7. Uluslararası Dergi Fuarı açıldı

Türkiye Dergiler Birliği (TÜRDEB) tarafından bu yıl 7’ncisi düzenlenen Uluslararası Dergi Fuarı, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman’ın da katıldığı törenle ziyaretçilere kapılarını açtı.

Giriş Tarihi 10 Mayıs 2016, 00:00 Güncelleme 10 Mayıs 2016, 15:09
7. Uluslararası Dergi Fuarı açıldı

İÇİNDEKİLER

İstanbul'da Sirkeci Garı'nda gerçekleştirilen fuarın açılış töreninde konuşan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, "Dergiler birer okuldur. Gazetelere, televizyonlara aydın yetiştirir" dedi. 20 ülkeden 305 derginin katıldığı fuarın açılış törenine Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, Kütüphaneler Genel Müdürü Hamdi Turşucu'nun yanı sıra sivil toplum kuruluşu temsilcileri, yayıncılar ve edebiyat severler katıldı.

Açılış töreninde konuşan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, "Dergiler birer okuldur. Gazetelere, televizyonlara aydın yetiştirir. Hepimizin bir dergi hikayesi var. Kimimiz okulda dergiler çıkardık, kimimiz yayın kurullarında yer aldık kimimiz yazı yazdık dergilerde. Dergiler hep hayatımızın içinde oldu. Cemil Meriç'in dediği gibi 'dergiler hür tefekkürün kalesidir.' Türkiye'de muhafazakar camianın entelektüel birikiminin oluşmasında 1950'li yıllardan günümüze çıkan dergilerin büyük katkısı vardır. Şimdiye kadar imar ve bayındırlık alanında önemli işler yapıldı. Şimdi sanat ve edebiyat eserleriyle Türkiye'yi 2023'e taşıyacak yeni hedeflerimizin olması lazım. Yeni dönemde Bakanlık olarak kültür ve sanat alanında yeni projeler gerçekleştireceğiz. Bir devletin esasını kültür ve sanat oluşturur. En büyük hedefimiz milyon kitaba sahip olan kütüphaneler kurmaktır" dedi.



GÜLTEKİN: BU FUAR DERGİCİLİĞİN YAŞADIĞININ GÖSTERGESİDİR
Türkiye Dergiler Birliği (TÜRDEB) Başkanı Asım Gültekin, "Türkiye'de dergiciliğin bittiğini iddia eden kesimler var. Sosyal medyada bununla sık karşılaşıyoruz. Yedi yıl önce başlattığımız fuarda daha önce 165 dergi katılırken bu yıl 20 ülkeden 305 dergi katılıyor. Bu fark dergiciliğin yaşadığını gösteriyor. Bu yıl bir ilki gerçekleştirerek okul dergilerini de fuarımıza dahil ettik."

TÜRKMEN: DERGİLER BİZİM YÜKSELDİĞİMİZ ARAÇLAR OLSUN
Fuarın onur konuğu olan Haksöz dergisi Genel Yayın Yönetmeni Hamza Türkmen, "Dergiler günümüzde atölye çalışması yapılan bir aygıttır. Aynı zamanda aidiyet aracı ve insanlarla iletişim kurma aracıdırlar. Dergicilik bizim için yerli olanı, vahyi olanı inşa etmeyi, erdemi yakalama yolunda bir araç olsun. Dergiler bizim yükseldiğimiz araçlar olsun."

TURŞUCU: KİTAP VE DERGİ ÇIKARTAN GENÇLERE DESTEK VERECEĞİZ
Kütüphaneler Genel Müdürü Hamdi Turşucu, "Geçtiğimiz yıl basılan kitap sayısında dünyada 10. olduk. Genç-Des programı başlatıyoruz. Genç arkadaşlarımız kitap ya da dergi çıkartmak istediklerinde onlara destekçi olacağız."

DİKBAŞ: BU FUAR ÇOK ÖNEMLİ
Başakşehir Belediye Başkan Yardımcısı Haluk Dikbaş, "Genç yaşlı herkes muhakkak dergileri takip ediyor. Dergileri takip etmek bir serüvene dönüşüyor. Geçmişten aldığımız değerleri geleceğe taşımalıyız. Bu anlamda fuar çok önemlidir."