Son dakika: Tarihte ilk kez LPG'yi solladı... Türkiye elektrikli otomobili sevdi o sayı 2.5 kat arttı

Son dakika haberi... Gelişen teknolojiler ve fosil yakıt kullanımından uzaklaşma prensibi ile beraber vatandaşlar da elektrikli ve hibrit araçlara yöneliyor. Bunun sonucunda da 2021 Şubat sonu itibariyle elektrikli veya hibrit otomobil sayısı, şubat sonu itibarıyla son bir yılda yüzde 150 artarak 44 bini aştı. Böylece kayıt yaptıran hibrit araç oranı ilk kez LPG'yi solladı.

Giriş Tarihi 31 Mart 2021, 06:59 Güncelleme 31 Mart 2021, 06:59
Son dakika: Tarihte ilk kez LPG’yi solladı... Türkiye elektrikli otomobili sevdi o sayı 2.5 kat arttı

İÇİNDEKİLER

Son dakika haberi...Türkiye'de trafikte bulunan elektrikli veya hibrit otomobillerin sayısı şubat sonu itibarıyla geçen yılın aynı ayına göre yüzde 150 artarak 44 bin 291 oldu. Fosil yakıtların çevreye verdiği zararları minimize etmek amacıyla sanayiden hizmet sektörüne kadar birçok alanda "yeşil dönüşüm" hızlanırken, bu gelişmeler, dünyanın önde gelen otomotiv şirketlerinin bu alandaki yatırımlarını hızlandırmasına neden oldu.

Dünyadaki bu dönüşüm, Türkiye'deki yatırımlara ve otomobil tercihlerine de yansıdı. Söz konusu araç sınıfında küresel bir oyuncu olmak amacıyla hayata geçirilen "Türkiye'nin Otomobili Projesi"ne ek olarak, son dönemde özel sektör de elektrikli araç üretimine yönelik yatırımlara başladı.

Karbon salımının diğer yakıt türlerine göre daha az olduğu elektrikli ve hibrit araçl arın sayısı son 10 yılda gittikçe arttı. 2011'de yalnızca 47 olan trafiğe kayıtlı elektrikli ve hibrit otomobil sayısı, 2016'da ilk defa 1000'i geçerken, 2019'da 15 bin civarına yükseldi.

Trafiğe kayıtlı elektrikli ve hibrit otomobil sayısı, Şubat 2020 itibarıyla 17 bin 749 olurken, yıl sonunda 36 bin 487'ye ulaştı. Söz konusu otomobil sayısı, bu yılın şubat sonunda ise 44 bin 291 olarak kayıtlara geçti ve geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 150 artmış oldu.

İLK KEZ LPG'Yİ SOLLADI
Şubatta, trafiğe kaydı yapılan otomobillerin yakıt türlerine göre dağılımı incelendiğinde bunların yarıdan fazlasının (yüzde 53.9) benzinli olduğu görüldü. Bu türü, yüzde 33,9 ile dizel yakıtlı otomobiller izledi.

Söz konusu ayda trafiğe kaydı yapılan otomobillerin içinde elektrikli veya hibrit araç oranının (yüzde 9.1) ilk kez LPG yakıtlı otomobil oranını (yüzde 4.9) geçmesi dikkati çekti. Şubatta, 3 bin 885 elektrikli veya hibrit, 2 bin 79 LPG yakıtlı otomobil trafiğe kaydedildi.

ELEKTRİKLİ VE HİBRİT ARAÇLARIN SAYISI ARTIYOR
Dünya genelinde, dizel araçların pazardaki payı düşerken elektrikli ve hibrit araçların payı yükseliyor.

Geçtiğimiz yıl Avrupa'daki kendi kendini şarj edebilen hibrit otomobil satışları önceki yıla göre yüzde 59 artarak 1.2 milyon adede ulaştı. Bu araçların Avrupa genelindeki toplam pazar payı yüzde 12'ye kadar çıktı. 2021 yılından itibaren hibrit araçların pazardaki payını katlayarak artırması bekleniyor.