Yazdan sonra 'şiir mevsimi' gelir

Mevsimlerin şiire en yakın hali sonbahar, 'şiirden' bir hediyeyle çıka geldi.

Giriş Tarihi 12 Ekim 2010, 00:00 Güncelleme 27 Ekim 2010, 13:45
Yazdan sonra ’şiir mevsimi’ gelir

İÇİNDEKİLER

Türkiye'nin evrensel yazarı Yaşar Kemal'in Bugünlerde Bahar İndi adlı 'ilk' şiir kitabı, dün itibariyle Yapı Kredi Yayınları etiketiyle raflardaki yerini aldı. Biz her ne kadar onu hikâye ve romanlarıyla tanımış olsak da Yaşar kemal ilk gençlik yıllarında şiir de yazarmış. Hatta onun için ilk önce 'şiir' varmış! Yaşar Kemal'in, ilk şiir kitabı Bugünlerde Bahar İndi, ağırlıklı olarak 1940'larda yazılan, 1950'ler ve 1960'larda devam eden ve sonuncusu 1973'te yazılan usta işi şiirlerden oluşuyor. Kitapta, ilk kez yayımlanan şiirlerin yanı sıra Kovan, Ülkü, Toprak, Küçük Dergi, Çığ, Görüşler adlı dergilerde ve Vatan ve Akşam gazetelerinde yayımlanan şiirler de yer alıyor. Üç bölümden oluşan kitabın ilk bölümünü şiirsel bir metin olan Irgatlık Anıları oluştururken, ikinci bölümde 40, üçüncü bölümde ise tek bir uzun şiir yer alıyor. Onun şiirleri de aynen hikâye ve romanları gibi 'Çukurovalı'. Dili ve coşkusuyla çağdaşlarından hemen ilk bakışta ayrışıyor. Kitapta yer alan şiirlerde öfkeyle umut, başkaldırıyla sevgi iç içe yer alıyor. Ama bu şiirlere en çok, bizim yine ondan okuyup sevdiğimiz, o özgün Anadolulu hüzün yakışıyor.
Geldi: Vampirlerin pabucunu dama atan meleklerden bahsedip duruyordum. İşte bu türün yurtdışındaki en iyi ve en çok satan örneklerinden biri olan Danielle Trussoni imzalı Asi Melekler, Doğan Kitap'tan çıktı. 'Düşmüş melekler' efsanesinin son derece sürükleyici bir kurguyla anlatıldığı romanı, özellikle gerilim türünden hoşlananlar kaçırmamalı.
Geliyor: Heavy metal tarihine damgasını vurmuş efsanevi Ozzy Osbourne'un sıradışı hayat hikâyesini kaleme aldığı kitap Ben Ozzy, Pegasus Yayınları'ndan çıkmak üzere. Son derece eğlenceli bu biyografiyi yalnızca Ozzy hayranlarına değil, tüm kitap severlere öneririm.
Gelecek: Gazeteci Onur Baştürk, bu aralar harıl harıl ilk öykü kitabı üzerinde çalışıyor. Yıl sonuna doğru Goa Yayınları'ndan çıkması planlanan kitaptaki öyküler için rahatlıkla diyebilirim ki, Baştürk hem öykülerinin sarsıcı konuları hem de kaleminin edebi tadıyla okurlarına güzel bir sürpriz hazırlıyor.

SONUÇLAR AÇIKLANDI

Everest Yayınları'nın Türk edebiyatına yeni isimler kazandırmak amacıyla bu yıl beşincisini düzenlediği Everest Yayınları İlk Roman Yarışması'nın sonucu belli oldu. Müge İplikçi, Semih Gümüş, Erendiz Atasü, İnci Aral ve Cemil Kavukçu'dan oluşan seçici kurul; Bedi Gümüşlü'nün Mıvvel adlı romanını ödüle değer buldu. Everest Yayınları İlk Roman Yarışması, 2011 yılında da sürecek. Yarışmaya katılım şartları ise Ocak 2011'de duyurulacak.