Yerli otomobil ne kadar, ne zaman satışa sunulacak? Yerli otomobil özellikleri neler olacak? İşte tanıtım tarihi

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın yerli otomobilin öngörülen tanıtım tarihini açıklamasının ardından, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da otomobilin brandalı fotoğrafını paylaştı. Yaşanan bu gelişmeyle birlikte yerli otomobil hakkındaki detayları merak eden vatandaşlar araştırmalara başladı. Peki, yerli otomobil ne zaman satışa sunulacak? Yerli otomobil özellikleri neler olacak? İşte tanıtım tarihine dair bilgiler... Dünyadaki örnekleriyle yarışabilecek bir menzile de ulaşacak aracın tek dolum bataryada 500 kilometreyi yakalaması hedefleniyor. Şu an piyasada kullanılan elektrikli araçlar arasında en yüksek menzil Tesla'ya ait. Tesla 3 Model S Long Range'in menzili 335 mile (539 km) kadar çıkıyor.

Giriş Tarihi 24 Aralık 2019, 09:29 Güncelleme 24 Aralık 2019, 09:29
Yerli otomobil ne kadar, ne zaman satışa sunulacak? Yerli otomobil özellikleri neler olacak? İşte tanıtım tarihi

İÇİNDEKİLER

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 27 Aralık'ta ön gösterimi yapılması planlanan yerli otomobilin brandalı fotoğrafını paylaşmasıyla birlikte vatandaşlar detayları merak ediyor. Ayrıca Türkiye'nin Otomobili Ortak Girişim Grubu (TOGG), "Türkiye'nin Otomobili ile tanışmak için geri sayım başladı" paylaşımıyla yerli otomobilden ilk kez kare paylaştı. 2022 yılının ortasında piyasaya çıkacak ve tamamen elektrikli olacak yerli otomobil, C segmentinde ve SUV olarak dizayn edildi. Rekabet koşullarına uygun çok sayıda yeniliği de bünyesinde bulunduran yerli araçta bine yakın teknik özelliğin tanımlaması da yapıldı. Peki, Yerli otomobil özellikleri neler olacak? İşte merak edilen son detaylar....

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA TIKLAYINIZ

YERLİ OTOMOBİL NE ZAMAN TANITILACAK?

Başkan Erdoğan, Malezya'da gazetecilere yaptığı açıklamada, yerli otomobilin ön gösteriminin 27 Aralık Cuma günü Gebze'de yapılmasının planlandığını ifade etti.

YERLİ OTOMOBİL NE ZAMAN SATIŞA SUNULACAK?

Yerli otomobilin ne zaman satışa sunulacağı belli olmadı. Ancak TOGG Üst Yöneticisi Gürcan Karakaş, yerli otomobilin banttan ineceği yıla dair 2022'in belirtildiğini ve bu sürenin kısa olduğuna dair bir yorum üzerine, "Bu soruyu biz de kendimize sorduk. Dünyadaki kıyaslamalara baktığınızda bu süre zarfında bunu yapmak mümkün. Başkaları yapabiliyorsa biz de yapabiliriz." diye konuştu.

BAKAN VARANK YERLİ OTOMOBİLİN FOTOĞRAFINI PAYLAŞTI

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank sosyal medya hesabından ön gösterim araçlarının brandalı fotoğrafını paylaştı.

Paylaşımında yerli otomobilin prototipinin tanıtılmasının planlandığı tarih ile "TOGG", "Bilişim Vadisi" ve "Milli Teknoloji Hamlesi" etiketlerine yer veren Varank, iki fotoğraf kullandı.

Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) logosuyla paylaşılan fotoğraflarda Bakan Varank'ın yanı sıra TOGG Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TOGG Yönetim Kurulu başkan yardımcıları Taha Yasin Öztürk ile Tuncay Özilhan, TOGG Yönetim Kurulu üyeleri Ahmet Nazif Zorlu, Ahmet Akça ile BMC Yönetim Kurulu Üyesi Talip Öztürk yer aldı.

YERLİ OTOMOBİLDEN SON KARE

Türkiye'nin Otomobili Ortak Girişim Grubu (TOGG), yerli otomobille ilgili ilk paylaşımını yaptı.

Resmi Twitter sayfasından yapılan paylaşımda şu ifadelere yer verildi:

"Türkiye'nin Otomobili ile tanışmak için geri sayım başladı... Her gün 14.30'da yeni bir detayı keşfetmek için bizi takip etmeye devam edin."

Paylaşımdaki görselde aracın karanlıktaki farları gözüküyor.

CUMA GÜNÜ TANITILIYOR
Yerli otomobil Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla 27 Aralık Cuma günü tanıtılacak.

YERLİ OTOMOBİL ÖZELLİKLERİ NEDİR?

Yeni Şafak'ın haberine göre, günümüz teknolojilerine uygun olarak da geliştirilen yerli otomobilde 3. seviye otonom sistemi kullanıldı. Araç sürücüsüne koşullu destek anlamına da gelen 3. seviyede araç ek olarak sürüş çevresini denetleyip, şerit değiştirebilirken tüm bu işlemlere sürücü ise gerektiğinde müdahale edebiliyor. Bu özellik şuan piyasada yer alan Audi'nin A8 modelinde de yer alıyor. Yerli otomobil B ve C segmentlerinde olacak. Bunlara ilk etapta 3 akabinde ise 2 model daha ilave edilecek.

2022'de 3. seviye otonom ile satışa çıkacak araç, şehirlerin altyapıları, regülasyon ve yol verilerinin geliştirilecek yazılım ile entegrasyonu sonrasında yüksek otomasyon olan 4. seviyeye çıkarak Google'un kendi kendine gidebilen aracı Waymo gibi belirli ortam ve durumlarda sürücü müdahalesi olmadan da yol alabilecek.

Otomobilden evdeki eşyalar yönetilebilecek

Bir otomobilden daha fazlasını yapmak üzere yola çıkan Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu, ortaya her anlamda akıllı bir araç çıkarmak için çalışıyor. Özel bir asistan görevinde de olması planlanan yerli otomobilde, gelecekte kurgulanan akıllı ev ve şehirler için de alt yapı olacak. Gerekli olan entegrasyonların sağlanmasıyla evdeki elektronik eşyaların kontrolüne kadar bir çok fonksiyon da yer almış olacak.

Navigasyon yerine arttırılmış gerçeklik

Yerli otomobilde navigasyon cihazı ihtiyacını tamamen ortadan kaldıracak bir sistem olacak. Artırılmış gerçeklik ile görüntüleme teknolojisinin kullanılacağı sistemin SUV modelinde kullanılması planlanıyor.

Güvenlikte iddialı hedef: 5 yıldız alacak

Kendine has tasarım çizgileriyle estetiğin, fonksiyonelliğin ve teknolojinin birleştiği modern bir tasarıma sahip olacak olan otomobil, aktif ve pasif güvenlik donanımıyla yola çıkacağı 2022 yılında, bir çok alanda güvenlik testlerine tabi tutulan Avrupa Yeni Araba Değerlendirme Programı olan Euro NCAP'ten de 5 yıldız almayı hedefliyor.

Batarya için dev ekip

Yüzde 100 elektrikli olarak üretilen yerli otomobil sadece tasarım ve donanımıyla değil bataryası ile de ses getirecek. TOGG ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın batarya teknolojisi alanında yaptığı işbirliği çerçevesinde 300 kişilik Ar-Ge ekibi yerli otoda kullanılacak batarya teknolojisini üretip, geliştirecek.

TOGG NEDİR?

TOGG Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin kısatlmasıdır.

TOGG'u açılımı: Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu Sanayi ve Ticaret A.Ş.'dir.

Türkiye'de yerli otomobil üretebilmek için birlikte çalışma kararı alan şirket ve kuruluşlar Kasım 2017'de açıklandı. Bu amaçla Anadolu Grubu (%19), BMC (%19), Kök Grubu (%19), Turkcell (%19), Zorlu Holding (%19) ve TOBB (%5) tarafından 25 Haziran 2018'de Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu Sanayi ve Ticaret A.Ş. kuruldu. Eylül 2019'da Kök Grubu'nun projeden çekileceği iddia edildi. Ekim 2019'da şirket merkezi Şişli, İstanbul'dan Gebze, Kocaeli'ne taşındı. Şirketin CEO'su Gürcan Karakaş, tasarımı 2019 yılı içinde tamamlanacak olan otomobilin 2022'de satışa çıkacağını açıkladı. Tanıtılacak otomobilin elektrikli C segment SUV olacağı duyuruldu.