Araba almak isteyenler aman dikkat! Aracınızın kilometresi orijinal olmayabilir!

ÖTV indiriminin son demlerinde araç sahibi olmak isteyenler kendilerine uygun arabalarını seçmeyi başardı. Başta ekonomik nedenler olmak üzere sıfır araç sahibi olamayan vatandaşlar, ikinci el araç alımına yöneldi. Ancak ikinci el araç piyasasındaki yoğun ilgi fırsatçıları harekete geçirdi. Teknolojin gelişmesini fırsat çeviren dolandırıcılar başta araçların kilometresi olmak üzere pek çok ayarıyla oynama noktasına kadar geldi. Peki aracınızın kilometresinin orijinal olup olmasını nasıl kontrol edebilirsiniz? Satın alacağınız aracın kilometre bilgisini nereden sorgulayabilirsiniz?  İşte, araç kilometresi sorgulamaya dair merak edilen tüm bilgiler…

Giriş Tarihi 13 Mart 2020, 13:10 Güncelleme 13 Mart 2020, 19:26
Araba almak isteyenler aman dikkat! Aracınızın kilometresi orijinal olmayabilir!

İÇİNDEKİLER

Araç satın almak isteyen müşteriler ikinci el taşıta dair güncel bilgilerini elde edebilirler. Yapılan incelemelerle birlikte kaza geçmişi, hasar durumu, parça değişimi ve kilometre bilgilerini öğrenebilirsiniz. Arabaların kilometre bilgilerini öğrenmek için birçok alternatif yöntem vatandaşlara sunulur. Bu alternatif sorgulama yöntemleri arasında Teknik Muayene Birliği (TÜVTÜRK)'nin sunduğu muayene kayıtları ile PTT kilometre sorgulama servisleri bulunuyor.

ARAÇ KM SORGULAMA İŞLEMİ İÇİN TIKLAYINIZ!

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA TIKLAYINIZ

TÜVTÜRK Muayene Kayıtlarına Erişim Nasıl Sağlanır?

İkinci el araç satın almadan önce, belirlenen taşıta ait orijinal kilometre sorgulama işlemini gerçekleştirip arabanın güncel bilgilerini öğrenebilirsiniz. Düzenli olarak araç muayenesini yaptıran arabaların kilometre bilgileri kurum tarafından kayıt altına alınır ve bu bilgiler TÜVTÜRK'ün resmi web sitesi üzerinden paylaşılır. Aracın plaka kodu ve TÜVTÜRK aracılığıyla verilen son muayene numarasını kullanarak bütün vatandaşlar istedikleri araca ait verilere ulaşabilirler. İnternet aracılığıyla gerçekleştirilen kilometre sorgulama işlemi birkaç kolay adımda tamamlanabilir. Satın almayı düşündüğünüz araca dair bilgileri elde etmek için aşağıdaki adımları takip etmeniz yeterli olur.

• İlk adımda TÜVTÜRK'ün resmi web sitesini açın. Siteye ulaşmak için TIKLAYINIZ.

• İlgili sorgulama sayfasına erişim sağladıktan sonra karşınıza bir form çıkar. Bu formda yer alan boşlukları doldurun. Uygun boşluklara sorgulama yapmak istediğiniz aracın plaka kodunu ve aracın sahibinden almış olduğunuz TÜVTÜRK son muayene numarasını girmeniz yeterli olur.

• Formun alt kısmında bulunan güvenlik kodunu da yer alan boşluğa eklemelisiniz.

• Bütün boşlukları doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurduktan sonra sayfanın en alt bölümünde yer alan "sorgula" sekmesine basın.

• Sorgulama sonuç ekranında ise; muayene sonuçları, muayenenin yapıldığı istasyon ve gerçekleştirildiği tarih gibi veriler görüntülenebilir.

PTT Kilometre Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılabilir?

İkinci el araç alımlarında yapılan fırsatçılıklar Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın yeni kararlar almasına neden oldu. HGS Kilometre Sorgulama işlemi olarak bilinen yöntem, PTT uygulaması üzerinden vatandaşlara sunulur.

• Sorgulama yapmak isteyenler PTT'nin resmi web sitesi ya da PTT mobil uygulamalarını ziyaret edebilirler.

• 6 TL işlem ücreti bulunan sorgulama işlemine PTT'nin resmi web sitesinden ulaşmak için TIKLAYINIZ.

• Karşınıza çıkan sorgulama sayfasında Plaka No sekmesine tıklayın. Eğer sorgulama yapmak için aracın şase numarasını kullanacaksanız; Şasi No yazısını seçmeniz gerekir.

• Araca ait bilgileri ekledikten sonra sorgulama sonuçlarına erişmek için sonucun gönderilmesini istediğiniz e-posta adresini girin ve ödeme sayfasına yönlendirilmenizi bekleyin.

Kilometresi İle Oynanan Araç Nasıl Fark Edilir?

İkinci el araç almak isteyen müşterilerin normalden daha kuşkucu ve temkinli olması gerekir. Alacağınız aracın tüm servis ve muayene kayıtlarına ulaştığınızdan emin olmalısınız. Kayıtları dikkatli bir şekilde inceleyerek bütün yazılı belgeler arasında karşılaştırma yapmayı tercih edebilirsiniz.

• Eğer sürekli çalıştığınız bir sigorta şirketiniz varsa; araca ait bilgileri ileterek incelemelerin yapılmasını talep edebilirsiniz.

• Sürekli el değiştiren ya da herhangi bir şirket üzerine kayıtlı olan araçların kilometrelerinin orijinal bilgilerinin değiştirilme ihtimali oldukça yüksektir.

• Aracın beygir testinin sonuçlarının tahmin edilenden düşük olması da kilometre ile oynanmış olma riskinin yüksek olduğunu gösteren en önemli faktörlerden bir tanesidir.