Hemoroit ömürlük değil

Halk arasında basur olarak da bilinen hemoroit, yaşam kalitesini düşürüyor. Hastalar, utandıkları için doktora gitmeye çekiniyor. Bu da hastalığın ilerlemesine neden oluyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 07 Eylül 2019 Güncelleme 07 Eylül 2019, 07:59
Hemoroit ömürlük değil

İÇİNDEKİLER

Halk arasında basur olarak da bilinen hemoroit, yaşam kalitesini düşürüyor. Hastalar, utandıkları için doktora gitmeye çekiniyor. Bu da hastalığın ilerlemesine neden oluyor. Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Altan Karan, hemoroitle ilgili şu bilgileri paylaşıyor:

Hemoroit nedir? Nasıl oluşur?
Genel olarak kalın bağırsağın son kısmında yer alan anüsün ya da makat bölgesinde bulunan damarların şişmesi, büyümesi hemoroit olarak adlandırılır.

Hemoroidin evreleri hakkında bilgi verir misiniz?
İlk evrede kanama başlar. Küçük damlalar özellikle dışkı zorlamasında tuvalet kağıdına gelebilir. Bu evrenin tespiti rektroskopi ile mümkün olmaktadır. İkinci evrede dışkılama esnasında dışarı doğru sarkma yapabilirler. Üçüncü evrede irileşen memeler artık anüs dışına çıkar. Ödem ve ağrılar oluşturabilir. Dördüncü evre; makattan dışarı sarkan memeler büyüktür. Büyük abdest esnasında ve sonrasında temizlik yapılamaz. Bu nedenle iç çamaşırda kirlenme, oturup kalkarken ağrı oluşur.

Hemoroidin tedavisi nasıl yapılır?
Hastanın durumu, psikolojisi, sosyal yaşam tarzı ve diğer etmenler göz önüne alınarak en uygun tedavi süreci tercih edilir. Doktor ve hasta bu konuda münazara yaparak operasyonun şekline karar verebilmektedirler. Tedavi sürecinde ilk ve ikinci evrede ilaç, krem ve merhemler kullanılabilir. Kremler daha çok ağrıları ve şişlikleri gidermek amacı ile uygulanabilir. Oturma banyoları kişiyi rahatlatsa da tam olarak tedavi sağlamaz. Üç ve dördüncü evrelerde tedavi artık ilaçlarla ertelenemez ve hastanın operasyona alınması gerekir. Genel olarak şikâyetlerin ertelenmesi değil, çözüme ulaşılması önemlidir. Bu nedenle hemoroid ameliyatı olmadan kesin ve kalıcı çözümler sunulması gereklidir. Hastanın tedavi süresince ve sonrasında, hemoroidi tetikleyen unsurlardan uzak durması da önemli bir konudur.