Diş eti hastalığının belirtileri nelerdir? Diş bakımı nasıl yapılmalıdır?

Diş taşları, önce diş etlerine ardından çene kemiğine zarar veriyor. Uzmanlar, sağlıklı diş etlerinin pembe renkte olması gerektiğine dikkat çekiyor. “Diş etleriniz kanıyorsa, hemen doktora gidin” uyarısında bulunuyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Ağustos 2019 Güncelleme 22 Ağustos 2019, 07:59
Diş eti hastalığının belirtileri nelerdir? Diş bakımı nasıl yapılmalıdır?

İÇİNDEKİLER

SİNDİRİMİN ilk halkası olan ağız ve dişlerin sağlıklı olması tüm bedenin sağlığını etkiliyor. Hemen herkesin ağzında olabilen çürük ve eksik dişlerin ihmal edilmesi, kalp ve böbreğe zarar veriyor. Diş eti hastalıkları ise zamanla diş kayıplarına neden oluyor. Periodontoloji Uzmanı Tuğçe Zeytinci, sağlıklı diş ve diş etleri için önerilerde bulunuyor. TAKVİM okuyucularıyla şu bilgileri paylaşıyor: Diş eti kanaması, diş eti hastalığının ilk belirtisini oluşturuyor. Diş eti kanamasının nedenleri arasında diş taşı ve yoğun plak yer alıyor. Diş kanaması şikayeti yaşayanların vakit kaybetmeden diş hekimine başvurması gerekiyor.

FIRÇALAYIN!
Toplumda çoğu kişi, diş taşlarından şikâyet ediyor. Dişler etkili bir şekilde fırçalanmadığında, alınan gıdalar dişler üzerinde birikiyor. İlk başlarda yumuşak olan bu birikintiler, tükürük içerisindeki kalsiyumun çökmesiyle taşlaşıyor. Diş taşı ya da tartar dediğimiz bu birikintiler, yoğun bakteri içeriyor ve sertleştiği için fırçalamayla çıkmıyor. Diş taşlarındaki bakteriler diş eti içine nüfuz ederek diş eti hastalığına neden oluyor. İlk önce diş etinde şişlik ve kanama görülüyor. Tartar temizlenmediğinde, hastalık dişi çevreleyen kemiğe yayılıyor. Eriyen kemikle beraber diş eti çekiliyor ve bu çekilme dişin sallanıp kaybedilmesine neden olabiliyor. İyi bir diş fırçasının ağzın tüm bölgelerine erişmesi gerekiyor. İhtiyacınıza göre genellikle yumuşak veya orta sert, naylon kıllı, fırça kıllarının ucu yuvarlatılmış diş fırçaları tavsiye ediliyor.

DİŞ YAPINIZ SİZE ÖZELDİR
SAĞLIKLI dişlere sahip olmada, doğru diş macunu ve fırçası seçimi önem taşıyor. Herkesin ağız ve diş yapısının farklı olduğunu belirten uzmanlar, insanların kendi ihtiyaçları doğrultusunda diş macunu seçmesi gerektiğini söylüyor. Hassasiyet önleyici diş macunları; insanların soğuk, sıcak, asitli veya tatlı bir şeyler yerken yaşadıkları acı veren hassasiyetin azaltılmasına yardımcı oluyor.

DİŞ ETLERİNİZ NE RENK?
Periodontoloji Uzmanı Tuğçe Zeytinci, sağlıklı diş etlerinin özelliklerini şöyle sıralıyor:

Gülkurusu, pembe renktedir.

Sıkıdır, dişlere sıkıca tutunmuştur. Yüzeyi pürtüklüdür.

Fırçalarken kanamaz.

Şişlik ve ağrı yoktur.

-BİTTİ-

PERİODONTOLOJİ UZMANI TUĞÇE ZEYTİNCİ - AĞIZ DOLUSU SAĞLIK -5
HAZIRLAYAN: SİNEM UYSAL