Aşk iyileştirir | Nafiz Karagözoğlu'na sorulan sorular (15 Ağustos 2019)

İç Hastalıkları Uzmanı M. Nafiz Karagözoğlu, aşk hayatında sorun yaşayan çiftleri bilgilendiriyor. Mutlu cinselliğin faydalarına değiniyor. İşte Dr. Nafiz Karagözoğlu'nun 15 Ağustos 2019 tarihli Takvim gazetesi yazısında okurlarından gelen sorulara verdiği cevaplar.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 15 Ağustos 2019 Güncelleme 15 Ağustos 2019, 08:00
Aşk iyileştirir | Nafiz Karagözoğlu’na sorulan sorular 15 Ağustos 2019

İÇİNDEKİLER




İç
Hastalıkları Uzmanı M. Nafiz Karagözoğlu, aşk hayatında sorun yaşayan çiftleri bilgilendiriyor. Mutlu cinselliğin faydalarına değiniyor. Cinsel ilişkinin, vücutta hormonları düzenlediğini ve bağışıklığı güçlendirdiğini vurguluyor.


7 YILDIR TIK YOK
61 yaşında erkeğim. Diyabet hastasıyım. İnsülin kullanıyorum. Yedi yıldır ilişkiye giremiyorum. Yani tık yok! Ne yapayım?

ŞEKER hastalıkları düzensiz seyrederse erkeklerde iktidarsızlık ve erken boşalmaya neden olabilir. Ancak her iktidarsızlığın sebebi de bu değildir. Mutlaka düzenli diyet yaparak kan şekerini düzende tut. Günde 10-12 bardak su iç. En az 1 saat egzersiz yap. Üroloji muayenesi gerekli. Cinsel organın çalışmasını kontrol eden bazı ultrason ve tetkiklerin yapılması şart.


SIKINTILARIN CİDDİ
26 yaşında erkeğim. Askerliğimi yeni bitirdim. Bana bir şeyler oluyor. Başım ağrıyor bulanık görüyorum. Memelerim bile büyüdü. Bir de cinsel organım hareket etmiyor. Nedir sorunum?

ÖNEMLİ tespitler yapmışsın. Bize bu şikayetlerle başvuran hastalarımızda öncelikle hormonlara bakarız. Başta prolaktin dediğimiz süt hormonu diye de bilinen hormonun tahlilini mutlaka yaptır. İsteksizlik ve cinsel organının hareketsizliği de bununla ilgilidir. İlaçla tedavisi mümkündür. Merak etme. Ayrıca TSH, östrojen, testosteron testide baktır. Göz muayenesi ve üroloji muayenesi de gerekir.


SÜREKLİ BAŞIM AĞRIDI
29 yaşında yeni evli bir bayanım. İlişkiden sonra başım ağrıyor. Daha önce böyle bir şey yoktu. Beyin tahlili yaptırdık bir şey çıkmadı. Sıkıntım nedir?

ANLATTIKLARINIZA göre 'orgazm baş ağrısı' dediğimiz tanıya uygun bir şikayet yapınız var. Film ve tahlil yaptırmanız tedbirli davranış olmuş. Stresin azaltılması, hafif tokluk hali, yavaş ve zorlayıcı olmayan ilişki pozisyonları denemeniz uygun. Tedavi olarak takip eden doktorun sizin için önereceği nsaid diye adlandırılan gruptaki ağrı kesicilerin ilişki öncesi yarım saat-bir saat önce kullanılması şikayetinizi azaltabilir.


BOŞANDIM HASTALANDIM
2 ay önce boşandım. O zamandan beri gribim. Eczacı arkadaşım "Boşandın ondandır" diyor. 2 aydır hiç ilişkiye de girmedim. İlgisi olabilir mi?

BOŞANMAK ruhsal, bedensel ve sosyal olarak kişileri olumsuz etkiler. Hal böyleyken bağışıklık sistemi de farklılaşır. Hastalıklara yatkınlık artabilir. Ayrıca araştırmalar haftada 1-2 kez cinsel ilişkiye girmenin Immunglobulin dediğimiz özellikle IgA isimli immunglobülinlerin seviyesini arttırdığını göstermektedir. İmmunglobülinler, tükürük ve burun duvarında bulunan ve mikroplara karşı savunma sistemini güçlendiren proteinlerdir.



İSTEKSİZLİK SORUNU
37 yaşında çalışan bir bayanım. 3 aydır isteksizlik yaşıyorum. Eşim de sıkılmaya başladı. Doktor bana yanlışlıkla erkek tahlili yazdı. Herhalde yanlış anladı. Ne yapmalıyım?

MUHTEMELEN testosteron hormon tahlili istenmiştir. Kadınlığın vazgeçilmez hormonu östrojen yanında, erkeklik hormonu testosteron da kadın sağlığında önemlidir. Kadınlarda düşük oranda salgılanan testosteron, cinsel isteğin artışında rol oynar. Ayrıca depresyon, hipotirodi ve kan şeker düşüklüğü halleri de bu şikayetlere neden olabilir. İç hastalıkları uzmanının takibinde kalın.