Yanlış beslenme alışkanlıkları ve hareketsiz yaşam,
fazla kiloları beraberinde getiriyor. Çocukların ellerinden düşürmediği cips ve çikolata, yetişkinlerin tükettiği fast food yiyecekler bu hastalığın temel nedenlerini oluşturuyor.
Genel Cerrahi/Meme Cerrahisi/Obezite ve Metabolik Cerrahi Uzmanı
Doç. Dr. Köksal Bilgen, obeziteyle ilgili bilinmesi gerekenleri
TAKVİM okuyucuları için açıklıyor.
TÜRKİYE ZİRVEDE
Geleneksel mutfağından uzaklaşan ülkemizde de
fazla kilo yani obezite rahatsızlığı sık görülüyor.
Dünya Sağlık Örgütü'nün 2018 verilerine göre
Türkiye, obezite rahatsızlığında Avrupa'da ilk sırada yer alıyor. Dünyada ise 27. sırada bulunuyor.
Sağlık Bakanlığı'nca yapılan araştırmaya göre obezite ülkemizde en çok kadınlarda görülüyor. Türkiye'de dünya ortalamasının
5 katı kadar ekmek tüketiliyor. Türk insanı gıda ihtiyacının yarısını ekmekten karşılıyor. Türkiye'de tüketilen ekmeklerin çoğunda rüşeym ve kepeği alınmış buğday unu kullanılmıyor. Ayrıca ekmekte sağlığa zararlı katkı maddeleri ekleniyor. Şişmanlığın ilk nedenini, yanlış beslenme alışkanlıkları oluşturuyor. Fast food yiyeceklerin çok tüketilmesi, günlük su tüketiminin az olması, su yerine yüksek enerjili içeceklerin tercih edilmesi
kısa sürede kiloları katlıyor. Kozmetik ve sosyal hayatı etkileyen bir sağlık sorunu olmasının dışında obezite; tip 2 diyabet, hipertansiyon, eklem rahatsızlıkları ve uyku apnesi sendromu gibi hastalıklara neden olabiliyor.
Obezite erkeklerde kolon kanseri, kadınlarda ise meme kanseri riskini artırıyor.
NASIL TEDAVİ EDİLMELİ?
Günümüzde obezite ameliyatı furyası yaşanıyor. Ancak obeziteden kurtulmak için ilk önce hastanın yaşam tarzını değiştirmesi gerekiyor. Kişinin yaşı, kilosu, boyu ve mevcut hastalıklarına uygun diyetler yapması, obezite tedavisinde önem taşıyor. Fiziksel aktivitelerin artırılması, tedaviyi destekliyor. Tüm bunların sonunda hasta hala kilo veremiyorsa ve tansiyon, diyabet ve kolesterol gibi hastalıklardan dolayı hastanın yaşam kalitesi düşüyorsa en son çare olarak ameliyat uygulanıyor.