DUT FAYDALI
Bir litre suyun içine bir kahve fincanı kırmızı mercimek ve bir kahve fincanı hünnap koyun, beraber kaynatıldıktan sonra bir kahve fincanı dut şurubu veya dut pekmezi ilavesiyle birlikte yiyin.
İki kahve fincanı kuru üzüm ve yarım fincan anason az bir su ile birlikte kaynatılıp iyice ezilerek lapa haline getirin,süzme bal ilavesiyle merhem kıvamına gelinceye kadar karıştırın ve ağız içindeki yaralara sürün.
BİTKİLERLE GARGARA
Havuç yapraklarıyla birlikte kaynatılıp süzün ve soğuktan sonra gargara yapın.
Bir tas paça çorbası içilip üzerine kaymak yenildikten sonra bir adet çiğ yumurta ağız içinde çalkalayıp yutun. n Kuru soğan ve kavunu ağız içinde çiğneyerek yiyin.
Bir litre suyun içine 2 çorba kaşığı ince kıyılmış nar çiçeği ekleyip kaynatın sonra süzüp gargara yapın.
Kızılcık meyvesinin şurubu yapılıp ağızda gargara yapın
Taze patlıcan kökünü iyice dövün, elde edilen suyu yaraların üzerine sürün.
Bir tatlı kaşığı sarısabır, bir tatlı kaşığı şap dövülerek toz haline getirilip süzme bal ilavesiyle karıştırın, sonra merhem gibi yaraların üzerine sürün. 10 dakika kadar beklendikten sonra silinip tarifleri verilen gargaralardan biri yapılır.
Bir tatlı kaşığı kuru üzüm suyu, gül suyu eritilmiş kitre suyu, yine eritilmiş kilermeni ve bir çay kaşığı baldıran suyu ağız içinde gargara yapılarak kullanın. Baldıran zehirli olmasından ötürü yutulmaması gerekmektedir.
Bir litre suyun içine, 2 çorba kaşığı ince kıyılmış zemberek otu elenip kaynatın, sonra süzüp gargara yapın.