Hamilelik belirtileri nelerdir? Hamilelik hesaplama nasıl yapılır?

Her kadın için annelik duygusu benzersizdir. Özellikle hamile kalmak isteyenler ilk belirtilerin neler olduğunu, hamile olup olmadığını nasıl anlayabileceğini merak ediyor. Sizler için hamilelik belirtilerini ve hamileliğin nasıl hesaplandığı bilgilerini derledik.

Giriş Tarihi 05 Şubat 2019, 15:19 Güncelleme 05 Şubat 2019, 15:19
Hamilelik belirtileri nelerdir? Hamilelik hesaplama nasıl yapılır?

İÇİNDEKİLER

Hamilelikle birlikte kadın vücudunda değişimler yaşanmaya başlar. Bazı kadınlar bu değişimleri fark etmezken bazıları ise daha kolay anlayabilir. Her bünye farklı belirtiler verebileceğinden ve belirtilerin yoğunluğu farklılaşabildiğinden böyle bir belirsizlik ortaya çıkabilmektedir.
Haberimizde derlediğimiz hamilelik belirtileri genel olarak görülebilen değişimlerdir. Bazı kadınlarda sadece birkaç tanesi görülebilirken bazı anne adayların tüm farklılıklar da gözlenebilmektedir. İşte hamilelik belirtileri…

HAMİLELİKTE İLK BELİRTİLER NELERDİR?

-Mide bulantısı ve buna bağlı olarak kusmalar en yaygın belirtilerdendir. Bazılarında şiddetli bazılarında da daha hafif yaşanabilir.
-Adet gecikmesi. Her adet gecikmesi hamilelikle sonuçlanmayabilir. Stres ya da mevsimsel kaynaklı gecikmeler de yaşanması söz konusudur.
-Göğüslerde hassasiyet artarken şişlikler de oluşabilir. Hamilelik sürecine giren vücutta hormonlar değişiklik göstereceğinden böyle belirtilerle karşılaşılması normaldir.
-Lekelenmeler görülebilir, bu lekelenmeler hafif ve az miktarda olur. Adet kanamasından çok daha farklı şekildedir.
-Metabolik değişimlerden dolayı hamileliğin ilk belirtileri arasında baş dönmesine de rastlanılmaktadır.



-Sindirim problemleri yaşanabilir. Sindirimde görülen sorunlar hazımsızlık ve şişkinliklere de sebebiyet verebilir.
-Yine sindirim sorunundan dolayı kabızlık görülebilir. Kabızlığın diğer sebebi ise büyüyen rahmin bağırsaklara yaptığı baskıdır.
-Baş ağrısına sıkça rastlanabilir. Genellikle gerilim tipi baş ağrısıdır. Migreni olan kadınlarda ise bu durum kendini daha şiddetli gösterebilir.
-Hamileliğin belirtileri arasında çok sık idrara çıkma da gösterilir. Çok su tüketilmeden de bu durum yaşanabilir.
-Kokuya karşı hassasiyetin başlaması da hamileliğin ilk belirtileri arasında yer alır. Şimdiye kadar sorun olmamış yemek, parfüm gibi kokular birden bire mide bulandırmaya başlayabilir.
-Sıklaşan karın ağrıları hamileliğin ilk belirtilerindendir. Bu ağrılar çok şiddetli değildir, günlük yaşamı etkilemez.

HAMİLELİK HESAPLAMASI NASIL YAPILIR?

Hamilelik hesaplaması yaparken adet takvimi baz alınır. Son adet olunan tarih ile kıyaslama yapılır. Regl gününden yaklaşık 15 gün sonrası hamilelik başlar. İnternet üzerinden gebelik hesaplama araçları kullanılsa da bunlar net ve kesin sonucu vermeyebilir. En iyi sonuç test yaparak ve doktor kontrolü ile ortaya çıkacaktır.