Fazlası da zarar! Nafiz Karagözoğlu'na sorulan sorular (30 Temmuz 2019)

Cinsel hayatta yaşanan sorunlar, çiftleri mutsuz ediyor. Erkekler özellikle cinsel gücü artırmak kulaktan dolma önerilerle çeşitli besinleri ve bitkileri tüketiyor. Ancak bu durum, aşırıya kaçıldığında sağlığı bozuyor ve yaşamı tehdit ediyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Nafiz Karagözoğlu, çiftleri uyarıyor. İşte Dr. Nafiz Karagözoğlu'nun 30 Temmuz 2019 tarihli Takvim gazetesi yazısında okurlarından gelen sorulara verdiği cevaplar....

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 30 Temmuz 2019 Güncelleme 30 Temmuz 2019, 07:57
Fazlası da zarar! Nafiz Karagözoğlu’na sorulan sorular 30 Temmuz 2019

İÇİNDEKİLER

ŞEKER MOLASI

51 yaşındayım. 5 yıldır şeker hastasıyım. "Şeker erkekliği bozar" diyorlar. Tedbir alabilir miyim?
Şeker hastalığı çeşitli rahatsızlıklara neden olabilir. Böyle olmaması için perhizi doğru yapmalısınız. İlaçları düzenli kullanmalısınız. Yeterince su içmeli, hareket etmeli ve stres kontrolü yapmalısınız. Bunları yapmazsanız kan şekeri yüksek gider. Damarlar bozulur. Cinsel hayatınız sekteye uğrar. Bu yüzden, bugünün işini yarına bırakmayın...
HANIMLA DURUM KÖTÜ

39 yaşındayım. 3 senelik evliyim. Hanımla bir şey yapamıyoruz. Hemen terliyorum. Nefesim kesiliyor. Arkadaşlar şerbet iç dedi. İçince daha kötü oluyorum. Bu yaşta normal midir?

Önce geçmişe sünger çek. İç hastalıkları uzmanına git. Bana bu şikayetle başvuran hastalardan şeker yükleme testi, TSH ve tam kan sayımı isterim. Tansiyon ölçümün, muayene bulguların ve tıbbi özgeçmişine göre ek tetkik gerekebilir. Psikolog görüşmesi de yardımcı olur. Merak etme.
HEMEN BİTİYORUM

1 aydır evliyiz. Her akşam yemekten sonra eşimle beraber oluyoruz. Ancak ilişki kısa sürüyor. Eşim nefes nefese kalıyor. Astım mı oldu acaba?

Tespitlerin önemli. Nefes darlığı, cinsel performansı olumsuz etkiler. Aile hayatınız da olumsuz etkilenir. Göğüs hastalıkları veya iç hastalıkları uzmanına muayene olsun.
AŞIRIYA KAÇMAYIN

"Avokado cinsel gücü arttırır" dediler. 1 haftadır günde 4 tane yiyorum. Ne zaman etkisi çıkar?

Jetonlu telefonda jetonu atınca konuşma hakkınız başlar. Cinsel aktivite böyle bir şey değil. Birçok şart doğal olmalı. Bazı kişilerde hormonlara, bazı kişilerde beslenmeye bazı kişilerde sosyal yaşam ilgili sorunlara bağlı olarak cinsel hayat olumsuz etkilenir. Normalin fazlası olursa, zararı da olur.
PANİK OLMA

Nafiz Bey, ben doktor tavsiyesiyle anti depresan kullanmaya başladım. Cesaretim ve inancım da var. Çok denedim ancak cinsel beraberlik yaşayamıyorum. Nasıl düzelirim?
Cinsel beraberlikten kastın nedir? 'Diğer cins ile birlikte olmak' ayrı şey, 'diğer cinsle ilişkiye girmek' ayrı bir şey. Anladığım kadarıyla hem ruh halinde, hem sosyal hayatında ve hem de bedeninde düzene girmesi gereken karışıklıklar var. İç hastalıkları uzmanı muayenesine ihtiyaç var. Panik olma. Herkes yapıyorsa sende yaparsın.
ENFEKSİYON OLABİLİR

3 aydır idrarımda yanma var. Doktor 2 kez antibiyotik verdi. Geçmedi. Ne yapmam gerekiyor?

İDRARDA yanma devam ediyorsa ileri tetkik gerekir. Sebep mikrobikse kullanılan antibiyotik etkisiz kalmış olabilir. İdrar kültürü ve ortaya çıkan mikroplara hangi antibiyotiğin verilmesini gösteren antibiyogram yapılabilir. Şeker hastalığında, böbrek ve kanallarındaki taşlarda sık tekrarlayan enfeksiyonlar görülebilir.
UZMANA GÖRÜN

8 sene önce bypass oldum. Sertleşmede sorun yaşıyorum. Bu neden oldu?

KALP damar tıkanıklığı olan bir bedende, cinsel organa giden damarlarda da tıkanma olabilir. Bu da sertleşme sorunları yaratabilir. Kalp ameliyatı sonrası alınan tansiyon ilaçları da cinselliği etkileyebilir. İç hastalıkları uzmanı veya kardiyoloji uzmanı muayenesi şart.
CİNSELLİĞİ ETKİLEMEZ

5 yıllık evliyiz. 3 çocuğumuz oldu. Eşim "Artık tüp bağlatalım" dedi. Bir zararı var mı?
Kadında yumurtayı taşıyan tüplerin ameliyatla bağlanmasıdır. Uygulandıktan sonra artık gebe kalınması beklenmez. Tüplerin bağlanması, kadının cinsel isteğinde, adet düzeninde ve vücut yapısında herhangi bir değişiklik meydana getirmez. Cinsellik etkilenmez. Birliktelik devam eder. Erkek açısından değişen bir durum olmaz.

CİNSEL SORUNLARINIZA EN SAĞLIKLI CEVAPLAR - DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU