KPSS 2020/2 tercihleri mülakatsız en az lise mezunu memur alımı net tarihi! KPSS 2020/2 tercih kılavuzu: İşte memur alım kadroları

2020 yılı KPSS lisans sonuçları açıklandı. KPSS 2020/2 tercihleri, sınav sonuç ekranının erişime açılması ile birlikte araştırılmaya başlandı. Kamu kurum ve kuruluşları bünyesinde ihtiyaç duyulan memur ihtiyacını karşılayabilmek amacıyla KPSS 2020/2 tercih kılavuzu bilgilerini yayımlayacak olan ÖSYM, buna göre tercih tarihlerini de erişime açacak. Sırada ön lisans ve lisans KPSS oturumları var. KPSS'ler için geri sayım devam ederken adaylar, 2020/2 KPSS tercih kılavuzunun ne zaman yayımlanacağını araştırmaya başladı. Peki, pek çok adayın merakla beklediği KPSS 2020/2 tercihleri ne zaman alınacak? İşte, o konu hakkında merak edilen bazı bilgiler

Giriş Tarihi 23 Ekim 2020, 07:44 Güncelleme 23 Ekim 2020, 07:44
KPSS 2020/2 tercihleri mülakatsız en az lise mezunu memur alımı net tarihi! KPSS 2020/2 tercih kılavuzu: İşte memur alım kadroları

İÇİNDEKİLER

Kamu Personeli ataması için Kasım'da yapılması beklenen merkezi atama bekleniyor. KPSS öncesi memur açığı bulunan kurumlardan Ekim 2020 tarihine kadar talep alınacak. Atama tercihlerinde ortaöğretim mezunları P94, önlisans mezunları P93 puanları üzerinden tercih yapabilecekken Lisans mezunları ise P3 puanı üzerinden tercih yapabilecek. Bakanlıklardan aldığı ihtiyaç listesini derleyerek kılavuz haline getirecek olan ÖSYM, KPSS 2020/2 tercih kılavuzu sayfasını erişime açacak. Peki, KPSS 2020/2 tercih kılavuzu ne zaman yayımlanacak?
Kamuya KPSS 2020/2 ile memur alımı 30 Aralık 2020 ile 7 Ocak 2021 tarihleri arasında yapılacak.

KPSS 2020/2 TERCİH KILAVUZU

KPSS 2020/2 tercih kılavuzu için henüz tarih vermeyen ÖSYM, 2019 yılında bu tercihleri 03-12 Aralık tarih aralığında gerçekleştirmişti. ÖSYM'nin bu yıl da 5 Aralık tarihine kadar KPSS 2020/2 tercih kılavuzu bilgilerini yayımlaması bekleniyor. Tercih kılavuzunun, Ön Lisans KPSS sınav sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte yayımlanma sürecine gireceği düşünülüyor.

MERKEZİ YERLEŞTİRME KPSS SONUÇLARINDAN SONRA

KPSS ile yapılacak memur atamasının ilki Ağustos ayında gerçekleşti. 2018 KPSS ile yapılan atamanın ardından 2020 yılının ikinci merkezi yerleştirmesi beklenmeye başlandı. Pandemi nedeniyle KPSS 'lerin ertelenmesi sonrası merkezi yerleştirme tarihleri de değişti. Daha önce yapılan açıklama, sınavlarınj ertelenmesi nedeniyle değişti ve KPSS 2. merkezi yerleştirme tarihleri de değişti.

2. ATAMA TARİHİ

Kamuya KPSS 2020/2 ile memur alımı 30 Aralık 2020 ile 7 Ocak 2021 tarihleri arasında yapılacak.

KİMLER TERCİH YAPABİLECEK?

KPSS 2020/2 kapsamında merkezi yerleştirme ile memur olmak isteyen adaylar öncelikle 657 Sayılı Devlet memurları kanunun 48. maddesindeki nitelikleri taşıyor olmaları gerekmektedir. Ayrıca Herhangi bir sosyal güvenlik kurumundan yaşlı veya emekli aylığı almıyor olmak ve KPSS'den lise mezunları için KPSSP94, Ön Lisans mezunları için KPSSP93 ve Lisans mezunları için KPSSP3 puan türünden puan sahibi olmak gereklidir. Ayrıca her kadro ve pozisyon için nitelik kodları bulunuyor. Bu nitelik kodlarında alım pozisyonuna göre mezuniyet şatları bulunmaktadır. Buradaki niteliklere de uygun olmak gereklidir.

YAŞ SINIRI YOK

Yayımlanacak tercih kılavuzunda alım yapılacak kadrolar ve başvuru şartlarına yer verilecek. KPSS tercihleri ile yapılacak alımda zabıta memuru ve itfaiye kadroları haricinde yaş şartı aranmayacak.

MÜLAKAT YOK

Merkezi yerleştirmede adayların mezuniyetine ve KPSS puanı ile özel şartlara bakılacak. KPSS puanına göre atamalar yapılacak. Bir kadro için başvuru yapan en yüksek KPSS puanlı aday tercihlerini yapacak. Tercihini yapan adaylar, atama sonrası bir mülakat aşamasına tabi tutulmayacak.

KPSS NEDİR?

Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS), Kamu kurumlarında görev alacak personeli belirlemek amacıyla ÖSYM tarafından yapılan merkezi sınavın adıdır. Bu sınav sonuçları esas alınarak girilecek mesleğin özelliğine göre farklı alım şekilleriyle kamuya personel istihdam edilir. KPSS'ye ilişkin kural ve koşullar kamu görevlerine ilk defa atanacaklar için yapılacak sınavlar hakkında genel yönetmelikle belirlenmiştir. Bu yönetmelikte A ve B grubu kadro ayrımı yapılmıştır.

A Grubu Kadro Nedir?

A grubu kadrolar kamu kurumlarında kariyer meslekleri olarak adlandırılan kadrolardır. Bu kadrolara giriş aşamasında KPSS'den yeterli puan almış adaylar arasında kurumların kendi mevzuatları gereğince belirlemiş olduğu yarışma sınavına tabii tutulurlar. Bu yarışma sınavı sonunda başarılı olan adaylar ise kurumlara uzman yardımcısı, müfettiş yardımcısı, denetmen yardımcısı, kaymakam adayı şeklinde atanırlar. Belirli bir yetiştirme döneminin ardından yapılacak olan yeterlilik sınavını geçmiş adaylar ise asıl ünvanları olan uzmanlık, müfettişlik, denetmenlik ve kaymakamlık kadrolarına atanmış olurlar. KPSS A Grubu kadrolar için lisans mezunu olmak zorunludur.

B Grubu Kadro Nedir?

B grubu kadrolar Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)'nin ardından ÖSYM başkanlığınca ataması yapılan kadrolardır. Bu kadrolar için atamalardan sonra herhangi bir başka sınav yapılmamaktadır. Kamu kurumlarında düz memur olarak tabir edilen kadrolar B Grubu Kadrolar içerisine girmektedir. Örnek olarak mühendis, avukat, memur, bilgisayar işletmeni ve hizmetli gibi kadrolar verilebilir. Bu kadrolar için ortaöğretim, önlisans veya lisans mezunu olmak gerekmektedir.

KAYNAK: Kamubulteni