Tansiyon çarpıntıyla gelir! Tansiyon tedavi edilmezse kalp yetmezliğine neden oluyor

Ensede ağrı, çarpıntı ve baş dönmesi... Bu şikayetler tansiyonun ilk belirtilerini oluşturuyor. Tedavi edilmediğinde kalp yetmezliğine neden oluyor. Kardiyoloji Uzmanı Dr. Demet Erciyes, hayatı tehdit eden tansiyonla ilgili bilgi veriyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 07 Ağustos 2019 Güncelleme 07 Ağustos 2019, 07:52
Tansiyon çarpıntıyla gelir! Tansiyon tedavi edilmezse kalp yetmezliğine neden oluyor

İÇİNDEKİLER



Tüm
dünyada ve ülkemizde en çok görülen kronik hastalık tansiyon, ihmale gelmiyor. Genetik faktörlerden beslenme alışkanlıklarına, stresten diğer kronik hastalıklara kadar pek çok faktör tansiyon hastalığına neden oluyor. Kardiyoloji Uzmanı Dr. Demet Erciyes, hayatı tehdit eden tansiyonla ilgili bilgi veriyor.


HEMEN DOKTORA!
Hipertansiyon ne yazık ki çoğu zaman belirti vermeden sinsice ilerliyor. Yüksek tansiyon ancak bazı sağlık sorunlarına neden olduğunda doktora gidiliyor. Bu durumda çoğu zaman tedavi için geç kalınmış olabiliyor. Yüksek tansiyon damarlarda hasar bırakınca geri dönülemez sonuçlara neden oluyor. Hipertansiyon, enseden başlayan baş ağrısı, çarpıntı, fenalık hissi, göğüste baskı, sırt ağrısı ve baş dönmesi yapıyor.


TEŞHİSİ BASİT
Tansiyon teşhisi, doktor ya da hemşireler tarafından steteskop ve pompalı tansiyon aleti ile ölçüm yapılarak konuluyor. Tansiyon aletinin manşonu kola yerleştirildikten sonra steteskop da atımların duyulacağı şekilde dirsek içine yerleştiriliyor. Pompa ile musluğun kapalı olduğu kontrol edilerek manşon kalp sesleri duyulmayana kadar şişiriliyor. Musluk yavaşça gevşetilir kalp seslerinin ilk duyulduğu rakam büyük tansiyon, seslerin kaybolduğu rakam küçük tansiyon olarak adlandırılıyor. Tansiyonun uygun şartlarda 3 veya daha fazla ölçülmesi gerekiyor. 140/90 mmHg üzerinde olduğu durumlara 'hipertansiyon' deniyor.


ÇAYI KAHVEYİ ABARTMAYIN
Tansiyonun yükselmesinde çay ve kahvenin fazla tüketimiyle burun tıkanıklığında kullanılan damlalar da tansiyonu yükseltiyor. Hastalar doktor muayenesinde panikledikleri için tansiyonları yüksek çıkabiliyor. Tansiyonun sağ koldan ölçülmesi öneriliyor.


KRİZE DAVETİYE
Hipertansiyon, damar tıkanıklığı riskini de artırıyor. Damarların tıkanması da doğrudan tüm vücudu ve bütün organları ilgilendiriyor. Hipertansiyon koroner kalp damarlarının tıkanmasında rol oynayarak kalp krizine neden olabiliyor. Körlük riskini artırıyor. Böbreklere zarar veriyor.

SESSİZ KATİL HİPERTANSİYON - Kardiyoloji Uzmanı Dr. Demet Erciyes

HAZIRLAYAN: SİNEM UYSAL


YARIN: DOĞRU BESLENMEK ŞART!