Dersimiz domuz gribi

Dünya Sağlık Örgütü'nün 'Salgın geliyor' diye uyardığı domuz gribi, Ankara'ya ulaştı. Özel bir okulda 7 öğrenci ve 3 veli olmak üzere 10 kişi hastalığa yakalandı. Okul 1 hafta kapatıldı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 15 Ekim 2009 Güncelleme 07 Mart 2019, 11:15

İÇİNDEKİLER

İnsanoğlunun son kabusu olan domuz gribi, sınırları aşıp Türkiye'ye ulaştı. A gribi olarak da bilinen domuz gribi kabusu Başkent'te bir okulun kapısını çaldı. Her şey Bilkent Üniversitesi İlköğretim Okulu'ndaki 35 öğrencinin İskoçya'daki yaz okuluna gitmesiyle başladı. 35 öğrenciden bazılarında ateş ve grip şikayetleri ortaya çıkınca, Sağlık Bakanlığı harekete geçti. Yapılan incelemede 7 öğrenci ve 3 veli olmak üzere 10 kişide domuz gribine rastlandı. Bakanlık hemen devreye girdi ve okul 1 hafta tatil edildi. Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı ilaçlama ekibi de okulda ilaçlama yaptı.

Aşı 1 hafta sonra Türkiye'de
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Turan Buzgan, hastalığın seyri ile ilgili önemli bilgiler verdi. Buzgan, Türkiye'de 500 kişide domuz gribi görülmesi nedeniyle hastalığın salgın sayıldığını söyledi. Domuz gribi aşısının 1 hafta sonra Türkiye'de olacağını belirten Buzgan, önceliğin hamilelere, 6 ay-3 yaş arası çocuklara ve sağlık çalışanlarına verileceğini ifade etti. Buzgan, aşının hamileliğinin ilk 3 ayında olanlara, 6 aydan küçük bebeklere, yumurta alerjisi bulunanlara ve bazı risk grubuna yapılmayacağını belirtti. Bu arada domuz gribi aşısı, Ekim ayının sonundan itibaren yapılacak. Aşı sadece sağlık ocaklarında uygulanacak.

Herkes risk altında
Domuz gribine karşı önlemler alınırken uzmanlar hastalığın seyri hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Selim Badur, şu an herkesin domuz gribi olabileceğini söyledi. İşte Badur'un önemli açıklamaları: Şu an etrafımızda o kadar fazla domuz gribi vakası var ki. Ben bile etrafımdaki kişilerin çoğunun grip olduğunuzu düşünürken aslında domuz gribi olabileceğini tahmin ediyorum. Herkesi domuz gribi mi diye araştırmak anlamsız. Sadece Türkiye'de değil Avrupa'da da durum farklı değil.

Normal grip daha tehlikeli!
"Domuz gribi, bildiğimiz mevsim gribinden daha az öldürücü, ama bugünkü salgın insanları korkutuyor, çünkü özellikle çocukları vuruyor ve devletlere ciddi mali yük getiriyor..." Bu açıklama, Avrupa Hastalıkları Önleme ve Kontrol Merkezi" (ECDC) yetkililerinden geldi. Merkezde görevli uzmanlardan Denis Coulombier, "Domuz gribi virüsünden ölenlerin oranı ancak binde 02,-0,3 seviyesinde, oysa bildiğimiz mevsim gribinde bu oran binde biri buluyor. Gripten her yıl binlerce kişi ölüyor" dedi.

Kabine de aşılanacak
Domuz gribi aşısı, Bakanlar Kurulu üyelerine de uygulanacak. Aşı öncelikle hamileler, sağlık personeli, hac ibadetini yapmak üzere Suudi Arabistan'a gidecek olan hacı adayları ve kabine üyelerine yapılacak. Bu arada Sağlık Bakanı Akdağ, domuz gribi aşısını kendisine ve çocuklarına da yaptıracağını açıklamıştı. Bakan Akdağ ise, kabine üyesi kontenjanından değil çocuk doktoru olduğu için sağlık çalışanı kontenjanından aşılanacak.

Hangi durum salgın?
Sağlık Bakanlığı'nın aldığı kararla, okullarda öğrenci, öğretmen veya görevli personelden birinde domuz gribi görülmesi halinde, hastalığın bulaşma hızından dolayı salgın sayılacak. Az kişide hastalık görülürse, okul hemen tatil edilecek. Ancak hastalık çok kişide görülürse, eğitim devam edecek ancak hastalar okula gitmeyerek evlerinde tedavi görecek. Aşıdan sonra ise hastalık salgın sayılmacak

Aileler ne yapmalı?
Çocukta hastalık hafif seyrediyorsa, ağrı kesici verilmeli. Sulu gıdalar verilerek dinlendirilmeli. Hafif durumda karaciğer yetmezliğine neden oluduğu için Aspirin verilmemeli. Ancak çocuk küçük ve ateş, kusma gibi belirtiler varsa hastaneye götürülmeli.