Kolesterolde 10 doğru 10 yanlış

Kolesterol, kalp damar hastalıklarının gelişiminde önemli rol oynuyor. Hakkında pek çok şehir efsanesi bulunan bu hastalıkta, doktorun uygun gördüğü tedavi büyük önem taşıyor. İşte kolesterolle ilgili yanlışlar ve doğrular...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 11 Şubat 2018 Güncelleme 07 Mart 2019, 11:15
Kolesterolde 10 doğru 10 yanlış

İÇİNDEKİLER

YANLIŞ: Kolesterol zararsızdır!
DOĞRU: Tedavi edilmeyen kolesterol, damar sertliğine yol açmakta, kalp krizi ve felç riskinde neden olmaktadır.



YANLIŞ: Hayvansal gıdalar kolesterolü yükseltmez.
DOĞRU: Çok miktarda yağlı et, sucuk ve salam gibi işlenmiş et tüketimi, kolesterol miktarında artış yaparak kalp damar hastalığı oluşumuna zemin hazırlar.



YANLIŞ: Kolesterol hastaları et tüketmemeli.
DOĞRU: Kolesterolün en zararlı kaynağı margarin ve trans yağlardır. Ette bulunan doymuş yağ asitlerinin belirli seviyede tüketimi, sağlıklı beslenmenin önemli bir unsurudur. Sağlıklı beslenme için günlük önerilen et tüketim miktarı 60-80 gram kadardır.



YANLIŞ: İlaca gerek yok, doğal yöntemlerle kolesterolü düşürürüm.
DOĞRU: Yaşam biçimi değişikliği dediğimiz beslenme, ideal kiloya ulaşma, kolesterol değerlerinde % 50'ye varan bir düşüş sağlanabilir.

YANLIŞ: Çevremdekilerin kolesterol ilacını kullansam faydalı olur.
DOĞRU: Kolesterol tedavisi, bireysel bir tedavidir. Kişideki mevcut hastalıklar, risk durumuna ve kolesterol seviyesine göre tedavi farklılık gösterir.

YANLIŞ: Kolesterolüm yüksek, ilaca hemen başlamalıyım.
DOĞRU: Doktorlar, risk seviyesi düşük olan kolesterol hastalarına, 2 aylık yaşam şekli değişikliği önerir. Bu süreçte yeterli tedavi cevabı alınamayan hastalarda ilaç tedavisi hekim önerisiyle düşünülebilir.


YANLIŞ: Kolesterolüm yüksek, acilen tedavi almalıyım.
DOĞRU: Kolesterol yüksekliği kişiyi acile götürecek bir klinik durum değildir...

YANLIŞ: İlaç kullandım, kolesterolüm düştü. İlacı kesebilirim.
DOĞRU: Kolesterol ile mücadele ömür boyu süren bir savaştır. Kolesterol seviyesinde çok aşırı miktarda düşüş olmadıktan sonra ilaç kesilmemesi doğru değildir.



YANLIŞ: Kolesterol ilacı karaciğeri ve cinsel hayatı bozar.
DOĞRU: Kolesterol ilaçları kalıcı bir karaciğer hasarı yaratmaz. Cinselliği de baskılamaz. Tam tersine cinselliği olumlu etkiler.