MS hastalığı nedir? MS belirtileri ve tedavisi nasıl olur?

Günümüzde çok fazla rastlanılmaya başlanan MS hastalığının ne olduğu merak ediliyor. Gündemi oldukça meşgul eden ve “Multipl Skleroz” adıyla bilinen MS hastalığının belirtileri nelerdir, tedavisi nasıl olur? İşte MS hastalığına dair merak edilen tüm detaylar…

Giriş Tarihi 14 Şubat 2019, 13:06 Güncelleme 14 Şubat 2019, 13:10
MS hastalığı nedir? MS belirtileri ve tedavisi nasıl olur?

İÇİNDEKİLER

Bağışıklık sistemindeki bozulma sonucunda beyin ve omurilikte çok sayıda plakların oluşması MS hastalığı olarak adlandırılır. Son derece önemli ve ciddiye alınması gereken sinirsel bir rahatsızlıktır. Erken teşhis ve tedavi MS hastalığında yaşamsal önem taşır.

Türkiye'de bir MS hastalığı konusuyla ilgili bir ilk de gerçekleşecek. 4-17 Şubat tarihlerinde 1. Uluslararası tıp dünyası Multipl Skleroz Kongresi düzenlenecek. Alanında uzman isimler MS hastalığının detaylarını konuşacak ve vatandaşlar arasında büyük bir farkındalık yaratılacak.

MS HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?


-Uyuşukluk, karıncalanma, iğnelenme,
-Güç kaybı, spazm, kas sertliği, kramp, ağrı. Güç kaybı vücudun bir tarafındaki kol ve bacakta veya her iki bacakta birden olabilir.
-Görme kaybı, çift görme,
-İdrar kaçırma ve idrar aciliyeti,
-Kabızlık,
-Konuşma bozukluğu,
-Cinsel fonksiyon bozuklukları,
-Denge kaybı, bulantı,
-Yorgunluk,
-Depresyon,
-Kısa süreli hafıza problemleri,
-Yutma zorluğu

MS HASTALIĞININ TEDAVİSİ NASIL OLUR?



Hastalıkta erken teşhis önüne geçebilmek için çok önemlidir. MS hastalığının çeşidine ve seviyesine bağlı olarak uygun bir tedavi yapılır. MS atakları görülebilir ve bunlar gitgide sıklaşabilir. Bu nedenle atakları yok edecek ya da en aza indirecek tedavi uygulanır. Bu yöntemin yanı sıra koruyucu tedavi denilen aşılama da yapılabilir. Bu aşı sayesinde atakların sebep olacağı engelli kalma durumlarının önüne geçmek amaçlanır. Yine yapılan testler sonucundan hastanın durumuna göre kortizon tedavisi de uygulanabilir. Bunun için mutlaka bir uzman kontrolünde hastanın ve hastalığın hikayesi baştan ele alınarak bireysel bir tedavi seçilir.