Kediler alemi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 28 Mart 2013 Güncelleme 28 Mart 2013, 00:00
Kediler alemi

İÇİNDEKİLER

Zorlu şehir şartlarında kocaman kamyonlar, kendisini kuyruğundan çevirip duvara fırlatmak isteyen ilkokul çocukları arasında doğan; yürümeyi ögrenen, çöp karıştıran, öleceğini anladığı zaman ormanlık bir yere kadar zorla yürüyüp kimseye cesedini göstermeyen şey. Kış günleri yeni park etmiş arabanın sıcak kaportası üzerinde gözlerini kapatmış bir şeyler düşünürken görebilirsiniz.
Fakat bir de madalyonun diğer tarafı var. Rahat ev şartlarında yumakla oynarken, radyatörün kenarında pencerenin pervazında uyurken, 4 aylık yavru-bodur boyuyla sıcak kalorifer peteğini merakla patiledikten sonra can havliyle bir yerlere koştururken de şahit olabilirsiniz kendisine..
Genelde çıkarlarının bilincinde, tek başına olmayı fazlasıyla seven, yakından takip ettiğinizde kendi kişiliğini oluşturup diğer türdaşlarına göre daha 'agresif', 'çıkarcı', 'oyuncu', 'dost' gibi sıfatlar kazanabilen estetik ve kadınsı yaratıklardır.
Mesela bazı hareketleri bize garip gelir ama onlarca gayet normal bir şeydir. Mesela: Kuyruk sallamak: Mutluluk ya da kızgınlık belirtisi Kolye küpe ya da sallanan herhangi birşeyi yakalayıp yeme istegi: Avcılık güdülerinin tatmini. Sinek, böcek yakalama ve yeme: Yine avcılık Eşelenme: Pislik örtme isteği Lavabo kenarında oturma: Susamışlık işareti Monitor, tv üstünde oturma: Özellikle kışın tercih ettikleri durum, sıcaktan mayışmak ve uykuya dalmak için.
Birde bunların gariplikleri var ki.
Sizi değil bütün dünyayı şaşırtabiliyor.
Nedir bunlar. Boş çöp kutusunun içine girip orda oturması, çok yavruyken alınmışsa sahibini annesi zannetmesi ve emmeye çalışması, olmayan şeylerin peşinde koşup hoplayıp zıplaması, sahibi yürürken peşinden köpek gibi koşup yanlışlıkla onun ayaklarının arasına girmesi ve yamulması, geriye bakarak koşarken masaların bacaklarına çarpması, arka ayaklarının üstünde oturup ön ayaklarını kendine çekmesi ve şişe gibi durması, o şekilde sahibini izlemesi. Görünmeyen bir takım yaratıklarla savaşmaları..
Arka ayakları üzerinde birkaç saniye dikilip şise vaziyeti almaları.. Uyumak için olabilecek en kuytu yeri seçmeleri. Yemekte kuru mama olsa dahi bayat-taze ayrımı yapıp gerekirse ölümüne aç kalmaları.. Su kapları dolu olsa dahi illaki klozete girme isteği duymaları.. salak olmaları.. Ve dahi deli olmaları.. Yatağınızın üzerine kitap okuduğunuz zaman kesinlikle kedi bunu farkeder, yerinden kalkar gelir kitabın üstüne yatar...

* * *
BİR FIKRA
Antakya'da kocası ölen reankarnasyona inanan bir hanım 10 yaşındaki çocuğunuda alarak mezarlığa gider, dua eder çiçekleri sular ve dönerken çocuk mezarlıklar arasında dolaşan kertenkeleyi görür ve taş atamaya başlar bunu gören anne çocuğa dönerek bayıldığım antakya şivesiyle şöyle der: - Atma yavvruum, belkii babann...:)


LÜTFİ ALBAYRAK