Tansiyona beşkardeş

Türkiye'de her üç kişiden biri, hipertansiyonla mücadele ediyor. Birçok hastalığı beraberinde getiren hipertansiyon, yaşam kalitesini düşürüyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 18 Mayıs 2019 Güncelleme 18 Mayıs 2019, 08:03
Tansiyona beşkardeş

İÇİNDEKİLER

Türkiye'de her üç kişiden biri, hipertansiyonla mücadele ediyor. Birçok hastalığı beraberinde getiren hipertansiyon, yaşam kalitesini düşürüyor. Ömrü kısaltıyor. Hayat tarzında yapılacak küçük değişiklikler ise bu hastalığın neden olduğu sorunları en aza indiriyor. Memorial Hizmet Hastanesi Kardiyoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Hüseyin Uyarel, hipertansiyonun nedenleri korunma yöntemleri hakkında bilgi veriyor. Tansiyon hastalığının Karadeniz ve Marmara bölgesinde daha çok görüldüğünü belirten Prof. Dr. Uyarel, alınması gereken önlemleri sıralıyor:
TUZ MİKTARINI AZALTIN: Tuz alımındaki azalma kan basıncını düşürür. Yaşam kalitesini destekler.
ZEYTİNYAĞI: Araştırmalara göre Akdeniz tipi yani sebze, meyve, düşükyağlı süt ürünleri, balık ve zeytinyağı ağırlıklı beslenme, hipertansiyonun neden olduğu inme, kalp krizi ve ani ölüm riskini düşürür.
KİLO VERİN: Obezite, birçok hastalığa neden olur. Kilo vermek tansiyon değerini düşürür.
İLAÇ KULLANIMI: Doktorun verdiği ilaçların düzenli kullanımı, tansiyonun neden olduğu olumsuzlukları azaltır.
SPOR YAPIN: Tansiyon hastalarının günde en az yarım saat yürüyüş, bisiklet ve yüzme gibi egzersizleri yapması hastalığın şikayetlerini azaltır.