2020 İŞKUR Almanya işçi alımı ne zaman yapılacak? Yaş sınırı, hangi meslekler var?

Almanya'da çalışmak isteyen binlerce vatandaşlar gelişmeleri yakından takip ediyor. Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya'da kalifiye iş gücü açığını AB dışı ülkelerden kapatacak yeni yasanın yürürlüğe girmesi öncesinde devlet yetkilileri çalışmalarını hızlandırdı. İŞKUR 2020 Almanya işçi alımı ne zaman yapılacak? Başvuru şartları ve kadrolar neler? soruları Almanya'da çalışmak isteyen kişiler tarafından merakla araştırılıyor. Almanya'da 1 Mart 2020'de yürürlüğe girecek olan Nitelikli İşçi Göç Yasası ile Avrupa Birliği (AB) üyesi olmayan ülkelerden kalifiye işçilerin Almanya'ya getirilmesi hedefleniyor. Peki, İŞKUR 2020 Almanya işçi alımı ne zaman yapılacak? Başvuru şartları ve kadrolar neler? İşte detaylar...

Giriş Tarihi 28 Aralık 2019, 09:42 Güncelleme 28 Aralık 2019, 09:42
2020 İŞKUR Almanya işçi alımı ne zaman yapılacak? Yaş sınırı, hangi meslekler var?

İÇİNDEKİLER

Almanya işçi alımı 2020! Almanya'da nitelikli işçi sıkıntısı yaşanıyor. Almanya Başbakanı Angela Merkel, ülkedeki nitelikli işçi sıkıntısına dikkat çekti. Haberin bültenlerde yayınlanmasının ardından yurt dışında çalışma hayalı kuranlar araştırma yapmaya başladı. Bu bağlamda
İŞKUR ile işçi gönderimi tekrar gündeme geldi. Almanya'da sağlık sektörü dışında özellikle internet teknolojileri (IT), metal ve ağır sanayi, aşçılık ve gastronomi ile inşaat alanında önemli işgücü açığı bulunuyor. Peki, İŞKUR 2020 Almanya işçi alımı ne zaman yapılacak? Başvuru şartları ve kadrolar neler? İşte detaylar...

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA GEÇİNİZ

ALMANYA İŞÇİ ALIMI BAŞVURU ŞARTLARI NEDİR?

Bu kapsamda federal hükümet, eyalet yönetimleri, iş dünyası ve sendika temsilcileri pazartesi günü Berlin'deki Başbakanlık binasında konuyu masaya yatırdı. Zirvede yeni iş gücü göçü yasasının günlük hayata hızlı bir şekilde adapte etmenin yolları arandı.

Bu kapsamda alınan kararlar gereği Almanya'da Dışişleri Bakanlığı bünyesinde özel bir birim görevlendirilecek. Bu birim üzerinden nitelikli göçmen alımı süreci hızlandırılacak. Aynı şekilde nitelikli işçi alımı için vize işlemleri hızlandırılacak. Gelenlerin meslek eğitimi ve diplomaları tanınacak ve üst seviyede Almanca bilme şartı aranmayacak. Kabul edilecek meslekler arasında aşçı, inşaat işçisi, hemşire ve IT teknisyenleri de bulunuyor. Hindistan, Brezilya ve Vietnam gibi çok sayıda ülkeden göçmen alımı yapılabilecek.

TÜM İŞKUR İŞ İLANLARI İÇİN TIKLAYINIZ

Federal Çalışma Ajansı Başkanı Detlef Scheele yaptığı açıklamada, "Bizim için önemli olan diğer ülkelerden yetişmiş iş gücünü alıp getirmek değil, onlarla belirlenen hedefler doğrultusunda birlikte çalışabilmek. Bu yasanın ivedi bir şekilde hayata geçmesi gerekiyor." diye konuştu.Dünya'nın en büyük otomobil üreticilerinden Almanya, bu sektörde her sene binlerce nitelikli işçiye gereksinim duyuyor.

Alman Zanaatkarlar Birliği Başkanı Hans Peter Wollseifer ise yasanın önemine vurgu yaparak vize alma süreci de dahil olmak üzere çalışmaların "hızlı ve bürokratik olmayan" bir biçimde uygulanması çağrısında bulundu. Wollseifer, "Şu anda sektörde kalifiye çalışan olmadığı için 250 bin kişilik boş pozisyon doldurulamıyor" dedi.

Başbakan Angela Merkel de yaptığı son açıklamada AB dışı ülkelerden kalifiye işgücü göçüne mecbur olduklarını vurgulamıştı. Çalışma Bakanı Hubertus Heil ise zirve öncesinde iş dünyasına yeni bir istihdam stratejisi benimseme çağrısı yapmıştı. Heil, "İş dünyası devlete hangi alanlarda iş gücü istihdam etmek istediğini söylemeli" demişti.

Almanya daha önce hemşire ve nitelikli sağlık çalışanlarının istihdamı için Meksika ile anlaşma sağlamıştı.

İŞKUR Almanya işçi alımı başvurusu nasıl yapılır?

Soruları şu sıralar gündemin ilk sırasında yer almaya başladı. Almanya'da çalışmak isteyen binlerce vatandaşlar gelişmeleri yakından takip ediyor. Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya'da kalifiye iş gücü açığını AB dışı ülkelerden kapatacak yeni yasanın yürürlüğe girmesi öncesinde devlet yetkilileri çalışmalarını hızlandırdı. Berlin yönetimi 1 Mart 2020'de resmiyet kazanacak yasayla alakalı Avrupa Birliği (AB) haricinde özellikle sağlık alanındaki iş gücü açığını kapatması için Filipinler ve Meksika ile kapsamlı anlaşmalar yapmıştı.

20-45 yaş aralığında her Türk vatandaşı, sağlık engeli olmadığı sürece "www.obm-turkiye.com" adresine girip başvuru formunu doldurarak müracaat edebiliyor.

Konu ile ilgili olarak 20 - 45 yaş aralığında her Türk vatandaşı sağlık engeli olmadığı sürece Almanya işçi alımı için başvuru yapabilecek. Bu bağlamda adaylar "www.obm-turkiye.com" adresine girip başvuru formunu doldurarak başvurularını yapabileceklerdir.

Almanya işçi alımı hangi kadrolarda yapılacak?

Yasanın yürürlüğe girmesi arefesinde nitelikli işgücünün Almanca öğrenmesi, vize işlemlerinin hızlandırılması ve diğer bürokratik işlemlerin azaltılması amacıyla Almanya dışında işçilerin geleceği ülkelerin sınırları içerisinde de bazı çalışmalar yapılması bekleniyor. Alman hükümetinin bu yolla işçiler ülkelerinden çıkmadan önce uyum sorununu en aza indirmeyi amaçladığı düşünülüyor.

Almanya'da sağlık sektörü dışında özellikle internet teknolojileri (IT), metal ve ağır sanayi, aşçılık ve gastronomi ile inşaat alanında önemli işgücü açığı bulunuyor.