Kısırlık nedir? Nasıl ortaya çıkar? Kısırlıktan korunmak için hangi besinleri tüketmek gerekir?

Kısırlık, günümüzde 60-80 milyon çifti etkiliyor. Erkek kısırlığının ortaya çıkmasında bazı hastalıklar etkili oluyor. Memorial Diyarbakır Hastanesi Üroloji Bölümü'nden Doç. Dr. Necmettin Penbegül, TAKVİM okuyucularına şu bilgileri veriyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 21 Ağustos 2019 Güncelleme 21 Ağustos 2019, 07:55
Kısırlık nedir? Nasıl ortaya çıkar? Kısırlıktan korunmak için hangi besinleri tüketmek gerekir?

İÇİNDEKİLER

Kısırlık, günümüzde 60-80 milyon çifti etkiliyor. Erkek kısırlığının ortaya çıkmasında bazı hastalıklar etkili oluyor. Memorial Diyarbakır Hastanesi Üroloji Bölümü'nden Doç. Dr. Necmettin Penbegül, TAKVİM okuyucularına şu bilgileri veriyor:

Kısırlık nedir? Nasıl ortaya çıkar?
Evli çiftlerin herhangi bir korunma yöntemi olmaksızın bir yıllık düzenli ilişkiye rağmen çocuk sahibi olamamaları 'kısırlık' olarak değerlendirilir. Sperm fonksiyon bozukluğu, varikosel, sperm kanal darlığı, hormonal bozukluklar ve genetik hastalıklar bu durumdan sorumludur. İleri yaş, sigara alışkanlığı ve alkol bağımlılığı, sağlıksız beslenme ve yaşam koşulları sperm fonksiyon bozukluğuna yol açar ve kısırlığa neden olur.

Fazla kilonun, kısırlık üzerindeki etkisi nedir?
Sağlıksız beslenme koşulları nedeniyle vücut metabolizmasının yavaşlaması, sperm kalitesinin de zarar görmesine yol açabilir. Beslenmede yağlı yiyeceklerin tüketilmesi, trans yağ asitleri ve doymuş yağların tercih edilmesi testisin yağ metabolizmasını olumsuz etkilemektedir. Yine obezite, hem spermin yapısını, hem de doğacak bebeğin gelişimini etkileyerek kısırlığa zemin hazırlamaktadır.

Kısırlık tedavisinde, sağlıklı beslenmenin önemi nedir?
Sucuk, salam, sosis gibi işlenmiş ürünler, sperm kalitesini olumsuz etkiler. İşlenmiş etlerde; doymuş yağ asitleri, koruyucu maddeler ve hormonal artıklar bulunmaktadır. Doymuş yağ asitleri, vücuttaki serbest oksijen radikallerinin artmasına sebep olarak sperm kalitesini düşürür.

Kısırlıktan korunmak için hangi besinleri tüketmek gerekir?
Kuzu eti başta olmak üzere kırmızı et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, balık ve soğuk deniz balıkları, organik kümes hayvanları, antioksidanlardan zengin meyve ve sebzeler, karnitin içeren buğday ve buğday ürünleri ile Coenzim Q içeren brokoli, karnabahar, susam ve yer fıstığı gibi yağlı tohumların tüketilmesi gerekir.