Yollar renklensin

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 14 Ağustos 2017 Güncelleme 14 Ağustos 2017, 00:00
Yollar renklensin

İÇİNDEKİLER

Trafikte birkaç saniyeliğine etrafınızdaki otomobillere bakarsanız çok renksiz bir ortamda olduğumuzu fark edersiniz. Türkiye'de otomobillerin büyük çoğunluğu, beyaz, siyah, gri tonlarında. Halbuki 1070'leri hatırlayanlar rengarenk yolları hatırlar; maviler, yeşiller, turuncular… 1980'lerle beraber yollarda beyaz hakimiyeti başladı.
Kimilerine göre beyaz renk daha az hata gösterdiği için kazaların izlerini gizlemek kolay oluyordu ve bu yüzden beyaz renk moda haline gelmişti. Kimileriyse sıcak bölgelerde beyaz renkli otomobillerin daha az ısınmasını sebep olarak gösteriyordu. Sonra gri tonları, füme ve siyah yoğunluğu başladı; herhalde bu renkler önemli hissettiriyordu. Bu gözlemler Türkiye için ama PPG'nin her yıl yayınladığı 'Otomotivde Renk Trendleri' raporuna göre, geçtiğimiz yıl dünyada otomotivin renginin yüzde 75'ini beyaz, siyah, gri ve gümüş renkleri oluşturdu. Yani trend orada da benzer. Avrupa'nın en çok tercih ettiği otomotiv rengi yüzde 33 gibi yüksek bir oranla beyaz oldu.
Gri yüzde 18, siyah da yüzde 16 ile beyazı izleyen renkler. PPG'nin geleceğin renk trendlerini de ortaya koyduğu raporda, son yılların gözde renginin mavi olduğu belirtilirken, 2017 ve 2018 yıllarında daha çok mavi renkli otomobilin yollarda olacağı öngörülüyor.
Bazı renklerin bazı otomobillerin tasarımını daha iyi ortaya çıkardığını biliyoruz ama asfalt rengine yakın olan siyah, gri, gümüş, platin gibi renkler trafik güvenliğini de tehlikeye düşürebiliyor.
Alacakaranlıkta, yağışlı havalarda ya da çok sıcak günlerde, gündüz farı ya da kısa huzmeli farları yanmıyorsa bu renklerdeki otomobilleri fark etmek iyice zorlaşıyor.
Hem güvenlik hem de trafiğin renklenmesi için, eskiden olduğu gibi, umarım kırmızılar, maviler, yeşiller, turuncular çoğalır…

Halit BOLKAN