Nar-somon-zerdecal prostat rahatlar!

Her 12 erkekten biri prostat kanserine yakalanıyor. Zerdeçal, somon, kabak çekirdeği ve domates gibi doğal besinler kanserin yanı sıra tüm prostat hastalıklarından koruyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 08 Aralık 2017 Güncelleme 07 Mart 2019, 11:15
Nar-somon-zerdecal prostat rahatlar!

İÇİNDEKİLER

ERKEKLERDE doğuştan bulunan ve yaş ile birlikte hormon dengesinin değişmesiyle büyümeye başlayan prostat, hayat kalitesini düşürüyor. Çalışmalar; 60 yaşındaki erkeklerin yüzde 50'sinde, 80 yaşındaki erkeklerin ise yüzde 90'ında iyi huylu prostat büyümesi olduğunu gösterirken, her 12 erkekten biri de prostat kanserine yakalanıyor. Tüketilen gıdalar ise prostat sağlığını etkiliyor. Memorial Antalya Hastanesi Üroloji Bölümü'nden Op. Dr. Egemen İşgören, prostat dostu besinler hakkında önemli bilgiler veriyor...

DOMATES RİSKİ DÜŞÜRÜYOR
10 hafta boyunca günde 50 gram domates tüketen iyi huylu prostat büyümesi olan erkeklerin PSA değerlerinde yüzde 10'dan fazla düşüş görüldü. 48 bin erkek üzerinde yapılan araştırmada domates ve domatesli ürünlerin aşırı tüketilmesi ile prostat kanseri riskinin yüzde 35 azaldığı, agresif prostat kanseri riskinin yüzde 53 oranında düştüğü gözlendi.

ZERDEÇAL TÜMÖRÜ KÜÇÜLTÜR
İltihap, soğuk algınlığı ve astımla mücadelede kullanılan zerdeçal, prostat kanseri de dahil birçok kanseri önlüyor. Prostat kanserinin önlenmesinde ve tedavisinde etkili olmasının yanı sıra tümör büyümesini de azaltıyor. Prostat kanserinin kemik yayılımını da önlüyor.

KABAK ÇEKİRDEĞİ TÜKETİN
Kabak çekirdeği iyi huylu prostat büyümesi başta olmak üzere, prostat sağlığına çok faydalıdır. Karotenoidler, Omega-3 ve çinko içerir. Çinkonun da prostat sağlığını destekleyici etkisi vardır ve prostat kanseri gelişimine karşı koruyucu etkisi olduğu da bilinmektedir.

BALIKTAN ŞAŞMAYIN

Omega-3 yağ asitleri, prostat sağlığını destekler. Omega-3 almanın en kolay yolu ise somon balığı tüketmekten geçer. Somondaki Omega-3 prostat kanseri gelişimini önlemede, mevcut prostat kanserinin büyümesini ve ilerlemesini yavaşlatmada önemli bir rolü vardır. Haftada 1 somon gibi balıkları yiyen genetik yatkınlığı olan erkeklerde bile kanser gelişim riski azalır.

KANSERLİ HÜCRELERİ FRENLİYOR

'Antioksidanlar' ve 'ellagitannin' adı verilen bitkisel besinler bakımından zengin olan nar, prostat sağlığını destekler. Çalışmalar, nar özlerinin prostat kanser hücrelerinin çoğalmasını yavaşlattığını ve hücre ölümünü hızlandırdığını gösteriyor. Nar suyu içindeki ellagitanninler prostat kanseri hücrelerini besleyen yeni damar oluşumunu durduruyor.

GÜNDE 3 FİNCAN YEŞİL ÇAY İÇİN

Bağışıklığı güçlendiren yeşil çay, başta prostat olmak üzere çeşitli kanser türleriyle mücadele eder. İçeriğindeki polifenoller, PSA düzeylerini önemli derecede azaltır. Günde 3 fincan yeşil çay içen erkeklerde prostat kanseri riski azalır. Araştırmalar; yeşil çayın prostat kanserini tetikleyen enzimleri baskıladığını ve hücre ölümünü tetiklediğini vurgulamaktadır.