Egea, Tofaş’ı uçuruyor

TOFAŞ CEO’su Cengiz Eroldu, Egea projesinin de katkısıyla yüzde 100’e yakın kapasite kullanımına ulaştıklarını, 2017’nin ilk 6 ayında 198 adetlik üretim ve 153 bin adetlik ihracat rakamlarına ulaştıklarını açkıladı...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 31 Temmuz 2017 Güncelleme 31 Temmuz 2017, 01:14
Egea, Tofaş’ı uçuruyor

İÇİNDEKİLER

Türkiye'nin lokomotif sektörü olan otomotivin en önemli oyuncularından TOFAŞ'ın 2017 yılının ilk 6 ayına ait üretim, satış, ihracat, finansal sonuçlar ve hedefleri, CEO Cengiz Eroldu tarafından açıklandı. TOFAŞ için üretim ve ihracatın çok önemli olduğuna dikkat çeken Eroldu, "İlk 6 ayda oldukça güçlü bir performans sergiledik. Sektör liderliğimizi geçen yıl olduğu gibi bu yıl ilk 6 ayda da devam ettirdik" dedi. 2016 yılında, 2015'e göre üretimde yüzde 38, ihracatta yüzde 61 artış yaşadıklarını hatırlatan Eroldu, 2017'nin ilk 6 ayında üretimin yüzde 9, ihracatın da yüzde 14 daha arttığını söyledi. Bu sene TOFAŞ'ın ihracatının toplam 153 bin adede, toplam ihracat gelirinin ise 1.7 milyar dolara ulaştığını açıklayan Cengiz Eroldu, şöyle konuştu: "İlk 6 ay net kârımız 574 milyon TL olarak gerçekleşti. Faaliyet sonuçlarımızda Egea'nın çok büyük bir etkisi var. TOFAŞ 2014'te yıl toplamında 222 bin adet üretim gerçekleştirmişti; bu yıl ise ilk 6 ayda 198 bin adet araç ürettik. Toplam ciromuz 2014'te 7.4 milyar TL'ydi, şimdi ilk 6 ayda 8.6 milyar TL'lik ciro elde ettik. Dolayısıyla Egea öncesi ve sonrasına baktığımızda TOFAŞ'ın performansını ikiye katladığını görüyoruz. TOFAŞ'ın hisse değeri ise Egea öncesinde dolar cinsinden 3.1 milyar dolarken, şu an 4.1 milyar dolar seviyesinde."

AR-GE 'YE YATIRIMA DEVAM
2014 yılında 1.5 milyar dolarlık tarihi bir yeni model yatırımına imza attıklarını söyleyen Cengiz Eroldu, "Her zaman Ar-Ge'ye yatırım yapmaya devam edeceğiz. Hem fiziki hem insan kaynağının gelişimine yaptığımız yatırımlar sürecek. Endüstriyel Operasyonlar Direktörümüz Akın Aydemir, Amerika'ya transfer oldu. TOFAŞ'ın birçok mühendisi, dünyanın farklı ülkelerinde çalışıyor. Türkiye otomotiv sektöründe 90'a yakın Ar-Ge merkezinde, çalışan sayısı 500'den fazla olan sadece 2 tane bulunuyor. Bunlardan biri TOFAŞ" dedi.

SATIŞLARIMIZ ARTIYOR
FIAT İş Birimi Direktörü Altan Aytaç, Türkiye otomotiv pazarının büyüklüğünün ilk 6 ayda 400 bin adedi aştığını belirterek, şöyle konuştu: "Fiat markası olarak satışlarımız 48 bin adet seviyesinde gerçekleşti. Pazardaki daralmaya rağmen satışlarımızı yüzde 5 artırdık. Pazar payımızı otomobil ve ticari araç toplamında yüzde 12'ye yükselttik. Geçen yıl Egea Türkiye'nin en çok tercih edilen modeli olmuştu. Egea bu yılın ilk 6 ayında da ülkemizin en çok tercih edilen otomobili oldu."

'GLOBAL ÖLÇEKTE İZ BIRAKMAK İSTİYORUZ'
Eroldu, şunları söyledi: "Amacımız yalnızca Türkiye'deki üretim ve işgücü olanaklarıyla Batı Avrupa'da rekabet avantajı sağlamak değil; biz o boyutu geçtik. Bu noktada Ar-Ge'miz önemli bir katma değer ve fark yaratıyor. Bizim amacımız global ölçekte bir iz bırakmak. Daha önce 'Hedefimiz tüm dünya' demiştik. Dünyanın her yerine Egea ihracatı gerçekleştirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Halihazırda, Egea Sedan'ı sembolik adetlerle Güney Afrika'dan Gana'ya hatta Fas ve Angola'ya ihraç etmeye başladık."