İşte Süleymaniye'nin sırları

Bir dehanın ürünü olan Süleymaniye Camisi pek çok sırrı da bünyesinde taşıyor.

Giriş Tarihi 25 Nisan 2012, 00:00 Güncelleme 25 Nisan 2012, 19:12
İşte Süleymaniye’nin sırları

İÇİNDEKİLER

İstanbul'un en yüksek tepesinde bulunan Süleymaniye görkemli yapısıyla büyülüyor. Mimar Sinan'ın tarihi şehre armağanı olan mabed yapılışının üzerinden yüzyıllar geçse de zamana meydan okurcasına dimdik ayakta. Bir dehanın ürünü olan cami pek çok sırrı da bünyesinde barındırıyor.

Şairlere ilham kaynağı olmayı da sürdüren Süleymaniye, Mimar Sinan'ın hem kalfalık ürünü hem de en çok sevdiği eseridir. Bu nedenle de Koca Sinan, Süleymaniye'yi inşa ederken her bir noktasına ayrı ayrı anlamlar yüklemiş.

Yapıldığı tepe hayranlık uyandırıyor

Caminin yapıldığı nokta bile tek başına hayranlık uyandırmaya yetiyor. Cami sivri bir tepenin üstüne, Haliç'e kadar inen temeller atılarak yapıldı.

Tarihçi Yazar Talha Uğurluel, bu konuda şunları söyledi:
"Bu tepe sivri bir tepe, sivri bir yapıya nasıl tabla gibi bir şey yapacaksınız? Bu çok zor. O zaman ne yapacağız? Taraça sistemi ile Haliç'e kadar inen temeller atacağız. Resmen bir uçuruma indirmiştir yani."

Caminin sütunlarının hikayesi ise hayli ilginç. Mabedin 4 yekpare sütunu Mısır, Lübnan, Topkapı ve Fatih bölgelerinden getirilmiş. Bu sütunlar, kırmızı granit ve yeryüzünün en sert taşlarından yapılmıştır.

Müthiş akustik

Elektriğin, mikrafonun olmadığı bir dönemde sesin camiye yayılması için kullanılan yöntem ise caminin diğer önemli bir sırrı. Ses için kubbeye yerleştirilen küpler ile müthiş bir akustik sağlanıyor.
Tarihçi Yazar Talha Uğurluel, "Ne yapmış Sinan? Kubbelerin aralarına küngler koymuş. Biz burada konuşurken sesimiz yükseliyor ve o künglerin içine giriyor ve davul gibi ve aşağı iniyor. Böylece muhteşem bir ses akustiği oluyor" dedi.

İsten mürekkep

Koca Sinan, aydınlatmanın kandiller ile yapıldığı dönemde ortaya çıkan isin toplandığı bir de oda yaptırmış.Odada biriken sis ise ziyan edilmemiş. Toplanan islerlerden mükemmel bir mürekkep elde ediliyordu.

Talha Uğurluel, "O is duvara yapışa yapışa kurum bağlıyor. Sonra onu dövüyor karıştırıyor ve mükemmel bir mürekkep yapılırdı. Sonra onunla Kuran-ı Kerim yazılırdı" diye konuştu.

"Türbe aslında Mimar Sinan'ın imzasıdır"

Mimar Sinan'ın kabrindeki sır ile ilgili olarak ise Tarihçi Yazar Talha Uğurluel, şunları dile getirdi:
"Bir ressam tablosunu yapınca sağ alt köşesine imzasını atar. Siz eğer havadan Süleymaniye'ye bakarsanız sağ alt köşesinde Sinan'ın kabri vardır."

Süleymaniye'nin sırları tabiki bunlarla sınırlı değil. Camideki deve kuşu yumurtaları, cehavir minaresi ve daha pek çok bilinmiyeni ile bu devasa yapı kendisini keşfedecek ziyaretçilerini bekliyor.