Turistler Nemrut'ta iftar sofrasında

Nemrut Dağı'nı ziyaret ederek güneşin batışını izleyen turistler, eşsiz güzellikteki manzara karşısında, ören yerindeki görevlilerin iftar sofrasına misafir oluyor.

Giriş Tarihi 11 Temmuz 2015, 00:00 Güncelleme 11 Temmuz 2015, 13:19
Turistler Nemrut’ta iftar sofrasında

İÇİNDEKİLER

UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alan Nemrut Dağı'nı ziyaret eden turistler, ören yerindeki görevlilerin iftar sofrasına konuk oluyor.

Kahta ilçesinde bulunan ve "dünyada güneşin doğuşu ve batışının en güzel izlendiği yer" olarak nitelendirilen Nemrut Dağı'nda turizm sezonunun en hareketli dönemi yaşanıyor.

Günlerinin büyük bölümünü bölgede geçiren Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü görevlileri de ramazan dolayısıyla orucu, güneşin batışında ortaya çıkan manzara eşliğinde açıyor.

Bölgeye gelen yerli ve yabancı turistler ise görevlilerin iftar sofrasına misafir oluyor.

Ören yeri görevlilerden Bilal Mente, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 24 yıldır Nemrut Dağı'nda görev yaptığını söyledi.

Yüksek ve serin olmasından dolayı Nemrut Dağı'nda rahat oruç tuttuklarını ifade eden Mente, "Devasa heykellerin bulunduğu bir yerde, güneşin batımından sonra oluşan muhteşem kızıl manzara eşliğinde iftar yapıyoruz. İftarda bu güzel manzarayı izlemenin mutluluğunu yaşıyoruz" dedi.

İftar için yöresel yemeklerden oluşan sofra hazırladıklarını anlatan Mente, güneşin batışını izlemeye gelen yerli ve yabancı turistleri de iftar sofralarında misafir ettiklerini belirtti.

Mente, sofraya davet ettikleri yabancı turistlerin şaşırdığını dile getirerek, şöyle konuştu:

"Oruç tuttuğumuzu ve iftar yapacağımızı söylediğimizde bize saygı gösteriyorlar. Turistler bazen iftar vaktine yakın yemek ikram ettiğimizde yemiyorlar ve orucumuzu açarken sofraya oturuyorlar. Güzel manzara eşliğinde yemek yemenin mutluluğunu yaşıyorlar. Ayrılırken, sanki çok eskiden dostmuşçasına vedalaşıyorlar."

TÜRK KÜLTÜRÜNÜ ÖĞRENİYORLAR

Görevlilerin iftar sofrasına konuk olan Polonyalı Anna Puşkeviç de Türkiye'ye üçüncü kez geldiğini kaydetti.

Türk kültürü hakkında birçok şey öğrendiğini belirten Puşkeviç, "Türk insanı ve kültürü hakkında çok şey biliyorum ama iftar sofrasını ilk kez görüyorum. Bu güzel manzara eşliğinde yemek çok güzel. Görevlilere bize iftar sofralarında yer verdikleri için teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Rehber Mehmet Eskin ise turistlerin iftar sofrasında misafir edilmesinin, Türk kültürünün tanıtılması açısından büyük önem taşıdığını vurguladı.

Turistlere ramazan ve iftar hakkında daha önceden bilgiler verdiklerini bildiren Eskin, "Burada da iftar sofrasında yemek yiyince onlar için daha anlamlı oldu. Nemrut Dağı'nda turistlere ücretsiz yemek ikram edilmesi ve iftar sofrasında yemek yemeleri onları çok şaşırttı" dedi.