Ağız kokusu neden olur? Dişleri beyazlatan besinler hangileridir? İşte cevabı...

Diş eti hastalıkları, ağız kokusuna ve ağrıya neden oluyor. Güçlü ve parlak dişler için elma, zerdeçal ile yoğurt tüketmek gerekiyor. TAKVİM, A'dan Z'ye ağız sağlığının şifrelerini açıklıyor. Batıgöz Sağlık Grubu'ndan Periodontoloji Uzmanı Tuğçe Zeytinci, şu bilgileri paylaşıyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 21 Ağustos 2019 Güncelleme 21 Ağustos 2019, 07:55
Ağız kokusu neden olur? Dişleri beyazlatan besinler hangileridir? İşte cevabı...

İÇİNDEKİLER

HEMEN herkesin ağzında bulunan çürük ve eksik dişler, yaşam kalitesini düşürüyor. Çoğu zaman ihmal edilen ağız sağlığı, ciddi hastalıkları beraberinde getiriyor. TAKVİM, A'dan Z'ye ağız sağlığının şifrelerini açıklıyor. Batıgöz Sağlık Grubu'ndan Periodontoloji Uzmanı Tuğçe Zeytinci, şu bilgileri paylaşıyor...

KIZARIKLIK VE ŞİŞLİK
Çoğu zaman dişler değil, diş etleri hayatımızda sorun yaratıyor. Diş eti hastalıklarının en önemli belirtilerini diş eti kanaması, diş etlerinde kızarıklık ve şişlik, dişlerde aralanma ve sallanma, dişler arasında gıda birikimi ve ağız kokusu oluşturuyor. Japonya'da yapılan araştırmaya göre yoğurt, nefes kokusunu gideriyor. Diş taşı ve diş eti iltihaplanmalarına karşı koruyor. Araştırmalar, 6 hafta boyunca günde bir porsiyon yoğurt tüketenlerin yüzde 80'inde ağız kokusunun yok olduğunu gösteriyor. Japon bilim adamları, yoğurdun içeriğindeki maddelerin bu rahatsızlıkları önlediğini vurguluyor.

SİRKE MUCİZESİ
Yapılan araştırmalar, elma ve ananasın düzenli tüketildiklerinde diş eti hastalıklarına karşı koruma sağladığını gösteriyor. Elmadaki malik asit, ağızdaki iyi huylu bakterileri artırırken ananasın içerdiği bromelain, diş macunu görevi üstlenerek diş beyazlığına yardımcı oluyor. Araştırmalar, bu meyvelerin düzenli tüketiminin diş ve diş eti hastalıklarına karşı etkin koruma sağladığını gösteriyor. Elma sirkesi de diş sağlığını koruyor. Ağızdaki kötü bakterileri öldürüyor. Uzmanlar, dişleri fırçalamadan önce elma sirkesi ile gargara yapılmasını öneriyor.

DOĞAL YÖNTEMLERİ DENEYİN
HEMEN herkes beyaz ve parlak dişlerin hayalini kuruyor. Periodontoloji Uzmanı Tuğçe Zeytinci, dişleri beyazlatacak doğal yöntemleri sıralıyor:

HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI: İltihaplı diş eti plaklarını azaltır. Dişlerin beyazlamasına yardımcı olur. Her sabah en az 3 dakika organik Hindistan cevizi yağını ağızda çalkalamak, dişleri beyazlatır.

MUZ KABUĞU: Diş lekelerini giderir. Bu yöntem için olgunlaşmış bir muz seçin ve kabuğun dışını küçük bir şekilde kesin. Haftada bir kez kabuğunun içini dişlerinizin üzerine yaklaşık 2 dakika süreyle ovun.

ELMA SİRKESİ: Anti bakteriyel etkiye sahiptir. Dişlerde plak oluşumunu önler. Ayrıca dişlerin sararmasını engeller.

ZERDEÇAL: Antiseptik etki gösterir. Diş eti hastalıklarını önler ve dişlerin beyazlamasına yardımcı olur.

YARIN: DİŞ FIRÇASI NASIL SEÇİLMELİ?
PERİODONTOLOJİ UZMANI TUĞÇE ZEYTİNCİ - AĞIZ DOLUSU SAĞLIK - 4
HAZIRLAYAN: SİNEM UYSAL