Uzmanlardan kritik uyarı: Fazla kilo, meme kanserine neden olur!

Şişmanlık yani obezite, en çok kadınlarda görülüyor. Fazla ekmek yemek ve az su içmek, kiloları katlıyor. Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Köksal Bilgen, uyarıyor: Fazla kilo, meme kanserine neden olur!

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 29 Mayıs 2019 Güncelleme 29 Mayıs 2019, 07:57
Uzmanlardan kritik uyarı: Fazla kilo, meme kanserine neden olur!

İÇİNDEKİLER



Yanlış
beslenme alışkanlıkları ve hareketsiz yaşam, fazla kiloları beraberinde getiriyor. Çocukların ellerinden düşürmediği cips ve çikolata, yetişkinlerin tükettiği fast food yiyecekler bu hastalığın temel nedenlerini oluşturuyor. Genel Cerrahi/Meme Cerrahisi/Obezite ve Metabolik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Köksal Bilgen, obeziteyle ilgili bilinmesi gerekenleri TAKVİM okuyucuları için açıklıyor.


TÜRKİYE ZİRVEDE
Geleneksel mutfağından uzaklaşan ülkemizde de fazla kilo yani obezite rahatsızlığı sık görülüyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün 2018 verilerine göre Türkiye, obezite rahatsızlığında Avrupa'da ilk sırada yer alıyor. Dünyada ise 27. sırada bulunuyor. Sağlık Bakanlığı'nca yapılan araştırmaya göre obezite ülkemizde en çok kadınlarda görülüyor. Türkiye'de dünya ortalamasının 5 katı kadar ekmek tüketiliyor. Türk insanı gıda ihtiyacının yarısını ekmekten karşılıyor. Türkiye'de tüketilen ekmeklerin çoğunda rüşeym ve kepeği alınmış buğday unu kullanılmıyor. Ayrıca ekmekte sağlığa zararlı katkı maddeleri ekleniyor. Şişmanlığın ilk nedenini, yanlış beslenme alışkanlıkları oluşturuyor. Fast food yiyeceklerin çok tüketilmesi, günlük su tüketiminin az olması, su yerine yüksek enerjili içeceklerin tercih edilmesi kısa sürede kiloları katlıyor. Kozmetik ve sosyal hayatı etkileyen bir sağlık sorunu olmasının dışında obezite; tip 2 diyabet, hipertansiyon, eklem rahatsızlıkları ve uyku apnesi sendromu gibi hastalıklara neden olabiliyor. Obezite erkeklerde kolon kanseri, kadınlarda ise meme kanseri riskini artırıyor.


NASIL TEDAVİ EDİLMELİ?
Günümüzde obezite ameliyatı furyası yaşanıyor. Ancak obeziteden kurtulmak için ilk önce hastanın yaşam tarzını değiştirmesi gerekiyor. Kişinin yaşı, kilosu, boyu ve mevcut hastalıklarına uygun diyetler yapması, obezite tedavisinde önem taşıyor. Fiziksel aktivitelerin artırılması, tedaviyi destekliyor. Tüm bunların sonunda hasta hala kilo veremiyorsa ve tansiyon, diyabet ve kolesterol gibi hastalıklardan dolayı hastanın yaşam kalitesi düşüyorsa en son çare olarak ameliyat uygulanıyor.




BOY VE KİLONUZUN ORANI ÖNEMLİ
Obezitenin belirlenmesinde vücudun kitle indeksinin hesaplanması gerekiyor. Vücut kitle indeksi, vücut kilosunun boy uzunluğunun karesine bölünmesiyle ölçülüyor. Dünya Sağlık Örgütü, kitle indeksinin referans aralığına göre obeziteyi şöyle sınıflandırıyor:

18.5 ve altı: Az kilolu
18.5-24.9: Normal kilolu
25.0-29.9: Fazla kilolu
30.0-34.9: Birinci derece obez
35-39.9: İkinci derece obez
40.5 ve üstü: Üçüncü derece morbid obez (ciddi)
50 ve üstü: Süper obez

SİNSİ TEHLİKE OBEZİTE-3 / DOÇ. DR. KÖKSAL BİLGEN

HAZIRLAYAN: SİNEM UYSAL



YARIN: ÜÇ ÖĞÜN BESLENİN