Tramer kaydı nedir? Araç hasar kaydı sorgulama işlemi nasıl yapılır? İşte tüm gerçekler

Kişilerin araç almadan önce hasar kaydı sorgulama işlemi yapması daha güvenli bir alışveriş yapmasına imkan tanır. Özellikle fırsatçıların kilometre ayarlarıyla oynadıkları günümüzde hasar kayıt sorgulama adımları müşterilerin içine su serpiyor. Trafik Sigortalı Bilgi Merkezi (TRAMER) tüm sigorta bilgilerinin tek çatı altında toplandığı online bir sistemdir. TRAMER sorgulaması sayesinde; herhangi bir araca ait sigorta işlemleri veya aracın ağır hasarı olup olmadığı bilgileri tespit edilebilir. Aynı zamanda aracın geçmişe ati kaza bilgileri de takip edilebilir.

Giriş Tarihi 19 Mart 2020, 09:31 Güncelleme 19 Mart 2020, 09:31
Tramer kaydı nedir? Araç hasar kaydı sorgulama işlemi nasıl yapılır? İşte tüm gerçekler

İÇİNDEKİLER

ÖTV indirimi uygulamasının son bulmasıyla birlikte sıfır araç alımlarında düşüş yaşanmıştır. Otomotiv sektöründe hareketlenme ise; tamamen ikinci el araç alımlarına yönelmiştir. Satın alınacak ya da alınmış araçların plaka kodları sayesinde sigorta ve hasar araç kaydı bilgilerine ulaşılabilir. TRAMER plaka sorgulama sayesinde aracın bütün geçmişine dair bilgiler görüntülenebilir. Bu bilgiler ışığında; "aracın daha öncesinde hasar kaydı var mı, araba perte çıkmış mı veya araçta ne kadarlık hasar kaydı var" gibi sorulara cevap bulanabilir. Peki araç hasar kaydı nasıl sorgulanır? Kimler araç sorgulama işlemini yapabilirler? TRAMER kaydı nedir? İşte, araç hasar kaydı sorgulama işlemine dair merak edilen bütün detaylar…

TRAMER HASAR KAYDI İÇİN TIKLAYINIZ!

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM) bünyesinde bulunan TRAMER, araçlara ait tüm bilgilerin yönetiminin tek bir yerden yapılmasına imkan verir. Bu sistemin en büyük amacı ise; hızlı ve pratik bir şekilde vatandaşların istedikleri bilgilere birkaç kolay adımda ulaşmasına yardımcı olmaktır. TRAMER üzerinden kasko poliçesi, trafik poliçesi, araç hasar kaydı ve kaza tespit tutanağı sonrasında kusur oranı sorgulaması yapılabilir.

TRAMER Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır?

Aracın plaka bilgileri girilerek hasar kaydını sorgulaması yapılması için birden çok alternatif yöntem bulunur. Bu yöntemler arasında; kısa mesaj (SMS), e-Devlet sisteminden ya da Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) internet sitesi üzerinden sorgulama teknikleri bulunuyor.

Kısa Mesaj Aracılığıyla Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

2. el ya da sıfır araçlara dair geçmiş hasar kaydı bilgilerine ulaşmak oldukça kolaydır. Türkiye'de hizmet veren başta Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone olmak üzere tüm operatörler üzerinden kısa mesaj göndererek sorgulama işlemi yapılabilir.

• Mevcut operatörünüzün üzerinden plakanızı yazarak 5664'e kısa mesaj gönderebilirsiniz. Her SMS sorgulaması için operatöre bakılmaksızın 8.50 TL ücrete tabii tutulur.

• Aynı hizmet üzerinden eksper raporu olan kazalarda değişen parçaları da SMS göndererek öğrenebilirsiniz. "PARCA boşluk PLAKA boşluk HASAR TARİHİ" bilgilerini yazıp 5664'e SMS atabilirsiniz.

• Aracın hangi illerde tescil kaydının olduğu, son sahiplik süresi, araç plakasında değişim olup olmadığı, toplam kaskolu olduğu süre ve trafiğe çıkış tarihi bilgileri de kısa mesaj hizmetiyle öğrenilebilir. "DETAY boşluk PLAKA" yazıp 5664'e mesaj atarak aracın kaç el değiştirdiğinin sorgulaması yapılabilir.

E-Devlet Sistemi Üzerinden Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

e-Devlet kapısı aracılığıyla araç kayıt sorgulama işlemi kolayca yapılabilir. Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi tarafından oluşturulan "Trafik Poliçe ve Hasar Bilgileri Sorgulama" sayfası üzerinden araç kayıt bilgilerine erişebilir:

• İlk adımda e-Devlet'in ilgili soğulama sayfasının açılması gerekir.

• Açılan ekran üzerinde sorgulama işleminin yapılabilmesi için "kimliğimi şimdi doğrula" yazısına basarak giriş bilgilerinin girilmesi şarttır. Giriş bilgileri arasında T.C. kimlik numarası ve e-Devlet şifresinin ilgili boşluklara eklenmesi gerekir.

• Kimlik doğrulama adımlarının hemen ardından sorgulama yapılması istenilen aracın plaka bilgileri eklenerek işlem tamamlanır.
e-Devlet üzerinden araç hasar kaydı sorgulamak için TIKLAYINIZ.