İkinci bahar | Nafiz Karagözoğlu'na sorulan sorular (3 Eylül 2019)

Yaşın ilerlemesiyle birlikte, cinsel hayatta da birtakım değişiklikler yaşanıyor. 50’li yaşlardan sonra erkeklerde cinsel isteksizlik, sertleşme sorunu ve erken boşalma sık görülüyor. İç Hastalıkları M. Nafiz Karagözoğlu, üroloji kontrolü ve doktor önerilerinin dinlenmesiyle her yaşta mutluluğun mümkün olduğunu söylüyor. İşte Dr. Nafiz Karagözoğlu'nun 3 Eylül 2019 tarihli Takvim gazetesi yazısında okurlarından gelen sorulara verdiği cevaplar...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 03 Eylül 2019 Güncelleme 03 Eylül 2019, 08:12
İkinci bahar | Nafiz Karagözoğlu’na sorulan sorular 3 Eylül 2019

İÇİNDEKİLER

Yaşın ilerlemesiyle birlikte, cinsel hayatta da birtakım değişiklikler yaşanıyor. 50'li yaşlardan sonra erkeklerde cinsel isteksizlik, sertleşme sorunu ve erken boşalma sık görülüyor. İç Hastalıkları M. Nafiz Karagözoğlu, üroloji kontrolü ve doktor önerilerinin dinlenmesiyle her yaşta mutluluğun mümkün olduğunu söylüyor.

EŞİMDEN SOĞUDUM

6 aydır depresyondayım. Bu süreçte hanımla da yan yana gelemiyoruz. Eşimden soğudum. Ne yapmam lazım?
Umutsuzluk ve kızgınlık gibi duygular cinselliğin ortaya çıkmasını engelleyebilir. İşin ilginç yanı, depresyonu tedavi etmek için kullanılan ilaçlar da cinsel isteksizliğe engel olabilir. Bence ilacı veren doktorla bu durumu konuşarak bir süre ilacı kullanmayı kesmeyi dene. Eşler duygusal dünyalarını olumsuz etkileyen ve kötü giden iş durumu gibi sorunlarını birbirleriyle paylaşmalıdır. Eğer sorunun kaynağını anlatmazsan, eşin kendi ihtimallerini düşünebilir. Bunu önlemenin yolu, karşılıklı iletişimden geçer.
EVLİLİK KORKUSU

Yakında evleneceğim. Nişanlımın yanında çok heyecanlanıyorum. Elini bile tutamıyorum. Yani evlendiğimizde baş başa kalmaktan da korkuyorum. Ne yapmalıyım?

Öncelikle bu korku, kaygı ve tedirginlik tespitin önemli. Evlilik sonrası kadın ve erkeğin birlikteliği ile ilgili bilgi edinmen çok önemli. Bunun için aile doktoruna, ana çocuk sağlığı bölümüne, kadın hastalıkları ve doğum uzmanına, aile psikoloğuna ve güvendiğin aile büyüklerine danışman gerekir.
ÇİFTLERDE UYUM

Askerden gelir gelmez ailem ısrar etti. Ben de evlendim. 2 aydır evliyiz. Eşim ilişkide çok istekli. Bu iyi bir şey mi bilmiyorum. Ne yapmalıyım?

Eşler birbirleriyle rahat olmalıdır. Cinsel ilişki eşler arasında huzur, uyum ve güven varsa daha iyi yaşanır. Cinsel ilişki haz, hoşluk ve keyif içerir. Neticede insan haz, hoşluk ve keyif içeren anları tekrar tekrar yaşamak isteyebilir. Yeni evli olmanıza rağmen bu konuları birbirinizle paylaşmanız oldukça iyi bir sonuç.
ERKEKLİK SORUNU

55 yaşındayım. Bütün sıkıntılarım bitti derken şimdi de ilişkide sertleşemiyorum. İki aydır durum böyle. Arkadaşlar "Andropoz oldun" deyip gülüyorlar. Bu yaşta normal mi?

Bu yaşta andropoz beklenmez. Ancak hormonlarına baktırmalısın. 50 yaşın üzerindeki sertleşme sorunu olan erkeklerin yaklaşık üçte birinde testosteron hormonu eksikliği vardır. Şeker hastaları da bu sıkıntıyla sık karşılaşır. FSH, LH, testosteron ve prolaktin ve şeker yükleme testi mutlaka yaptır.
HAMİLEYİM AMA...

26 yaşındayım. 2 haftalık gebeyim. Doktorum tahlil yapmadı ancak folik asit takviyesi verdi. İçmemde sakınca var mı?

TAHLİL yaptırabilirsin. Ancak folik asit takviyesi test yapılmadan da önerilen bir gebelik takviyesidir. Gebelik başladıktan sonra folik asit ihtiyacı artar. Karşılanamazsa çocukta sinir sistemini ilgilendiren doğumsal hastalıklara neden olabilirler. Bu nedenle testi yaptır ve folik asit takviyesine doktorun önerdiği sürece devam et.
YALNIZLIK ZOR

64 yaşındayım. Ne zamandır yalnızım. Şimdi evlenmek istiyorum. Cinsellikte sorun yaşar mıyım? Ne yapmam lazım?

Cinsel ilişki, iki kişi arasındaki bir süreçtir. Soruları müstakbel eşine sor. Öncesinde üroloji uzmanına muayene ol. Gerekirse tetkikler yapılır ve filmler çekilir. Varsa şikayetlerine göre ve muayene bulgularına göre planlama yapılır. Her durumda alerjin yoksa bakla ye. İyi uyu. Korkmayı bırak. Kalp kontrolüne göre gereğinde özel ilaçlarda kullanılabilir.
İLİŞKİDE MUTSUZUZ

32 yaşındayım. Eşimle ilişkide sertliğim 8-10 dakika sürüyor. Eşim mutlu olmuyor. Benim de sorunum ne?

Anlattıklarına göre sana ait cinsel aktivitede pek sorun yok. Ancak eşin bu ortalama doğal kabul edilen sürelerde. Cinsel ilişkide zevk alma durumu sadece cetvelle, dakikayla ölçülmez. Orgazm bozuklukları genç kadınlarda daha sık gözlenmektedir. Eşin kadın hastalıkları uzmanına, sen de üroloji uzmanına muayene ol.