JÖH ve PÖH başvuru alım şartları neler? JÖH ve PÖH alımı bu sene olacak mı, ne zaman yapılacak?

Jandarma Özel Harekat JÖH ve PÖH polis alımı 2019'da yapılacak mı? JÖH ve PÖH başvuru alım şartları neler? 2019 yılı içerisinde Polis Özel Harekat (PÖH) tarafından gerçekleştirilecek olan polis alımı ne zaman olacak sorusu polis adayları tarafından oldukça merak edilen konular arasında yer alıyor. Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Polis Akademisi Başkanlığı tarafından organize edilecek olan Polis Özel Harekat (PÖH) 2019 alımlarının yapılacağı tarih, binlerce polis adayı tarafından bekleniyor. Aynı zamanda Jandarma Genel Komutanlığı (JGK), toplam 40 bin adayın değerlendirileceği uzman erbaş başvuru sonuçlarını ilan etti.

Giriş Tarihi 08 Ağustos 2019, 09:49 Güncelleme 08 Ağustos 2019, 09:49
JÖH ve PÖH başvuru alım şartları neler? JÖH ve PÖH alımı bu sene olacak mı, ne zaman yapılacak?

İÇİNDEKİLER

JÖH ve PÖH alımı için gözler yapılacak olan açıklamalara çevrilmiş durumda. Bu anlamda JÖH ve PÖH alımı maksimum dört gözle beklenen mevzuların başlangıcında geliyor. Haberimizde JÖH müracaat şartları geçtiğimiz yıllara bakılırsa nedir, eğitimleri iyi mi oluyor şeklinde sorulara yanıt vermeye çalıştık. Ayrıca İçişleri Bakanı Polis Özel Harekat (PÖH) alımları ile ilgili olarak önemli ifadeler içeren açıklamalarda bulunmuştu. Polis olmak isteyen, özellikle Özel Harekat Polisi (PÖH) olma düşsel kuran binlerce genç vatandaş bu açıklamaları dikkatle takip etti. Peki JÖH ve PÖH ne süre alım yapılacak? JÖH ve PÖH başvuru alım şartları neler?

JÖH VE PÖH ALIMI 2019'DA YAPILACAK MI?

Jandarma Özel Harekat JÖH ve PÖH polis alımı 2019'da yapılacak mı? JÖH ve PÖH başvuru alım şartları neler? 2019 yılı içerisinde Polis Özel Harekat (PÖH) tarafından gerçekleştirilecek olan polis alımı ne zaman olacak sorusu polis adayları tarafından oldukça merak edilen konular arasında yer alıyor. Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Polis Akademisi Başkanlığı tarafından organize edilecek olan Polis Özel Harekat (PÖH) 2019 alımlarının yapılacağı tarih, binlerce polis adayı tarafından bekleniyor.

Jandarma Özel Harekat ( JÖH ) Nedir?

JÖH, Jandarma Özel Harekat Birliğinin kısaltılmasıdır ve genellikle halk arasında da bu şekilde bilinmektedir. JÖH üyelerinin birçoğu rütbeli olup, bugüne kadar terörle mücadele konusunda sayısız başarıya imza atmışlar ve isimlerini tüm dünyaya duyurmuşlardır. Jandarma Genel Komutanlığı'na bağlı olarak işleyişlerini sürdürmektedirler. Jandarma Özel Harekat timlerinin tamamı seçme ve gönüllü askerlerden oluşmaktadır. Genellikle her bir birliğin başında bir Yüzbaşı bulunmaktadır.

Birçoğu uzman çavuş ağırlıklı bir oluşum olsa da, içlerinde astsubay ve erler de görev almaktadır. Erler C Timi denen timlerde görev almaktadırlar. Jandarma Özel Harekat timleri 5.000 kişi yani bir Tugay sayısı kadardır. Bugüne kadar terörle mücadele konusunda önemli başarılara imza atmış olan Jönler; ejderler, efeler, dadaşlar,roketler, akrep, kurtlar, fatihler gibi isimler alarak, kollarında birimlerine özgü birlik arması taşırlar. Komandolar intikal eder, görüntü alıp, rapor sunarlar. Komandolar yada JÖH timleri müdahale ederler.

Jandarma Özel Harekat ( JÖH ) Eğitimleri

Jandarma Özel Harekat Timleri'nin eğitimleri, terörle mücadele bölgesine oldukça benzeyen Foça'da gerçekleştirilmektedir. JÖH adayları İzmir'in Foça ilçesinde on haftalık bir eğitime tabi tutulurlar. Burada temel savaş tekniklerini ve coğrafi koşullara dayanıklılığı arttıran eğitimleri alırlar. Burada son teknoloji ürünlerini kullanırlar. Binlerce başvuru arasından seçilen komandolar, yorgunluk ve uykusuzluğa dayanabilme, stres altında doğru karar verebilme, özgüven, silah arkadaşlığı, iklim ve arazi koşulları sebebiyle karşılarına çıkabilecek engelleri aşabilme, mevcut silahları etkin kullanabilme gibi birbirinden zor eğitimleri alıyorlar.

Temel savaş eğitimlerini alan JÖH timleri, eğitimleri boyunca 260 kilometre koşu, 675 kilometre yürüyüş olmak üzere toplamda 935 kilometre yol kat ediyorlar. Manevra eğitimi, haritacılık bilgisi, küresel konumlama cihazı yani GSP kullanımı, kamuflaj, dağcılık, suda geçiş teknikleri gibi eğitimlere tabi tutulan Jandarma Özel Harekat Timleri her türlü engeli aşma yetisine sahip oluyorlar. Sık sık simülatörler eşliğinde eğitimlerini sürdüren timler bu sayede operasyon ve çatışma tecrübelerini kazanıyorlar. Eğitim sürecinde eksikleri, yanlışları gibi yaptıkları her şey kayda alınıp, bilgisayar ortamında analiz edilerek, eğitmenler tarafından değerlendirmeye tabi tutuluyorlar. Eğitmenler bu eksikleri komandoya ileterek bu eksiklerin giderilmesini sağlıyorlar ve sonuç itibariyle her sahada süratle olaya müdahale edebilen Türk Silahlı Kuvvetleri'nin naçizane bir birimi ortaya çıkıyor.

JANDARMA UZMAN ERBAŞ GÖREV TANIMI

Uzman Erbaşlar sözleşmeli personeldir. İlk sözleşmeleri 2 yıldan az beş yıldan fazla olmamak kaydıyla müteakip sözleşmelerini 1 – 5 yıl arası kendi isteklerine göre yapabilmektedirler. Uzman Erbaşların her TSK personeli gibi 30 gün yıllık ve 15 gün mazeret olmak üzere 45 gün izinleri vardır. Bu 15 gün genelde kullandırılmaz. Her aya 5 gün yıllık izin hesaplanır ve Ocak ayında sıfırlanır. Uzman Erbaşlar 45 yaşına kadar çalışabilmektedirler. 45 yaşından sonra Uzman Erbaşlık sona erer. Ancak kapının önüne konulmazlar emeklilik yaşları dolana kadar Sivil Memur olarak göreve devam ederler ve emekli olabilirler.

JANDARMA UZMAN ERBAŞ NE KADAR MAAŞ ALIYOR?

Sözleşmesini fesheden Uzman Erbaşlar, 5 yıldan az çalışmışsa maaşlarının iki ile çarpımının çalıştıkları yıl ile çarpımı kadar tazminat alır. 5 yılı geçen her yıl için maaşları ve yılları ile çarpımı kadar ilave ikramiye alır. Ancak bu ikramiyeler net maaşın 20 katını asla geçemez. Uzman Erbaşlar 2200 TL – 5000 TL arası maaş almaktadır. Yıl bazında derece kademe artışına göre maaş artar ancak bu artış çok fazla değildir. Doğuda, komando birliklerinde veya hudut birliklerinde çalışanlar ilave tazminat alır.

Özel harekat polisi olmak için ne yapmak gerekiyor?

Özel harekat polisi olmak için 2 farklı yöntem mevcut. Bir PMYO öğrencisi, öğrenciliği esnasında özel harekat polisi olmak istiyorum yönündeki tercihi yapabilir. Bununla birlikte bir polislik kadrosunda görevini ifa etmekte olan bir polisin de müracaat etmesi ve gerekli şartları sağlaması halinde özel hareket polisi olması mümkündür. 671 sayılı KHK ile bu konuyla alakalı bir düzenleme yapıldı ve polislik kadrolarında çalışanların özel hareket polisliği kadrolarına geçiş yapmak için müracaat etmelerinin önü açıldı.

Bahsi geçen KHK'nın konuyla alakalı ilgili maddesi aşağıdaki gibidir: "Özel harekat birimlerinde istihdam edilmek üzere, yirmi sekiz yaşından gün almamış olmak ve terhis tarihinden itibaren otuz altı aydan fazla süre geçmemiş olmak kaydıyla, en az lise veya dengi okul mezunlarından askerlik hizmetini tamamlamış olanlar, Kamu Personel Seçme Sınavı şartı aranmaksızın, fiziki yeterlilik ve mülakat sınavları ile polis meslek eğitim merkezlerine alınabilir."

Süleyman Soylu'dan polis özel harekat alımı açıklaması

18 bin polis ve bekçi alımı için 580 bin kişinin başvuruda bulunduğunu dile getiren Bakan Soylu, kadın özel harekat alımı için adaylara polislik sınavlarını işaret ederken şart konulan KPSS puanın ise 65'e düşürülebileceğini kaydetti. Bakan Soylu 25. dönem polis alımına ilişkin ilan tarihinin ise Ağustos ya da Eylül olacağını ifade etti.

Kadınların özel harekata alınmasıyla ilgili bir hazırlıkları olduğunu ifade eden Bakan Soylu ''Bizim özel harekatta şu an 25 bin polisimiz var. Bizim için şu an yeterli bi sayı. Daha ziyade burada içeriden sınavla özel harekata alım yapmak. Özel harekat olmak isteyen kardeşlerime tavsiyem polislik sınavlarına girsinler, kazansınlar. Alırsak bundan sonra çok kısıtlı bir alım olacak. Bunu bi baza oturtturduk. Bundan sonra içeriden alım yapmak ilk tercihimiz olacak, gerekli olduğu takdirde dışarıdan alım yapacağız. İçeriden almak bizi daha rahatlatacak. O yüzden oraya girmelerini tavsiye ederim. Önce polis olsunlar biz oradan alacağız.'' dedi.