Sarı nokta hastalığı sinsice ilerliyor! Uzmanlar uyardı: Tedavi edilmezse körlüğe bile neden olabilir

Güneş ışınlarının neden olduğu sarı nokta hastalığı, sinsi ilerliyor. Tedavi edilmediğinde körlüğe bile neden olabiliyor. Bu hastalıktan korunmak için ıspanak, brokoli, ceviz ve balkabağı tüketmek gerekiyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Mayıs 2019 Güncelleme 26 Mayıs 2019, 07:59
Sarı nokta hastalığı sinsice ilerliyor! Uzmanlar uyardı: Tedavi edilmezse körlüğe bile neden olabilir

İÇİNDEKİLER



H
ava sıcaklıklarının artması, güneşin kendini iyice hissettirmeye başlaması ile güneşe maruz kalma süresi uzuyor. Bu durum, sık görülen göz rahatsızlıklarından sarı nokta hastalığına davetiye çıkartıyor. Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Fatih Atmaca, güneş ışınlarına uzun süre maruz kalmanın göze zarar verdiğini belirtiyor. İleri yaş hastalığı olan sarı noktayla ilgili TAKVİM okuyucularını bilgilendiriyor...


KÖRLÜĞE NEDEN OLABİLİR
Sarı nokta hastalığı, gözün içerisinde retinanın tam ortasındaki makula denen bölgenin yıpranması, bozulması veya vazifesini yapamayacak duruma gelmesi olarak biliniyor. Genellikle ileri yaşlarda görülüyor. Bu nedenle 50 yaşın üzerindekilerin düzenli göz kontrolüne gitmesi öneriliyor. Tedavi edilmeyen ve ilerleyen sarı nokta hastalığı, görme kayıplarına neden oluyor.


ISPANAK VE BALIK...
Sebze ve meyveler, sarı nokta hastalığını tedavi etmiyor ancak hastalığın ilerlemesini yavaşlatıyor. Mevcutta oluşmuş hasarları gideriyor. Omega-3 içeriği ile brokoli, ıspanak ve balıktan zengin beslenmenin görme merkezine ciddi derecede faydası oluyor.


SİGARAYI MUTLAKA BIRAKIN
Sarı nokta hastalığı, ışığın göze fazla miktarda uygunsuz bir şekilde girmesiyle ortaya çıkıyor. Güneş tutulması, karlı hava gibi çevresel faktörler de görme merkezine zarar veriyor. Sigara alışkanlığı, hipertansiyon ve diyabet gibi kronik hastalıkların varlığı da sarı nokta hastalığını tetikliyor. Sarı nokta hastalığı, kuru ve yaş olmak üzere iki gruba ayrılıyor. Yaş tip çok hızlı ilerliyor. Müdahale edilmezse kısa sürede körlük oluşabiliyor. Kuru tip ise yavaş ilerleme gösteriyor. İlaç ve beslenme desteği ile bu hastalığın ilerlemesi engellenmeye çalışıyor.


GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ TAKIN
Sarı nokta; çiftçiler, seyyar satıcılar, plajda çalışanlar, uzun yol şoförleri gibi güneş ışığına daha çok maruz kalan insanlarda görülüyor. Güneşe maruziyet ne kadar artarsa sarı nokta hastalığının oluşma ihtimali de o kadar artıyor. Bu yüzden, kaliteli bir güneş gözlüğü ve şapka ile gözü güneşten korumak gerekiyor. Sarı nokta hastalığı eğer yaş tipse ya da kuru tip olmasına rağmen, yaş tipe dönmüşse 5 dakikalık bir operasyonla göze bazı ilaçlar enjekte ediliyor. Bunların hiçbirisi hastalığı yüzde yüz tedavi etmiyor. Hastalığın şiddetini azaltmaya yardımcı oluyor.



CEVİZ YİYİN
Gözleri sarı nokta hastalığından korumak için beslenme düzenine de dikkat etmek gerekiyor. Özellikle antioksidan içeren besinler, göz retinasını besleyerek görme yetisini koruyor. Yaban mersini, ceviz ve bal kabağı sarı nokta hastalığından korunmada ilaç etkisi gösteriyor.

BELİRTİLERİ NELERDİR?

Görmede azalma
Renk tonlarını fark edememe
Cisimleri eğik, büyük görme
Görme kalitesinde düşme

SAĞLIKLI GÖZLERİN ŞİFRESİ - DR. FATİH ATMACA

HAZIRLAYAN: SİNEM UYSAL

YARIN: KATARAKTIN YAŞI YOK