Ekmek arası tehlike! Obeziteden kurtulmanın yolu sağlıklı beslenmeden geçer

Fazla kilo yani obezite, can alıyor. Ömrü kısaltan bu hastalıktan kurtulmanın yolu sağlıklı beslenmekten geçiyor. Hamburger, pizza ve dönerin obeziteye neden olduğunu söyleyen uzmanlar, sebze tüketmeyi öneriyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 28 Mayıs 2019 Güncelleme 28 Mayıs 2019, 08:01
Ekmek arası tehlike! Obeziteden kurtulmanın yolu sağlıklı beslenmeden geçer

İÇİNDEKİLER



Günümüzde
herkes, artan kilolarından yakınıyor. Modern hayatın ve şehir yaşamının beslenme alışkanlıklarını değiştirmesi ve hareketsizlik kiloları katlıyor. Vücut yağ oranının artması ile çocuklardan orta yaş grubundakilere kadar pek çok kişide şişmanlık yani obezite problemleri artmaya başlıyor. TAKVİM, okuyucuları için müthiş bir yazı dizisiyle geliyor. Ataşehir Florence Nightingale Hastanesi, İç Hastalıkları Bölümünden Uzm. Dr. Funda Orakdöğen, obeziteyle ilgili bilinmesi gerekenleri açıklıyor.

ÖMRÜ KISALTIYOR
Vücutta yağ oranının artmasıyla hayat konforunu bozan, birçok hastalığa zemin hazırlayan ve ömrü kısaltan obezite, çağın hastalığı olarak adlandırılıyor. Tüm dünyada görülme sıklığı artan obezitenin altında aşırı ve yanlış beslenme yatıyor. Aşırı yağlı, şekerli, lif oranı düşük hazır besinler ile hamburger, pizza, döner ve patates kızartması gibi fast food yiyecekler, obezitenin hızla artmasına neden oluyor.



GÖBEKTE BİRİKİR
Günlük alınan kalorinin, harcanan kaloriden fazlası olması; arta kalan kalorinin göbek ve basenlerde birikmesine yol açıyor. Genetik yapı, yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi, psikolojik nedenler, gelir durumu, ilaçlar ve doğum sayısı, obezitenin oluşmasında önem taşıyor. Obezite, özellikle gençlerde ve çocuklarda sıkça yaygınlaşıyor. Bu hastalıktan korunma, anne karnından itibaren başlıyor. Anne adaylarının bebeklerini anne sütü ile beslemeleri, obezite riskini azaltıyor. Kendisi başlı başına bir hastalık olan obezite, ciddi kronik rahatsızlıklara da zemin hazırlıyor. Başta diyabet olmak üzere, kalp damar hastalıkları, hipertansiyon, beyin ve damar tıkanıklıkları, uyku apnesi sendromu, karaciğer yağlanması, reflü ve kısırlığa bile neden olabiliyor. Obezite ayrıca sindirim sistemi kanserleri riskini artırıyor. Kilolu kişilerde karaciğer, böbrek, rahim yumurtalık, meme ve prostat kanserleri daha sık görülüyor.


BEL ÖLÇÜNÜZ 88 SANTİMİ GEÇMESİN
Ülkemizde abdominal, yani elma tipi obezite, çok sık görülüyor. Özellikle kadınları tehdit ediyor. Karın bölgesinde yağlanma ile ortaya çıkan bu durum, kalp ve Alzheimer gibi pek çok hastalığa neden oluyor. İdeal bel ölçüsünün erkeklerde 102 santim, kadınlarda 88 santimin altında olması gerekiyor.


​HAMBURGER LEZZETLİ AMA...

Uzm. Dr. Funda Orakdöğen, obezite riskini azaltacak önerilerini sıralıyor:

Yemeklerinizde porsiyonları küçültün. Ağıza küçük lokmalar atın. Yemekleri yavaş çiğneyin.
TV karşısında yemek yemeyin.
Şekerli, yağlı ve fast food tarzı hazır gıdalardan uzak durun.
Bol bol taze sebze tüketin.
Bol bol su için.
Her gün yarım saat yürüyüş yapın.
Gece uykusuna dikkat edin. Geç saatlerde uyumayın.


UZM. DR. FUNDA ORAKDÖĞEN - OBEZİTE

HAZIRLAYAN: SİNE UYSAL

YARIN: KADINLAR RİSK ALTINDA