Kalp krizi sanma hayatınla oynama

Göğüs-kol ağrısıyla belirti verdiği için kalp kriziyle karıştırılan akciğer sönmesi hayatı tehdit ediyor. Hastalık; uzun boylu, zayıf ve hafif kambur erkeklerde sık görülüyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 09 Aralık 2017 Güncelleme 07 Mart 2019, 11:15
Kalp krizi sanma hayatınla oynama

İÇİNDEKİLER

Halk dilinde 'akciğer sönmesi' olarak bilinen Pnömotoraks, şiddetli göğüs ve kol ağrısı gibi şikayetlerle belirti veriyor. Özellikle uzun boylu ve zayıf erkeklerde görülen Pnömotoraks, sigaraya bağlı gelişiyor, önlem alınmazsa ölümcül sonuçlar doğurabiliyor. Göğüs Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Özkan Demirhan, akciğerlerdeki havanın göğüs kafesi içine dolması sonucu akciğerin çökmesi ve işini yapamaması durumu olarak tanımladığı Pnömotoraks'ı şöyle anlatıyor: "Akciğeri çevreleyen zar ile göğüs duvarının zarını kaplayan dış zarın arasında normal şartlarda hava bulunmaz. Akciğer sönmesi dediğimiz Pnömotoraks'da bu iki zarın arasına hava girer ve birikir. Eğer kaçak büyük ise kalp ve karşı akciğeri de baskı altına alabilir. Akciğerin üzerinde hava kesecikleri oluşur. Bu keseciklerin patlaması ile akciğerin içinden göğüs kafesine hava sızar ve akciğer balon gibi söner. Bu durum kalıtsal akciğer hastalıklarından kaynaklanabileceği gibi dışarıdan gelen darbelere bağlı olarak da gelişebilir." Akciğer sönmesinin ani ve şiddetli göğüs ağrısı ile nefes darlığına da yol açabildiğini anlatan Doç. Dr. Demirhan, "Ani gelen şiddetli göğüs ağrısı ve nefes darlığı ciddi Pnömotoraks'ın en yaygın belirtileridir. Göğüs ağrısı o kadar şiddetlidir ki, genellikle kalp krizi ile karıştırılır" şeklinde konuşuyor. Akciğer sönmesinin KOAH'lı hastalarda da sık görüldüğünü vurgulayan Doç. Dr. Özkan Demirhan, şu bilgileri veriyor: "KOAH'lı hastada göğüs ağrısı ve nefes darlığı durumunda 'KOAH atağı' olarak geçiştirilmeden Pnömotoraks ihtimali akıllara gelmelidir. Primer spontan Pnömotoraks sigara içen, uzun boylu, zayıf ve hafif kambur, genç yetişkin erkeklerde daha sık görülür. Bunun sebebi henüz belirlenememiştir. Kısa boylularda görülmeyecek diye bir tez bulunmamaktadır. Ayrıca pilot ve dalgıç gibi basınca maruz kalmayı gerektiren meslek grupları da tehlikededir."

KANSERE DÖNÜŞEBİLİR
"Akciğer sönmesi erkeklerde kadınlardan 6 kat daha sık görülür. Nadir de olsa bu hastalığın büllöz doku kansere dönüşebilme ihtimali var. Hava kaçağının fazla olduğu durumlar ölümcül sonuçlara neden olur."

SİGARA BIRAKILMAZSA TEKRARLAR
"Ameliyatların başarı şansı yüksek ancak hastalar sigaradan uzak durmazsa hastalık tekrarlayabilir. Bu tarz hastaların sağlık merkezlerine yakın oturmaları önemlidir. Öyle ki acil müdahale gerektiren bu hastalıkta geç kalmak büyük risk anlamına gelmektedir."

FARKLI TEDAVİ YOLLARI BULUNUYOR
Pnömotoraks tedavilerinde 4 temel ilke vardır. Akciğerin genişlemesinin sağlanması, şikayetlerin ortadan kaldırılması, komplikasyonların önlenmesi ve nükslerin önlenmesi şeklinde.
Bunlardan ilki oksijen desteğidir, hava miktarı az olan kişilere uygulanır ve hasta gözlemlenir.
Bir diğeri iğne aspirasyonudur. Pnömotoraks alanı yüzde 15'ten büyükse hava kesilene kadar iğne ile boşaltılır. Akciğerden kaçan hava fazla ise dren takılarak havanın boşaltılması sağlanır.
Akciğer ve kalbe baskı yapacak durumda olanlarda 'Tüp Torakostomi' denilen yöntem kullanılmaktadır.
Tüm bunlara rağmen; genişlemeyen akciğer dokusu varlığında, her iki akciğerde de sönmenin olduğu durumlarda, göğüs kafesi içinde kan birikmesi durumunda, takılmış olan göğüs dreninden devam eden hava kaçağının fazla olması halinde cerrahiye başvurulur. Cerrahide ise kapalı yöntem kullanılır.

AKCİĞER DOSTU BESİNLERE DİKKAT!
SOĞAN-SARIMSAK: Akciğer kanseri riskini azaltır.
ZERDEÇAL : Akciğerleri ve solunum yollarını temizler.
NAR : Tümör gelişimini yavaşlatabilir.
ARNAVUT BİBERİ : Bronş tıkanıklığını giderir.
KABUKLU KURUYEMİŞ : Antep fıstığı, akciğer kanseri riskini azalttığı düşünülen gamma-tokoferol içerir.
ANANAS: Bir bardak taze ananas suyu boğazdaki ve akciğerlerdeki mukus oluşumunu önler.
KEREVİZ : Kereviz suyu akciğerdeki iltihaplanmayı azaltır.
MEYAN KÖKÜ: Akciğerler ve mide zarlarını temizler.
KEKİK : Bakteriyel enfeksiyon zatürreyi önlemede ve tedavide etkilidir.
ADAÇAYI: Akciğer sorunlarına karşı mücadele eder.
TURPGİLLER : Lahana, karnabahar, brokoli ve kara lahananın akciğer kanseri ilerleyişini durdurduğu görülmüştür.
ELMA : Farklı akciğer hastalıklarının gelişimini önlemeye yardımcıdır.
GREYFURT : Sigarayı bıraktıktan sonra akciğerleri temizlemede iyi bir seçenektir.