Miyomlar anneliğe engel

Doğurgan dönemdeki kadınlarda görülen miyomlar, anneliği tehdit ediyor. Mersin Üniversitesi (MEÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Filiz Çayan, miyomların 35 yaş üzerindeki her 4-5 kadından birinde görüldüğünü söylüyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Ağustos 2019 Güncelleme 24 Ağustos 2019, 07:57
Miyomlar anneliğe engel

İÇİNDEKİLER

Doğurgan dönemdeki kadınlarda görülen miyomlar, anneliği tehdit ediyor. Mersin Üniversitesi (MEÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Filiz Çayan, miyomların 35 yaş üzerindeki her 4-5 kadından birinde görüldüğünü söylüyor. Şu bilgileri veriyor:

Miyom nedir? Nasıl oluşur?
Miyomlar rahmin kas tabakasından kaynaklanırlar. Tüm kadınların yaklaşık yüzde 25-50'sinde bulunmasına rağmen bazen belirti vermeyebilir.

Miyomlar hangi yaşlarda daha sık görülür?
Miyomların büyüklüğü, sayısı ve yerleşim yerine göre birçok çeşidi bulunur. Bezelye kadar küçük olabileceği gibi tüm karnı dolduracak dev boyutlara da ulaşabilirler. Bir kadında sadece tek bir miyom veya değişik büyüklükte çok sayıda miyom olabilir. Çok hızlı olarak büyüme gösterebilir veya yıllarca sessiz ve aynı büyüklükte kalabilirler.

Hangi şikayetlere neden olur?
Genellikle adet düzeninde bozulma, eskisine göre daha uzun veya daha sık adet görme, adet dışı kanamalar, adet sırasında kramplar, aşırı kanamaya bağlı kansızlık, kasıklarda, cinsel ilişki sırasında baskı ve ağrı hissi, sık idrara çıkma, kabızlık, tekrarlayan düşükler ve kısırlık gibi şikayetlere neden olabilirler.

Tedavi yöntemleri nelerdir?
Herhangi bir şikayete neden olmayan ve küçük çapta olan miyomlar sıklıkla tedavi gerektirmez ve sadece takip yeterlidir. Ancak yukarıda belirttiğim şikayetlere neden olan ve kadının sosyal yaşantısını bozan miyomların cerrahi olarak çıkarılması gereklidir. Miyomların ameliyatla tedavisi iki şekilde olmaktadır, açık ve kapalı yöntem. Her iki yöntemin de birbirine göre avantajları ve dezavantajları vardır. Dolayısı ile tedavi seçimi, sizin kendi özellikleriniz ve doktorunuzun size önerisi doğrultusunda olmalıdır.