Çocuklara klasik müzik dinletin

Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası'nın danışmanı Dr. Erdal Atabek, Müzik Seni Çağırıyor kitabında ailelere sesleniyor: "Çocuklarınızı klasik müzikle tanıştırın"

Giriş Tarihi 24 Nisan 2011, 00:00 Güncelleme 24 Nisan 2011, 19:43
Çocuklara klasik müzik dinletin

İÇİNDEKİLER

"Çocuklarınızı bir an önce klasik müzikle tanıştırın," diyor Dr. Erdal Atabek. Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası'nda (DÇO) kurulduğu 2006'dan bu yana sosyal psikolog olarak görev yapan Atabek, klasik müziğin çocuklar üzerindeki faydasını gözlemleyince okurla bugün buluşan Müzik Seni Çağırıyor adlı kitabı yazdı. 16 TL'ye satılan kitabın geliri Tohum Otizm Vakfı'na bağışlanacak. Kitap fikrinin 2010'un başında oluştuğunu belirten Atabek, "Konserlerimize çok sayıda çocuk ve erişkin gelir. Ama bu seyirciler 400 kişi de olsa, 800, bin kişi de olsa iki saatlik bir konserden sonra dağılırlar. Yani etki sadece dinleyicilerle ve konser süresiyle sınırlı kalır. Ama biz bu etkinin kalıcı olmasını, müziğin yararlarının görülebilmesini, her çocuğun müzikle buluşmasını istedik," sözleriyle de kitabın ortaya çıkış serüvenini anlatıyor. "Doğuş Çocuk Senfoni Orkestrası sadece bir orkestra değildir. Çok yönlü büyük bir projedir. Bu proje klasik müziği çocuklara, çocuklar eliyle sevdirmek amacıyla hayata geçirilmiştir" diyen Atabek, beş yıldır yakından gözlemlediği orkestraya üye çocukların nasıl bir gelişim içinde olduklarını sıralıyor kitabında. Bu gelişimleri sıralarken olgunlaşmaya da özel bir vurgu yapıyor: "Ben çocukları hem kamp içinde hem de konserlerde izliyorum. İletişimlerini, kişiliklerini gözlemliyorum. Yaklaşımlarını görüyorum. Hepsi farklı ailelerden, farklı şehirlerden geliyor. Ama orkestra içindeyken bu özellikler kayboluyor. Orkestra içinde olmak, onları olgunlaştırıyor."

Müzik zihinsel gelişim sağlar
* "Müziğin anti-depresif etkisi var. Hatta lugat bunu 'Mozart Etkisi' olarak adlandırır. Müziğin insanlar üzerinde hem ruhsal bakımdan hem bedensel bakımdan iyileşmeye yardımcı olduğu saptandı. Müzik, insanlar için son derece geliştiricidir. Ama biz müziği eğlence olarak kabul etmeye başladık. Bu algı bana göre kültürel bir gerilemedir."

* "Klasik müzik zihinsel bir eylemdir; duygusal bir eylem değildir. Zihinsel gelişim sağlar. Onun içinde sevinçler de vardır, hüzünler de vardır. Savaşlar da barışlar da vardır. Aşk da, ayrılık da, kavuşma da... Çok sesli müzikle birçok şeyi ifade edebilirsiniz ki, zaten edilmiştir. Özelliği de budur." (SABAH)