Alzheimer sinsizce ilerliyor, ömrü kısaltıyor! Kadınlarda risk 2 kat daha fazla...

Çağın vebası Alzheimer sinsi ilerliyor. Hafıza kaybına neden oluyor ve ömrü kısaltıyor. Araştırmalara göre bu hastalık kadınlarda erkeklere oranla 2 kat daha fazla görülüyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 31 Ağustos 2019 Güncelleme 31 Ağustos 2019, 07:52
Alzheimer sinsizce ilerliyor, ömrü kısaltıyor! Kadınlarda risk  2 kat daha fazla...

İÇİNDEKİLER




Yaşın
ilerlemesiyle birlikte hastalıklar da kendini gösteriyor. Nörolojik hastalıklar, günümüzde en sık görülen rahatsızlıklar arasında bulunuyor. Alzheimer, Parkinson, migren ve epilepsi, hem kendi hem de sevdiklerimizin hayatını tehdit ediyor. TAKVİM, okuyucuları için harika bir yazı dizisiyle geliyor. Nörolojik hastalıklarıyla ilgili bilinmesi gerekenleri uzmanlarına soruyor. Batıgöz Sağlık Grubu'ndan Nöroloji Uzmanı Dr. Nurettin Varolgüneş, ilk olarak demans yani bunama hakkında şunları söylüyor:

KALBİNİZE İYİ BAKIN
Unutkanlıkla belirti veren Alzheimer, yaşın ilerlemesiyle birlikte ortaya çıkıyor. Genetik faktörler, kafa travmaları ve kardiyovasküler hastalıklar Alzheimer riskini artırıyor.


RİSK 2 KAT FAZLA!
Araştırmalara göre Alzheimer, kadınlarda iki kat daha fazla görülüyor. Kesin tedavisi bulunmayan bu hastalıkta erken teşhis yaşam kalitesini yükseltiyor. Hastalığın tanısı, nöropatolojik incelemelerle konuluyor. İlaç tedavisi ve sağlıklı beslenme, hastalığın ilerlemesini yavaşlatıyor.


SİZDE DE OLABİLİR!
Demans, günlük hayatı etkileyen ufak şikayetlerle ortaya çıkıyor. Aşağıdaki şikayetlerden birkaçı sizde varsa mutlaka doktora görünmeniz gerekiyor:

Hafıza kaybı: Randevuları ve önemli tarihleri unutmak.

Bilinenleri yapmada zorluk: Kişi, daha önce sıklıkla yaptığı işleri yapmada zorluk yapar. Örneğin kadınlar yemek yapmayı bile unutabilir.

Zamanı-yeri karıştırma: Bildik bir yere yolunu bulmakta zorlanabilir, nerede oldukları hakkında kafaları karışabilir.

Nesneleri yanlış yere koymak: Cüzdan ve anahtar gibi eşyaları uygunsuz yerlere koymak.

Duygu durum bozukluğu: ​Demansı olan kişilerde ani kişilik ve ruh değişimleri sık görülür.


5 EVRESİ BULUNUR

HAFİF BİLİŞSEL BOZUKLUK: Bu tabloda subjektif bellek yakınmaları vardır. Bu kişiler günlük yaşam aktivitelerini normal şekilde sürdürürler ve demans belirtileri göstermezler.

PREKLİNİK EVRE ALZHEIMER: Bellek kaybı olmadan beyinde hafif unutkanlıklar görülebilir.

ERKEN DÖNEM ALZHEIMER: Sinsi ilerler. İlk belirtiler ilgisizlik, isteksizlik ve unutkanlık görülür.

ORTA DÖNEM ALZHEIMER: Bellek bozukluğu hastanın günlük yaşantısını olumsuz etkiler. Hastada hatırlama sürecinde bozulmalar görülür. Dil işlevlerinde adlandırma bozulmuştur.

İLERİ DÖNEM ALZHEIMER: Yer ve zaman kavramı tümüyle kaybolabilir. Hastada kişilik değişikliği belirginleşir. Geçmiş uzak bellek çok bozuktur.