31 Temmuz son gün! Hala ödeme yapmadıysanız

Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin ikinci taksit ödemesi 1 Temmuz itibarıyla başladı. Ocak ve temmuz olmak üzere iki eşit taksit şeklinde ödenen MTV'nin ikinci taksiti için son gün 31 Temmuz. Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), aracın cinsi, motor silindir hacmi, yaşı, 2018'den önce trafiğe çıkışının olup olmadığı ve vergisiz değeri baz alınarak hesaplanıyor.

Giriş Tarihi 17 Temmuz 2019, 11:54 Güncelleme 24 Temmuz 2019, 11:49
31 Temmuz son gün! Hala ödeme yapmadıysanız

İÇİNDEKİLER

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), aracın cinsi, motor silindir hacmi, yaşı, 2018'den önce trafiğe çıkışının olup olmadığı ve vergisiz değeri baz alınarak hesaplanıyor. Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin ikinci taksit ödemesi 1 Temmuz itibarıyla başladı. Ocak ve temmuz olmak üzere iki eşit taksit şeklinde ödenen MTV'nin ikinci taksidi için son gün 31 Temmuz. MTV, her yıl ocak ve temmuz aylarında iki taksit halinde ödeniyor.

MOBİLDEN DE ÖDENEBİLİR

Vergi dairesinin internet adresi dışında bankaların internet siteleri ya da mobil uygulamalarından ödeme yapmak da mümkün. Bunun için bankanızın mobil uygulamasındaki 'Vergi Ödemeleri' kısmından 'Motorlu Taşıtlar Vergisi' bölümüne girmelisiniz. Buradaki alana aracınızın plakasını yazıp ödeme yapacağınız borç dönemini seçerek ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz.

MTV BORÇ SORGULAMA VE ÖDEME İŞLEMLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

TAKSİT İMKANI DA VAR

MTV, her yıl ocak ve temmuz aylarında iki taksit halinde ödeniyor. Ödemenizi zamanında yapmamanız halinde, günlük olarak gecikme faizi uygulanıyor. Ödeyeceğiniz tutarın üzerine her ay için aylık yüzde 2.5 gecikme zammı ekleniyor. Borcunuzu ödememeye devam ederseniz banka hesabınıza vergi dairesince haciz konulup ödemeniz gereken tutar tahsil edilir, gerekirse aracınız bağlanabilir.

■ Bankalar düzenledikleri kampanyalarla MTV ödemek zorunda olan kullanıcılarına destek oluyor. Örneğin, DenizBank ve İş Bankası'nda MTV'yi banka aracılığıyla ödeyenlere ücretsiz, faizsiz 3, TEB ve Yapı Kredi'de ise 2 taksit imkanı veriliyor. MTV ödemelerini Albaraka Türk'ten yapanlara ise kvk.com'dan alacakları cep telefonu ve tabletlerde yüzde 35'e varan indirim fırsatı sunuluyor.

MTV ÖDEMESİ NASIL YAPILIR?

1- MTV yönünden mükellefiyet kaydının bulunduğu veya MTV'yi tahsile yetkili diğer Vergi Dairesi müdürlüklerine başvurarak vergi ödenebilir.

2- Anlaşmalı bankaların internet bankacılığını kullanarak veya banka şubelerine başvurarak ödeme yapılabilir.

3- gib.gov.tr'de yer alan "Borç Sorgulama ve Ödeme" bölümüne 02:00 - 22:00 saatleri arasında giriş yaparak kredi kartı ve banka kartı ile ödeme yapılabiliyor.

4- GİB Mobil uygulamasını (IOS ve Android) kullanarak da ödeme mümkün.

Öte yandan 1 Ocak 2018'den itibaren tescil edilen araçlar için MTV, mevcut vergilendirme ölçütlerine "taşıt değeri" de eklenerek uygulanıyor.

Bu sene içerisinde tescil edilen araçlar için 2019'da uygulanacak MTV oranları da 1300 cc ve altında motor silindir hacmi olan, 1-3 yaş arasındaki ve taşıt değeri 40 bin lirayı aşmayanlarda 861 lira, 40-70 bin lira arası olanlarda 947 lira, 70 bin lirayı aşanlarda bin 34 lira olacak.

Söz konusu oranlar, motor silindir hacmi 1301-1600 cc arasında olan ve 1-3 yaş arasındaki araçlar için taşıt değeri 40 bin lirayı aşmayanlarda bin 500 lira, 40-70 bin lira arası olanlarda bin 649 lira, 70 bin lirayı aşanlarda bin 800 lira olarak ödenecek.

Otomobil veya arazi araçları arasında en düşük MTV, 16 yaş ve üzerindeki 1300 cc ve altındakiler için 90 lira, en yüksek MTV de 4001 cc ve değeri 475 bin lira üzerindeki 1 yaş araçlar için 41 bin 4 lira oldu.

Ayrıca, gelecek yıl minibüs, panelvan, karavan, otobüs, kamyon ve kamyonetler ile uçak ve helikopterler için alınan MTV oranlarında da yüzde 15,9 artış uygulanacak.