olabilir. Az az sık sık beslenin. Dinlenmiş olmanız mutluluğunuzu arttırabilir. Şikayet uzun sürüyorsa mutlaka doktora başvurun.
İSTEĞİM VAR!
Sperm sayımı ölçtürdüm, 42 milyon çıktı. İlişkiye girdiğim zaman tekrar sperm gelmesi için, bir hafta geçiyor. İsteğim, gücüm var ama spermim yok. Neden?

Özellikle sperm yapımındaki veya yapılan spermin iletilmesindeki sıkıntının belirlenmesi şart. Üroloji ve iç hastalıkları uzmanları da hormonal durumunu araştıracak. Çocuk sahibi olmak için sayısı kaç olursa olsun sağlıklı sperm olması yeterlidir. Ayrıca cinsel ilişki ile çocuk sahibi olmak için eşinin adet dönemini takip edip, yumurtalama döneminde ilişkiye girmeniz uygun olur.

HALA ÇOCUK YOK
19 yaşında oğlum var. 3 aylık evli. Hala çocukları olmadı. Kısırlık olabilir mi?

Bence anlattıklarına göre sabredecek kadar vakit var. Bir yıl korunmasız ilişkiye rağmen gebelik olmazsa kısırlık ihtimali araştırılabilir. Erkek kısırlığı hormonal, genetik faktörler, varikosel, geçirilmiş ameliyatlar, çevresel ve kimyasal etkenlerden kaynaklanıyor olabilir. Çocuğu olmayan bir erkek üroloji uzmanına başvurmalıdır. Önce muayene, özel sperm ve hormon tetkikleri gerçekleştirilir.