İlaçla mutluluk olmaz | Nafiz Karagözoğlu'na sorulan sorular (20 Ağustos 2019)

Aşk hayatında sorun yaşayanlar, cinsel gücü artıracak ilaçlar kullanmak istiyor. Ancak bu durum, kronik hastalığı olanlar için risk oluşturuyor. İşte Dr. Nafiz Karagözoğlu'nun 20 Ağustos 2019 tarihli Takvim gazetesi yazısında okurlarından gelen sorulara verdiği cevaplar....

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 20 Ağustos 2019 Güncelleme 21 Ağustos 2019, 00:27
İlaçla mutluluk olmaz | Nafiz Karagözoğlu’na sorulan sorular 20 Ağustos 2019

İÇİNDEKİLER

Aşk hayatında sorun yaşayanlar, cinsel gücü artıracak ilaçlar kullanmak istiyor. Ancak bu durum, kronik hastalığı olanlar için risk oluşturuyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Nafiz Karagözoğlu, bu ilaçların geçici çözüm olduğunu vurguluyor. Doktor kontrolünün önemine dikkat çekiyor.

PROSTATTA BESLENME
65 yaşında prostat olduk. Daha çok köyde kalıyorum. İlaç var. Ama bulamazsam ne yemem gerekir?

ISIRGAN otu kökü, prostat oluşumunu engelleyen yiyeceklerin başında yer alıyor. Isırgan otokökü, prostat hücrelerinin büyümesini engelleyerek hastalık oluşumunu büyük oranda durduruyor. Çilek, pişmiş domates ve kabak çekirdeği tüketebilirsen takipte destek olur. Ancak tedavi ayrı destek ayrı bir durumdur. İlacını temin et.

İLİŞKİDE AĞRI
Üç aydır ilişkiye her girdiğimizde eşimde ağrı oluyor. Dikkat etsem de ağrı tekrarlıyor. "Kadın hastalıkları doktoruna git" diyorum. Gitmiyor. Başka çaresi var mı? Neden cinsel ilişkide ağrı olur?

Anlattığınız konu oldukça önemli bir hastalığı gösteriyor olabilir. Kadın hastalıkları uzmanının eşinizi muayene etmesi şart... Kadınların neredeyse yarısında cinsel ilişki sırasında ağrı sorunu yaşayabilir. İlk cinsel ilişkiden itibaren ağrı olabilir. Sonradan oluşan ağrılar, kadının ruhsal yapısındaki değişimden, jinekolojik hastalıklardan veya daha önce geçirdiği cerrahi işlemlerden kaynaklanıyor olabilir. Organik nedenin bulunamadığı durumlarda psikolog görüşü alınmalıdır.

KİST PROBLEMİ
21 yaşındayım. 1 yıldır kilo aldım, şişmanladım ve adetim bozuldu. Sivilcelerim de çoğaldı. Arkadaşım "Yumurtalıklarına baktırdın mı?" dedi. Kafam karıştı. Yardımcı olur musunuz?

ŞİKAYETLERİN net. Bazı hastalıklarla uyumlu. Yüksek ihtimalle polikistik over dediğimiz yumurtalık kist hastalığı kaynaklıdır. Üreme çağındaki kadınlarda en sık görülen hormonal bozukluktur. Kadınlarda, aşırı kıllanmanın yanında adet düzensizliği, sivilce oluşumu ve saç dökülmesine de neden olabilir. Polikistik over sendromu tanısı koymak için ultrason eşliğinde yumurtalıklar incelenir, ultrasonografide büyümüş yumurtalıklar ve yaygın bir şekilde dağılmış küçük kistlerin görülmesi kriterlerden biridir. Polikistik over sendromu, kadınlarda kısırlığın de en sık sebebidir. Bu hastaların büyük bir kısmı kilolu hastalardır. Vücut kitle indeksleri yüksektir. Bu hastalarda yağ metabolizması bozukluklarına sık rastlanır. Diyabet, bu hastalarda en az 5 misli daha fazla görülür. Bu nedenle kıllanma sorununu basite almamak gerekir. İç hastalıkları veya kadın hastalıkları uzmanı muayenesi ile başla. Benim dediklerimi de doktorlarına aktar.

KANSER KORKUSU
32 yaşındayım. Halamda meme kanseri hastalığı var. Sağ mememde 3 haftadır hafif bir ağrı ve kızarıklık oldu. Bende de kanser olabilir mi

Sadece anlatılanlarla bir şeyler tahmin etmek oldukça güçtür. Hemen doktoruna git. Muayene ol. Gerekirse bazı kan ve görüntüleme tetkikleri düzenlenir. Her değişiklik kanser olsaydı, dünya da kadın kalmazdı. Korkma, panikleme. Memede kanserden şüphelenmemiz için meme ve meme başında farklılık, memenin yanında ve/ya da koltukaltında bir kitle veya kalınlık, meme başının hassaslığı, meme ve meme başının görünümünde değişiklik, memenin boyutunda ve şeklinde bir değişiklik, meme başının içe dönmesi, meme derisinin ya da ucunun pullu, kırmızı ya da şiş olması (portakal kabuğu görüntüsü) gerekir.

ERKEN BOŞALMA SORUNU
41 yaşındayım. Erken boşalma ve sertleşememe sorunum var. Kan tahlillerim normal. Hangi doktora gideyim?

Önce üroloji uzmanına git. Kan tahlilleri derken neler yapıldı anlamadık. Bazı hormon testlerini ve diğer tahlilleri üroloji uzmanı ister. Gerekirse iç hastalıkları ve psikiyatri devreye girebilir. Eşinle günlük hayatındaki uyumun, uyumsuzluğunda bunda payı olabilir. Tespit yapıp tedbir al. Ayrıca eşinle cinsel hayatınızla ilgili durumunuzu paylaşıp konuşun. Bu sıkıntıyı birlikte nasıl aşarsınız diye birlikte düşünün.