Kalbin düşmanı KOAH

KOAH, 40’lı yaşlardan sonra kapıyı çalıyor. Neden olduğu nefes darlığı kalbi zorluyor. Cinsel hayatı da olumsuz etkiliyor. Düzenli kontrol ve tedavi hayati önem taşıyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 10 Ağustos 2019 Güncelleme 10 Ağustos 2019, 07:56
Kalbin düşmanı KOAH

İÇİNDEKİLER

Akciğer hastalıkları, hemen her yaştan insanı tehdit ediyor. Sık görülen akciğer hastalıklarının arasında KOAH da bulunuyor. Akciğer ve hava yollarında iltihaplanma sonucu görülen bu hastalık, yaşam kalitesini düşürüyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuğçe Hürkal, şu bilgileri veriyor...
KRONİKLEŞEBİLİR
KOAH, akciğerde küçük hava odacıklarının harabiyet sonucu daralmasıyla oluşuyor. Daralan havayollarında hava geçişi güçleşiyor ve bulgular, 'kronik bronşit' olarak tanımlanıyor. Ülkemizde KOAH, 40 yaşın üzerindekilerde daha sık görülüyor. Uzm. Dr. Tuğçe Hürkal, KOAH'ın önlenebilir ve kontrol edilebilir bir hastalık olduğunu söylüyor. Ancak tanı konduktan sonra geri dönüşün mümkün olmadığını vurguluyor. Nefes darlığı ve balgam çıkarma gibi şikayetlere neden olan KOAH, başlangıç aşamasında öksürükle belirti veriyor. Genellikle hastalar bu durumu 'sigaraya' bağlıyor ve geç doktora başvuruyor. Bu da hastalığın erken teşhisini engelliyor. KOAH gelişiminin yüzde 90'ı sigara içilmesiyle ortaya çıkıyor. Pipo, puro, nargile ve e-sigara kullanımı da bu hastalığın riskini artırıyor. Bu nedenle ailesinde sigara içen ve duman altında büyüyen çocukların ilerleyen yaşlarda KOAH ve astım riski de artıyor. A, C, E vitamini eksikliği ve alkol kullanımı KOAH gelişiminde rol oynayabiliyor.
​KALP VE BEYNE ZARAR VERİR
KOAH'IN tanısı, nefes ölçüm testiyle konuluyor. Tedaviye başlanmazsa kişinin yaşamını olumsuz etkiliyor. Oksijensizliğe en duyarlı organlar olan kalp, beyin ve böbrekler hasar görüyor.
CİNSEL HAYATI ETKİLER
KOAH hastalarının tedavisi ve kontrolleri aksatmaması gerekiyor. Dar kıyafetlerden kaçınmaları öneriliyor. KOAH, cinsel hayatı da etkiliyor. İlişkiden önce hastanın ilacını alması, şikayetleri azaltıyor.
BEN KOAH MIYIM?
Haftanın çoğu günü sık sık öksürüyor musunuz?
Haftanın çoğu günü balgam çıkarıyor musunuz?
Yaşıtlarınıza göre nefesiniz daha kolay mı daralıyor?
Yaşınız 40'ın üzerinde mi?
Halen sigara içiyor musunuz ya da eskiden içer miydiniz? DİKKAT: En az 3 soruya evet yanıtı verdiyseniz bir göğüs hastalıkları uzmanına başvurup nefes testi yaptırmalısınız.

YARIN: BESLENMENİN ÖNEMİ NEDİR?

BİR NEFESTE SAĞLIK -2 GÖĞÜS HASTALIKLARI UZMANI DR. TUĞÇE HÜRKAL