Ne masal ne rüya

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 15 Ağustos 2011 Güncelleme 15 Ağustos 2011, 00:00
Ne masal ne rüya

İÇİNDEKİLER

"Bir varmış, bir yokmuş, 2011 yılında yaz aylarında yaşanan bir Ramazan varmış." Günler su gibi akmış. Arada meydana gelen sıkıntılar Doktor Nafiz'e sorulmuş. Doktor Nafiz'de elinden geldiğince, dili döndüğünce, aklı ve tecrübesi elverdiğince anlatmış durmuş. Gerçi eskiler "Sokma akıl, yedi adım tutar" dermiş. Bu nedenle Doktor Nafiz de her 7 adım da bir daha anlatmaya devam edermiş. Ancak Doktor Nafiz Bey çok şanslıymış. Çünkü onu takip eden okuyucuları ve hastaları onun anlattıklarını unutmazlarmış. Dediklerini hemen yapmaya başlarlarmış. Sağlıklı, huzurlu, mutlu geçirilmesi istenen yıllar için bunun doğru olduğunu bilirlermiş. Neyse gökten 3 elma düşmüş, çünkü diyet listesinde sadece elma varmış :):):)" Yoksa bunlar sadece masallarda mı olur?
Hayır. "Oku, yap, kontrol et, önlem al. Olabildikçe sağlıklı kal."
SORU: Oruç tutmaya başladıktan sonra ağız kokusu olmaya başladı. Orucum bozulmasın diye dişimi de gün içinde fırçalayamıyorum. Ne yapmalıyım?
CEVAP:
Özellikle Ramazan Ayı'nda eğer sahurda yemek sonrası diş fırçalanmazsa ağız kokusu olabilir. Uzun süren açlık dönemlerde temizlenmeyen dişlerdeki yemek artıkları ağız içindeki doğal mikroplar tarafından kullanılır. Kötü kokuya neden olabilir. Besin maddesi niteliği taşımayan diş temizleme maddeleri ile gün içinde de dişler fırçalanabilir. Bu şekildeki fırçalamaların oruç bozmayacağı din uzmanları tarafından ifade edilmektedir. Bununla beraber çürük dişleriniz varsa bunlarda kötü koku yapabilir. Açlık, reflü ve mide hastalıkları, yemek borusu hastalıkları, Akciğere ait hastalıklar, dişeti hastalıkları da ağızda kötü koku yapabilirler.

GAZLI İÇECEKLERDEN UZAK DURUN...
Reflü şikayetlerim oruç tutarken arttı. Orucu bırakmalı mıyım?
CEVAP:
Reflü hastalığı açlıkla uyumlu olmayan bir hastalıktır. İftar ve sahurda yemekleri az az sık sık yiyin.
Sütlü ürünler, gazlı içecekler, sigara tüketmekten kaçının. Mutlaka yatak başınızı 30 derece olacak şekilde kaldırın. Belinizi sıkan giysiler giymeyin. İlaçlarınızı aksatmayın.

ŞEKERİNİZİ ÖLÇTÜRÜN
Şeker hastasıyım. İlaçlarımı iftar ve sahurda almaya başladım. Öğlene doğru terleme, halsizlik, fenalık hissim oluyor. Ellerimde titreme başlıyor. Uyumaya çalışıyorum. Ne önerirsiniz?
Öncelikle şeker seviyenizi ölçtürmelisiniz.
Tarifleriniz kan şekeri düşüklüğü şikayetlerine benziyor. Aynı zamanda uykuya yatkınlığınızın artması da bu ihtimali destekliyor. Parmak ucundan yaptığınız ölçümler düşük geliyorsa oruç tutma kararınızı gözden geçirin. Doktorunuzla tekrar görüşün. Yaklaşık 7-8 saatlik iftar-sahur arası dönemde kullanılan ilaçlar kan şeker kontrolünün sağlanmasını güçleştirebilir. Aman dikkat. "Kaş yaparken, göz çıkarmayın".