Türkiye'yi şantiyeye çevirdik

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "Türkiye'yi arkeoloji alanında bir şantiyeye dönüştürdük. Çünkü Türkiye, dünya arkeolojisinin en önemli merkezlerinden" dedi.

Giriş Tarihi 28 Temmuz 2012, 00:00 Güncelleme 28 Temmuz 2012, 14:47
Türkiye’yi şantiyeye çevirdik

İÇİNDEKİLER

Günay, Küçükdalyan beldesinde inşaat çalışmaları devam eden Hatay Arkeoloji Müzesi'ndeki incelemelerinin ardından yaptığı konuşmada, Türkiye'nin en büyük arkeoloji müzesini Hatay'da yaptıklarını söyledi.

Hatay'da 32 bin 750 metrekare kapalı alanı ve teşhir mekanı 11 bin metrekare olan bir müze inşaatının devam ettiğini vurgulayan Günay, bu kadar büyük bir alanın bir günde gezilmesinin mümkün olmadığını, burada günlerce gezilen bir arkeoloji müzesi yapmaya çalıştıklarını ve bunun da Türkiye'ye çok yakışacağını belirtti.

Türkiye'de yapılan kazılarda her gün dünya arkeoloji biliminin tarihine geçecek olan ünik, özgün, eşsiz eserler bulduklarını ifade eden Günay, ''Şu anda Antakya müzemizde, depolarda 35 bini aşkın eserimiz bulunuyor. Biz bunlarının sadece 2 binin altında bir rakamı sergileyebiliyoruz. Burada çok daha büyük sergi mekanlarına kavuşacağız. Gerçekten dünya tarihini geçebilecek metre karede hem mozaik hem de bunun dışındaki eserleri sergileyeceğiz. Bu bölgeyi Hatay'dan başlayıp Van'a kadar uzanan bir müzeler bölgesi yapmaya, şehir, tarih, kültür turizminin dünyaca bilenen bir özel barış noktası, özel destinasyon bölgesi haline getirmeye çalışıyoruz'' diye konuştu.

2011 yılını 30 milyonun üzerinde turistle kapattıklarına dikkati çeken Günay, Türkiye'nin, turizmden 25 milyar dolardan fazla gelir elde ettiğini bildirdi.

Türkiye'de sadece deniz kıyısı turizmi yapılmaması gerektiğini belirten Günay, ''Çünkü Türkiye'nin sivil mimarlık örnekleri, ören yerleri, çeşitli dinlerin ibadet merkezleri, camileri, mescitleri, medreseleri, manastırları, kiliseleri, sinagogları ve eskiden kalma şatoları, kral sarayları, bey mekanları, bütün bunlar gerçekten dünya çapında. Büyük bir zenginlik taşıyor ve biz bunu turizmin sunumu içerisine katmaya çalışıyoruz. Şu anda Türkiye'de 12'si proje, 17'si uygulama olmak üzere 29 yeni müze üzerinde çalışıyoruz'' dedi.

YENİ MÜZE ÇALIŞMALARI

Yeni müze projelerini anlatan Günay, şöyle devam etti:

''Geçen yıl yenilediğimiz ve Başbakanımızın toplu açılışlar dahilinde açılışını yaptığı Kahramanmaraş Müzesi'ne gideceğim. İçerisinde son derece özgün eserler bulunduran ve özgün sergileme mekanlarına kavuşmuş Kahramanmaraş Müzesi'ni ziyaret edeceğiz. Gaziantep Müzesi'ni geçen yıl eylül ayında açtık.

Şanlıurfa'da bir müzenin temelini de inşallah Ramazandan sonra atmayı hedefliyoruz. Van'da bir müze açmayı düşünüyoruz. Van biliyorsunuz bir deprem yaşadı. Depreme rağmen bölgedeki çalışmaları ertelemedik. Bu yaz içerisinde Van'da çok büyük çaplı bir müzenin temelini atacağız.

Diyarbakır'da bölgenin en büyük arkeoloji müzelerinden birini, 12 tescilli tarihi binayı restore ederek kale içerisinde gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Ahlat, dünyanın en büyük Türk İslam mezarlığıdır. Yakın yıllara kadar bakımsızdı, Ahlat'ı bu yıl içerisinde büyük bir gururla gezebileceğimiz bir yeni mekan haline getiriyoruz. Taşları yeniliyoruz, ayağa kaldırıyoruz. Burada dünyanın en büyük mezar taşları var, ayağa kaldırıyoruz. Yürüme yollarını yeniden yapıyoruz. Ziyaretçi karşılama mekanları oluşturuyoruz. Nemrut'ta hem Malatya hem Adıyaman yönünden ziyaretçi karşılama merkezleri yapacağız.Ama benim hayalim Adıyaman'a da bir büyük müze yaparak Nemrut'taki eserleri daha ciddi bir koruma altına alarak ve daha bilimsel derinliği artmış bir kazı çalışmasını başlatmak. Bunun dışında sadece bu bölgede değil, Türkiye'nin öteki bölgelerinde de müze çalışmalarımız var.

Ağustos ayında Akhisar Müzesi'nin açılışı var. Manisa'da bir müze için protokol imzaladım geçen hafta. Denizli'de yeni bir müze yapmanın hazırlığı içerisindeyiz. Bir daha söylüyorum. Türkiye'de proje ve uygulama çerçevesinde 30'a yakın yeni müzemiz var. Antalya Arkeoloji Müzesi'nin içerisinden etnografya müzesini kale içine alarak Antalya Arkeoloji Müzesi'nin çapını genişleteceğiz. Tabi İzmir'e de yeni ve büyük bir müze hayalimiz var. İnşallah bunu gerçekleştireceğiz. Uşak'ta yeni müze çalışmamız var. Türkiye'yi arkeoloji alanında bir şantiyeye dönüştürdük. Çünkü Türkiye dünya arkeolojisinin en önemli merkezlerinden. İddiayla söylüyorum Türkiye dünyanın en önemli arkeoloji merkezlerinden birisidir.''

Ankara'ya dünya çapında yeni büyük bir müze yapmaya çalıştıklarına da değinen Günay, Hatay'daki müzenin Cumhuriyet'in 90. yılı olan 2013 yılının ekim ayında açılmasını hedeflediklerini ifade etti.
Tell Tayinat höyüğünde yapılan kazı çalışmasında bulunan kral heykelini yeni yapılan Arkeoloji Müzesi'nin kralı ilan eden Günay, ona müzede özel bir bölüm ayıracaklarını söyledi.

Ellerinde çok sayıda heykelin olduğunu, ancak bunların benzerlerinin Atina ya da Roma'ya gidildiği zaman da görülebileceğini vurgulayan Günay, Hatay'daki aslan heykelinin dünyada başka benzerlerinin bulunmadığını kaydetti.

Gaziantep'te ''Çingene Kızı''nın simge olduğunu belirten Günay, Tell Tayinat höyüğünde bulunan heykelin de Hatay için bir simge olduğunu sözlerine ekledi.

İncelemelerde Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, Antakya Belediye Başkanı Lütfü Savaş, AK Parti Hatay Milletvekili Orhan Karasayar ve bazı kurum müdürleri de hazır bulundu.