Garsona seslenme şekilleri

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Mart 2013 Güncelleme 24 Mart 2013, 00:00
Garsona seslenme şekilleri

İÇİNDEKİLER

Geçenlerde lokantada yemek yerken bir olay ile karşılaştım. Adam sıfatının içinden ayı çıkmış biri, garsoncağızı küçük bir çocuk gibi azarlıyordu.
Neden mi? Çünkü karşısında onun dilinde manitası vardı. Erkekliğini hava atarak sergiliyordu sanırım. Ayrıca "Ayıyım ama para bende" bilinçaltını da orada açığa vurmuştu. Belli ki üniversite öğrencisi olan garson genç, kafasını eğmiş belkide babasından bu kadar fırça yememişti. Neyse hanzoyu geçelim! Millet olarak ya evde ya da işte eziliyoruz. Biz de fırsatını bulduğumuzda birilerini aynı şekilde ezmeye çalışıyoruz. Şimdi garson olduğu için bizden zayıf görüp neden eziyoruz ki? Elbette işini kötü yapıyorsa şikayet etmeliyiz ama uslubuyla...
Bağırıp çağırmaya gerek yok değil mi?
Hele garsonlara seslenme şekilleri... "Bakarmısınız?" kelimesini kullanmamız yeterken bakın neler diyoruz...
Özellikle büyüklerimizden öğrendiğimiz seslenme şekili "ŞEF Bakarmısın?" bence sorun yok. En azından yüceltici gibi görünüyor.
Genellikle ellerinde tespih modunda ağır abi edasında duran kişiler ise "YEĞENİM, CİĞERİM, GÖZÜM" diye seslenirler. Yani "Ben dayıyım köprüyü geçene kadar bana dayı deyeceksin" demek istiyor sanırım.
Erkek erkeğe oturulduğunda hesabı ödeyecek arkadaşların hereketidir eliyle "GENÇ PİŞŞT BAK BURAYA!" Esas anlam veremediğim seslenme şekli ise "ŞŞTT YAKIŞIKLI". Bir erkek bir erkeğe neden yakışıklı der onu bilmiyorum.
Bunların dışında enteresan seslenme şekilleri de vardır: Alooo genç! Pisst yandan çarklı! Şişşt hafız! Toprağım Babacım Gardaş Şhhh katip Ortaaaam Alooo En güzeli de şimdi yazacağım.
Bununla mutlaka her zaman karşılaşırız: HÜOOOPPP!!! Bu konuda çok güzel bir anım var.
Arkadaşlarımdan biri masanın dışında bir yere doğru Ali, Hasan, Mehmet, Ahmet, Cüneyt, Sülüman sesleniyordu.
Aralıksız bütün isimleri saymaya başladı. Döndüm arkadaşıma:
-Ne yapıyorsun lan?
-Garsona sesleniyorum.
-İsmini biliyordun da şimdi mi unuttun mu?
-Yoo sallıyom tutarsa diye.
-Sadece bakar mısın desen yetiyor, biliyorsun değil mi?!
-Biliyorum da tuttururum belki.
-Tövbeee...
Neyse bu yazıyı okuduktan sonra eğer yukardakileri yapıyorsanız değiştiriceğinize inanıyorum. Bir de bunun şu tarafı var. Garsona bu şekilde seslendiğinizde içlerinden neler geçtiğini burada yazamıyacağım.

LÜTFİ ALBAYRAK