Prostat korkusu | Nafiz Karagözoğlu'na sorulan sorular (24 Ağustos 2019)

Erkeklerde 40'lı yaşlardan sonra büyüyen prostat bezi, yaşamı olumsuz etkiliyor. Cinsel hayatta da isteksizliğe ve erken boşalma sorunlarına neden oluyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Nafiz Karagözoğlu, çiftleri uyarıyor. İşte Dr. Nafiz Karagözoğlu'nun 24 Ağustos 2019 tarihli Takvim gazetesi yazısında okurlarından gelen sorulara verdiği cevaplar...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Ağustos 2019 Güncelleme 24 Ağustos 2019, 07:57
Prostat korkusu | Nafiz Karagözoğlu’na sorulan sorular 24 Ağustos 2019

İÇİNDEKİLER



Erkeklerde
40'lı yaşlardan sonra büyüyen prostat bezi, yaşamı olumsuz etkiliyor. Cinsel hayatta da isteksizliğe ve erken boşalma sorunlarına neden oluyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Nafiz Karagözoğlu, bu hastalıkta doğru ve etkili tedavinin önemine dikkat çekiyor.


EŞİM İSTEKSİZ
57 yaşındayım. Eşimde 5 aydır isteksizlik var. Ne yapsam tık yok. 'Canım istemiyor' diyor. Bunun bir çaresi var mı?

TABİ ki çaresi olabilir. Ama önce nedeni ve hastalığı bulmamız gerekir. Cinsel istek güven hissi tamamlandıktan sonra gündeme gelir. Eşlerin birbirleri ile ilgili beklentileri, istekleri, saygıları ve sevgileri de önemli bir belirleyicidir. Kadınlarda menopoz, erkeklerde andropoz ve her iki cinste de tiroit çalışmasındaki bozukluklar, cinsel isteksizliğe neden olabilir. Sıkıntıları eşinizle konuşun.


'ERKEK ADAMSIN' DİYORLAR
34 yaşında erkeğim. Askerden yeni geldim. Çok geğiriyorum. Arkadaşlarım "Erkek adamsın" diyor. Bir de sürekli yelleniyorum. Soda da içiyorum fayda etmiyor. Ne yapmalıyım?

ÇİVİ çiviyi söker ama soda gazı sökmez. Tersine arttırır. İçindeki gaz, sodanın içindeki gazla birleşince her taraf toz duman olur. Sigara içiyorsan bırak. Sakız, çerez yeme. Burnunu bir kulak burun boğaz uzmanına muayene ettir. Tıkalıysa açtır. Atletsiz, ince çorapla dolaşma. Delikanlılık hastalığa sökmez. Ayağın, karnın sıcak olacak. Az az ye sık sık ye. İyi çiğne. Sağ elinle sağdan sola karnını günde en az 10 kere 5 dakika ovala. Mutlaka su iç. Geçmezse endoskopi ihtimalleri var. Hadi hayırlısı.


PROSTAT BENİ DE BULDU
65'inde bir delikanlıyım. Gece sık sık küçük abdeste çıkıyorum. Yani prostat kemale erdi gibi. Kontrol için hastaneye gittim. Guatr hastalığı için tahlil yapalım dediler. Ben de niye bu hastalıktan şüphelendiler?

SEN niye tahlil yapılmasından şüphelendin? Aslında hastalıktan şüphelenmediler. Belli hastalık ihtimallerine karşı bazı yaşlarda tarama testleri yaparız. Daha şikayet olmadan hastalıkların tespit edilmesi için Check-up, yani kontrol yaparız. 60 yaşından sonra erkeklerde tiroit bezinin çalışması bozulabilir. Kontrol ettirmende fayda var. ihmal etme.


HANIMA BAKAMAZ OLDUM
54 yaşındayım. Son 5-6 aydır hanıma faydamız dokunmuyor. Daha başlarken bitiyorum. Tam keyif zamanı derken olanlara bakın. Ne önerirsiniz?

ÖNCELİKLE eşinizle paylaşın. Bu iş karşılıklı anlayışla çözülür. Ani ve aşırı gelişen sıkıntılar, korkular, kullanılan ilaçlar cinselliği olumsuz etkileyebilir. Özellikle depresyon ilaçları sertleşmeyi ve cinsel isteği engelleyebilir. Bazı hipertansiyon ilaçları, idrar söktürücüler, kortizonlu ilaçlar, bazı hormon ilaçları ve sinir sistemini etkileyen ilaçlara dikkat... Hangi ilaç olursa olsun, yan etkisini görürseniz hemen ilacı yazan doktorunuza bilgi verin. Yeniden tedaviler düzenlensin.


FAZLASI ZARARLI MI?
Benim eşimle sorunum yok. Dimdik ayaktayım. Hanım da memnun. Ama eşimle haftada 2-3 kez ilişkiye giriyoruz. İleride prostat kanseri falan olur muyum?

KORKU ve kaygı tüm hastalıkların kaynağıdır. İyi giden durumlarda bile kaygılanacak şeyler bulmayın. Yapılan son çalışmalarda da sık cinsel ilişkinin erkeklerde prostat kanserine yatkınlığı azalttığı tespit edilmiştir. Önemli olan sağlıklı beslenme, kaygıdan uzak kalma, yeterli uyuma ve sigara, alkol gibi bedene zarar veren alışkanlıklardan sakınmaktır.


İLİŞKİYİ ETKİLEMEZ
10 yıllık evliyiz. 48 yaşındayım. Tüplerimi bağlatmak istiyorum. Sakıncaları var mı?
AMELiYATTAN sonra yeniden tüplerini açmak mümkün olmaz. İşlemden önce mutlaka tekrar düşünün. Ameliyat rızası formu her iki eş tarafından imzalanması gereken bir ameliyattır. Yani kadının ve erkeğin birlikte rızası alınır. Gebe olunmadığından emin olunan herhangi bir zamanda ya da doğumdan hemen sonra uygulanabilir.