B12 hangi yiyeceklerde var?

İnsan sağlığı için önemli vitaminlerden biri olan B12’nin doğal yollardan karşılanması çok daha iyidir. B12 vitamini eksikliğinden dolayı özellikle unutkanlık kişilerin günlük yaşantısını olumsuz etkiler. Diğer yandan vejetaryen olan kişilerde de B12 eksikliğine sıkça rastlanmaktadır. Peki B12 hangi yiyeceklerde bulunur?

Giriş Tarihi 01 Mart 2019, 16:35 Güncelleme 08 Mart 2019, 15:03
B12 hangi yiyeceklerde var?

İÇİNDEKİLER

Yeterli miktarda B12 vitamini alındığında vücuttaki faydaları da oldukça büyüktür. Özellikle kansızlık ve unutkanlığın önüne geçerken sinir sistemini de güçlendirir. İlaç olarak almak yerine B12 vitamininin büyük oranda bulunduğu besinleri tüketmeye odaklanabilirsiniz.

B12 VİTAMİNİ HANGİ BESİNLERDE VAR?

Süt ürünleri: B12 açısından çok güçlü olan süt, yoğurt, peynir ve kefir gibi ürünleri mutlaka beslenmenizde yer vermelisiniz.

Yumurta: Tavuk, kaz ya da ördek yumurtası fark etmeksizin öğününüzde bulundurmanız gereken besinlerdendir. Günde 1 adet yumurta tüketmek uzmanlar tarafından önerilir ve sağlığınız için oldukça faydalıdır.

Kırmızı et: Başta kuzu ciğeri olmak üzere, dana, sığır gibi kırmızı etlerin tüketimi çok önemlidir. B12 açısından oldukça zengin olan bu besinlerin eksikliği özellikle vejetaryen olanlarda B12 vitamini eksikliğine yol açmaktadır.



Deniz ürünleri: Balık, midye, istiridye gibi deniz ürünleri mutlaka tüketilmesi gereken B12 zengini besinlerdendir. Haftada 3 kez balık tüketilmesi Omega 3 zenginliği açısından da uzmanlar tarafından önerilmektedir.

Beyaz et: Tavuk, hindi gibi beyaz ete sahip kümes hayvanları da B12 açısından çok güçlüdür. Bu besinleri de düzenli aralıklarla tüketmeniz önemlidir.

B12 eksikliği durumunda halüsinasyonlar, sinirlilik, uykusuzluk, unutkanlık, yorgunluk, kansızlık gibi daha pek çok sorunla karşı karşıya kalınması muhtemeldir. Besinlerden alınan B12'nin yetersiz olması durumunda doktor kontrolünde hap olarak önerilmektedir.