Adalet Bakanlığı başvuruları ne zaman? Adalet Bakanlığı bin 300 hakim savcı alımı başvuru şartları nedir?

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, yıl sonunda bin 300 hakim ve savcı adayı alımı yapılacağını bildirmişti. Resmi Gazete'de yayımlanan ilana göre, yazılı sınav ve mülakat ile bin adli yargı hakim ve savcı adayı, 100 idari yargı hakim adayı, 200 avukatlık mesleğinden hakim ve savcı adayı alınacak. İşte, Adalet Bakanlığı bin 300 hakim savcı alımı yapacak! Başvurular ne zaman? Adalet bakanlığına alımlar için adaylar başvurularına 31 Ekim 2019 tarihinde başlayacak olup en geç 07 kasım 2019 tarihine kadar başvurularını gerçekleştirmeleri gereklidir.

Giriş Tarihi 16 Eylül 2019, 09:14 Güncelleme 16 Eylül 2019, 09:14
Adalet Bakanlığı başvuruları ne zaman? Adalet Bakanlığı bin 300 hakim savcı alımı başvuru şartları nedir?

İÇİNDEKİLER

Adalet Bakanlığı'ndan gelen açıklamaların arkasından gözler, başvuruların ve sınav tarihinin ne zaman olacağına dikildi. Toplamda bin 300 hakim ve savcı adayı alımının gerçekleşeceği imtihan ve başvuru tarihide açıklandı. İşte, hakkaniyet Bakanlığı bin 300 hakim savcı alımı meydana getirecek! Başvurular ne süre? Adalet Bakanlığı tarafından yapılan duyuruda 3 farklı alandan 1300 hakim ve savcı adayı alımı yapılacağı duyuru edildi. Hakim ve savcı arasındaki en önemli fark savcı Türk milletini temsil eder. Hakim ise devleti. Aralarındaki fark son derece keskin olmasına rağmen hakim yada savcı olma yolu birlikte geçer. Peki Adalet Bakanlığı bin 300 hakim savcı alımı müracaat şartları nedir? Adalet Bakanlığı başvuruları ne zaman?

BAŞVURULAR NE ZAMAN?

Başvurular, 31 Ekim-7 Kasım tarihleri arasında Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezinin (ÖSYM) internet sitesinden yapılabilecek. Sınav, ÖSYM tarafından 29 Aralık Pazar günü Ankara'da iki oturum halinde gerçekleştirilecek. Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, yargı muhabirleriyle bir araya geldiği toplantıda yıl sonunda bin 300 hakim ve savcı adayı alımı yapılacağını bildirmişti.

1300 HAKİM VE SAVCI ADAYI ALINACAK!

Adalet Bakanlığı tarafından yapılan duyuruda 3 farklı alandan 1300 hakim ve savcı adayı alımı yapılacağı ilan edildi. İşte dağılım?

1) 1000 adlî yargı hâkim ve savcı adayı,

2) 200 avukatlık mesleğinden hâkim ve savcı adayı,

3) 100 idari yargı hâkim adayı,

SINAV ÖSYM TARAFINDAN YAPILACAK!

Söz konusu olan hakim ve Savcı adayı alımı yazılı yarışma sınavı Ölçme, Seçme ve yerleştirme Merkezi Başkanlığı tarafından yapılacaktır. Bu bağlamda yazılı yarışma sınavları, Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından 29 Aralık 2019 Pazar günü Ankara'da iki oturumda yapılacaktır.
Adli Yargı ve İdari Yargı Sınavlarının ikisi için de başvuru yapan adaylar ile sadece Adli Yargı Sınavına başvuran adayların sınav binalarına alınma işlemleri saat 10.00'da tamamlanacaktır. Adaylar, saat 10.00'dan sonra sınav binalarına alınmayacaklardır.

b) Adli Yargı ve Adli Yargı-Avukat Sınavlarının ikisi için de başvuru yapan adayların sınav binalarına alınma işlemleri sınavın sabah oturumunda saat 10.00'da, öğleden sonra oturumunda ise saat 15.30'da tamamlanacaktır. Adaylar, sınavın sabah oturumunda saat 10.00'dan sonra öğleden sonra oturumunda ise saat 15.30'dan sonra sınav binalarına alınmayacaklardır.

c) İdari Yargı ve Adli Yargı-Avukat Sınavlarının ikisi için de başvuru yapan adaylar ile sadece İdari Yargı Sınavına veya sadece Adli Yargı-Avukat Sınavına başvuru yapan adayların sınav binalarına alınma işlemleri saat 11.00'de tamamlanacaktır. Adaylar, saat 11.00'den sonra sınav binalarına alınmayacaklardır.

d) Adli Yargı-Avukat Sınavı için de başvuru yapan adayların öğleden sonra oturumu için sınav binalarına alınma işlemleri saat 15.30'da tamamlanacaktır. Adaylar, saat 15.30'dan sonra sınav binalarına alınmayacaklardır.

Hakim nasıl olunur?

Hakimlik ile savcılığı birbirinden ayırt etmek gerekmektedir. Biri milleti temsil ederken diğeri halkı temsil eder. Bireylerin kendi aralarında, devlet ile birey arasında, iki idare arasında anlaşmazlıklar ve kamu düzenini bozan suçlara ilişkin meseleleri, anayasaya, kanunlara ve hukuka uygun olarak inceleyen, vicdani kanaatine göre ve tam bağımsız olarak karar veren kişiye hakim denir.

Öncelikle liseyi bitirip üniversite sınavına girerek hukuk fakültesine katılmaya hak kazanmak gerekmektedir. Hukuk fakültesine girme hakkı kazanan birey, burdaki öğrenimini sağlayarak sınava girilir. Yazılı sınav ÖSYM tarafından hazırlanır. 100 tam puan üzerinden değerlendirilecek olan sınavda alınması gereken puan 70'dir. Daha sonra ise puana göre sırayla mülakata alınırlar.

Bireye mülakatta genel kültür, bilim dünyasını takip etmesi, kişinin gelişmişlik seviyesi, diksiyonu, muhakeme yeteneğini ortaya çıkaracak sorular sorulur ve puanlama ona göre yapılır. Mülakat sonrası sınav puanının yüzde 70'i ve mülakatın yüzde 30'u baz alınır. Hazırlanan listede yukarıdan aşağıya en çok puan alanlara göre savcılık stajına başlanır.

Hakim olmak için staj yapmak gerekir. Uygulama göre staj dönemi 1 yıl sürer. Ancak uygulamada bu süre uzayabilir. Tüm bu süreçleri başarıyla atlatan hakim adayı son bir sınava daha tabi tutulur. Bu sınavı başarıyla geçerse hakim olarak ataması yapılır, göreve başlar.

Savcı olmak için gerekli şartlar nelerdir?

Hakim ve savcı arasındaki en önemli fark savcı Türk milletini temsil eder. Hakim ise devleti. Aralarındaki fark son derece keskin olmasına rağmen hakim veya savcı olma yolu birlikte geçer. İşte savcı olmak için gerekli şartlar;

Liseyi bitirip üniversite sınavında hukuk fakültesini kazanmak gerekmektedir.
Hukuk Fakültesinden mezun olduktan sonra Adli Yargı Sınavına katılım sağlanmalıdır.
Adaylar bu sınavda 100 sorudan oluşan Alan Bilgisi ve 40 sorudan oluşan Genel kültür sınavına katılırlar.
Kazanmak için gereken taban puan 70'dir.
Yazılı sınavdan istenen puanın alınması sonucunda mülakata girmek gerekmektedir.
Mülakattan da başarılı geçen adaylar savcı adayı olma hakkınız kazanmışlardır.
Daha sonra ise 2 senelik staj dönemi başlar. İlk senenin sonunda savcı olup olmayacağına karar verilir.
Son aşamada ise stajda yapılanlardan bir sınav olunur. Sınavda yeterli başarı düzeyi gösterilirse savcı olunur.